Στον ΔΗΣΥ βρίζουν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για να παρηγορούνται για την ήττα: Ο Αναστασιάδης …διαβεβαιώνει ότι δεν σαμποτάρισε τον Αβέρωφ!!!

Η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου προσφωνεί το συνέδριο του κόμματος. Φωτογραφία via Twitter, Annita Demetriou, @AnnitaDemetriou




Ημέρα κρίσης ήταν η σημερινή για τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), με την ηγεσία του κόμματος να προβαίνει σε απολογισμό και αυτοκριτική για την ήττα στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

Την έναρξη των εργασιών του 17ου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΔΗΣΥ κήρυξε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο οποίος προεβη σε ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Μεταξύ άλλων ο Χάρης Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις εκροές ψηφορόρων από το κόμμα, μετά την απόφαση του Νίκου Χριστοδουλίδη να κινηθεί απέναντι από το κόμμα.

Το καθοριστικό γεγονός, αυτό που έκρινε ουσιαστικά τις εκλογές. Ήταν αυτό που καταγράφηκε στην αρχή, πριν καν ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία με την εκτός κομματικών διαδικασιών υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης.

Την ίδια ώρα, δεν έκρυψε πως υποτιμήθηκε η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, η οποία στηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ, καθώς και η αποτυχία εξασφάλισης συνεργασιών τις οποίες πέτυχε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Αυτό που έκανε την αποτυχία μας ακόμη πιο έντονη ήταν η ατυχής κατά την άποψή μου διαχείριση του δευτέρου γύρου. Δεν αποφύγαμε δυστυχώς επιλογές που τραυμάτισαν και πλήγωσαν την συνοχή της παράταξής μας. Δεν αποφύγαμε συμπεριφορές που αποτελούσαν προσβολή στις αρχές και αξίες του ΔΗΣΥ», πρόσθεσε.

  • Η συγκίνηση Αβέρωφ

Ιδιαίτερα συγκινημένος εμφανίστηκε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην αρχή της ομιλίας του, αναφερόμενος στον πατέρα του και τις συμβουλές που του έδωσε στα πρώτα του βήματα στην πολιτική.

Σε μία φορτισμένη ομιλία ο Αβέρωφ Νεόφυτου, ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί για την εκλογική αποτυχία, ενώ άφησε ξεκάθαρες αιχμές προς όσους υπόσκαψαν την υποψηφιότητα του και σχολίασε με σαφή υπονοούμενα τα πρώτα δείγματα της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη.

«Συνέβησαν πράγματα και θάματα για να χάσουμε. Να θυμίσω απλώς ότι ήταν η δεύτερη φορά σε 20 χρόνια που το κόμμα μας πληγώθηκε από διασπαστική κίνηση στην οποία προχώρησε Συναγερμικό στέλεχος», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στο προσωπικό κόστος που υπέστει για να πετύχει η 10η διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, ενώ παραλλήρισε την ήττα στις προεδρικές εκλογές με λίπασμα.

«Μυρίζει άσκημα, αλλά κάνει καλό. Και σε μας μπορεί να κάνει καλό, αρκεί να βρούμε στις ρίζες μας, στις καταβολές μας, στην παρακαταθήκη του ιδρυτή μας, Τη δύναμη και την αρετή να είμαστε χρήσιμοι στην πατρίδα και όχι πρόσκαιρα αρεστοί στους ταγούς της όποιας μόδας».

  • Οι απαντήσεις Αναστασιάδη

Για πρώτη φορά ο Νίκος Αναστασιάδης απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν πως υπήρξε ρίψασπης, παρέθεσε μια σειρά από γεγονότα που καταδεικνύουν τη σαφή στήριξη του προς την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεόφυτου, όπως οι κοινές συναντήσεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και οι απανωτές συνεντεύξεις του στα μέσα ενημέρωσης.

«Υποχρέωσα ή κάλεσα τον Νίκο Χριστοδουλίδη να υποβάλει την παραίτησή του μετά την παρέλευση της προθεσίας ή του εκλογικού συνεδρίου, όπως επίσης και του συνεργάτη μου Βασίλη Πάλμα. Δεν δίαστασα να εκδιώξω από την προεδρική φρουρά, μέλη της προεδρικής φρουράς που ενεργούσαν κατ`αντίθεση των εντολών μου», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως τόνισε ο Νίκος Αναστασάδης εντάσσεται και το κάλεσμα προς το υπουργικό του συμβούλιου με εξαίρεση τον τέως υπουργό γεωργίας Κώστα Καδή, να ενισχύσει την προεκλογική εκστρατεία του Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως επίσης και να υπογράψουν τη δήλωση πως δεν θα αποδέχονταν διορισμό σε μια Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη.

«Από σήμερα κλάδος ελαίας προς όλους. Πάψτε να αλληλοκατηγορήστε ή την καλλιέργεια της καχυποψίας. Σταθείτε στο πλευρό της προέδρου της παράταξης και της νέας ηγεσίας. Σταθείτε με συνείδηση ότι το σπίτι μας μπορεί τα υδραυλκά να υπέστησαν κάποια βλάβη, αλλά είναι και όρθιο και μπορεί να τις επισκευάσουμε της ζημιές», πρόσθεσε.

Ενώ ξεκαθάρισε …οριστικά πως δεν έχει τίποτα να χωρίσει(!!!) με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως τους ενώνουν αγώνες 30 χρόνων.

  • Κόμμα της Αντιπολίτευσης

Με τη σειρά της η πρόεδρος της παράταξης θέλησε να βάλει τέρμα στη φημολογίασ περί ενδεχόμενης συμμετοχήσ του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, ξεκαθαρίζοντας πως ο ΔΗΣΥ ανήκει στην υπεύθυνη αντιπολίτευση.

«Και βεβαίως θα δώσουμε στη νέα κυβέρνηση, με καλή πίστη, την ευκαιρία και το χρόνο που δικαιούται για να παράξει έργο. Αναμένουμε όμως ότι θα κατανοήσουν ότι ο τόπος χρειάζεται περισσότερη ουσιαστική διακυβέρνηση και λιγότερη επικοινωνιακή διαχείριση», ανέφερε η πρόεδρος του κόμματος.

Στο ίδιο μήκος και η τοποθέτησή της για το Κυπριακό, φωτογραφίζοντας την πρόταση του Νίκου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό.

«Δεν θα γίνει αποδεκτό να χρησιμοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ως άλλοθι για περαιτέρω αδράνεια. Ως πρόσχημα για τη μονιμοποίηση της κατοχής. Δεν θα γίνει αποδεκτό να επιχειρήσουμε, ή να δώσουμε την εντύπωση ότι επιχειρούμε, να υποβαθμίσουμε τον πρωταρχικό ρόλο του ΟΗΕ στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ή να εκφύγουμε του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί», τόνισε.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την έγκριση της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου της 7ης Φεβρουαρίου με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη του ως υπεύθυνη αντιπολίτευση. Επόμενο βήμα για το κόμμα το επόμενο Σάββατο, 6 Μαΐου οπότε θα διεξαχθεί η παγκύπρια εκλογική συνέλευση για την ανάδειξη της ηγετικής πυραμίδας του ΔΗΣΥ, που θα πλαισιώσει την Αννίτα Δημητρίου.

Πληροφορίες από το κανάλι Omega

Μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη στα Βαρώσια: Ξενοδοχεία φέρεται να πωλήθηκαν σε τουρκοκύπριο επιχειρηματία και ετοιμάζονται να λειτουργήσουν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: