“Θα γίνουμε μάρτυρες της μεγάλης επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα”; ρωτούν στην Γαλλία: Όντως, γυρίζει ο άνεμος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με πολίτες κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στη σκεπαστή αγορά της Καλλιθέας, Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Thomas Zikos




Στην Ελλάδα, οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου, με σύστημα απλής αναλογικής για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. [..]

Τη στιγμή που πολλοί σχολιαστές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάηκε οριστικά από τα τέσσερα χρόνια ως επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, μεταξύ Ιανουαρίου 2015 και Ιουλίου 2019, φαίνεται ότι ο άνεμος γυρίζει πάλι υπέρ του και του κόμματός του, ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέποντάς του να ελπίζει σε καλά αποτελέσματα στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 21 Μαΐου.

Αυτή την ελπίδα, ο πρώην ταραξίας της ελληνικής πολιτικής την παίρνει από το εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές και από τις δημοσκοπήσεις. [..]

Έτσι ξεκινά το περιοδικό Marianne ρεπορτάζ του ανταποκριτή στην Αθήνα Fabien Perrier. Αναφέρει τα εξής:

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, το χάσμα μεταξύ των δύο βασικών κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται.

Έτσι, ενώ η ΝΔ είχε συγκεντρώσει 39,9% στις εκλογές του Ιουλίου 2019, οι προθέσεις ψήφου υπέρ της κυμαίνονται μεταξύ 33% και 35%. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε συγκεντρώσει το 31,5% των ψήφων, έχει πλέον στην πρόθεση ψήφου ένα ποσοστό μεταξύ 27% και 31%.

Καλός αναλυτής της ελληνικής πολιτικής ζωής, ο δημοσιογράφος Γιάννης Ανδρουλιδάκης εξηγεί, ωστόσο, ότι «μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις πάντα προέβλεπαν ένα ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το τελικό του αποτέλεσμα.

Εξάλλου, αυτό το κόμμα όπως και το ρεύμα στο οποίο βρίσκεται, η ελληνική αριστερά, βρίσκονται σε ανοδική καμπύλη». [..] «Καθώς οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με αναλογικό σύστημα, η αριστερά με τη διαφορετικότητά της θα μπορούσε να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Μια κυβέρνηση βασισμένη σε έναν αριστερό συνασπισμό είναι λοιπόν δυνατή», εκτιμά ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης.

Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Σεραφείμ Σεφεριάδης, ωστόσο, πιστεύει ότι θα είναι «δύσκολο να υπάρξει ένας τέτοιος συνασπισμός».

Γιατί στα μάτια του, αν ο Αλέξης Τσίπρας απολαμβάνει σήμερα έναν ευνοϊκό άνεμο, αυτό οφείλεται περισσότερο στην απόρριψη του κόμματος στην εξουσία παρά στην προσχώρηση στις ιδέες του. «Θυμούνται τον άνθρωπο που ήταν πριν από μερικά χρόνια», υποστηρίζει. [..]

Ακολούθως, η  δεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ερχόμενη στην εξουσία στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2019, απογοητεύει κι αυτή τον κόσμο.

Αυτή η απογοήτευση μετατρέπεται σταδιακά σε θυμό καθώς έρχονται στο φως αποκαλύψεις για σκάνδαλα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και επιδοτήσεις που καταβάλλονται στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, ένας τρόπος διαχείρισης που συνδυάζει πελατειακές σχέσεις και νεποτισμό… για να αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα. Το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου [..] αποκρυστάλλωσε την οργή και επιτάχυνε την απογοήτευση απέναντι στον αρχηγό της δεξιάς και το κόμμα του.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί ένα «αποτελεσματικό κράτος» κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από διάφορα μέσα ενημέρωσης απέδειξαν, αντιθέτως, ότι οι επιδοτήσεις που κατέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων δεν χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς αυτούς, αφήνοντας αμφιβολίες για πιθανές περιπτώσεις διαφθοράς.

Απέναντι στην έρπουσα αμφισβήτηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα ενσαρκώσει, λοιπόν, για άλλη μια φορά την ελπίδα για αλλαγή; Σαφώς, όπως ανέφερε στην Καθημερινή, ο Αλέξης Τσίπρας θα προτιμούσε «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι προϋπόθεση για την αλλαγή» και για τη συγκρότηση ενός συνασπισμού.

Αλλά για τον Γιάννη Ανδρουλιδάκη, «όταν βγουν τα αποτελέσματα, η αριστερά στο σύνολό της θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις ευθύνες της. Αναμφίβολα δεν θα μπορέσει να πάρει το ρίσκο να δώσει ξανά τη θέση της στη ΝΔ». Και κάπως έτσι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την επιστροφή του -καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό Marianne – Élections législatives en Grèce : va-t-on assister au grand retour d’Aléxis Tsípras?

«Καθήκον κάθε Πρωθυπουργού είναι να κάνει την Ελλάδα πιο ισχυρή»: Προεκλογικό σποτ Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: