Εκρηξη βίας στο Σουδάν: Πάμπλουτοι και βυθισμένοι στη διαφθορά πολέμαρχοι πίσω από την αιματοχυσία

Στιγμιότυπο από βίντεο του African Insider




Οι συγκρούσεις μεταξύ του «τακτικού» στρατού του Σουδάν και της κύριας παραστρατιωτικής δύναμης της χώρας έχουν αφήσει τουλάχιστον 56 νεκρούς και 600 τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους και δύο Έλληνες.

Το ποιός ελέγχει το προεδρικό μέγαρο και του διεθνές αεροδρόμιο στο Χαρτούμ αυτή τη στιγμή είναι αμφίβολο καθώς μαίνονται  σκληρές μάχες και από τις δύο πλευρές που απειλούν να αποσταθεροποιήσουν το Σουδάν και την ευρύτερη περιοχή.

Τι κρύβεται πίσω από τη σύρραξη

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν εν μέσω μιας διαμάχης για την εξουσία μεταξύ των δύο βασικών φατριών του στρατιωτικού καθεστώτος του Σουδάν.

  1. Οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε γενικές γραμμές πιστές στον στρατηγό Αμπντουλάχ αλ Μπουράν, τον de facto ηγέτη της χώρας.

2. Οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), μια δύναμη περίπου 100.000 ανδρών, ακολουθούν τον πρώην πολέμαρχο στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστό και ως Χεμέντι. (Hemedti).

FILE PHOTO: Ο Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστςό ως Χεμέντι. EPA MARWAN ALI

Ο αγώνας για την εξουσία έχει τις ρίζες του στα χρόνια πριν από την εξέγερση του 2019 που ανέτρεψε τον επί 30 χρόνια δικτάτορα Ομάρ Αλ Μπασίρ, ο οποίος δημιούργησε τρομερές δυνάμεις ασφαλείας τις οποίες έθεσε σκόπιμα να αντιμάχονται μεταξύ τους.

Μετά την πτώση του Μπασίρ, ακολούθησε μια προσπάθεια μετάβασης σε δημοκρατική κυβέρνηση υπό την ηγεσία πολιτικών. Η προσπάθεια  ατύχησε καιη τελική αναμέτρηση των στρατιωτικών φατριών φάνηκε να είναι αναπόφευκτη με διπλωμάτες στο Χαρτούμ να προειδοποιούν ήδη από τις αρχές του 2022 ότι φοβούνταν ένα τέτοιο ξέσπασμα βίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εντάσεις είχαν αυξηθεί περαιτέρω.

Πώς αναπτύχθηκαν οι στρατιωτικές αντιπαλότητες;

Η RSF ιδρύθηκε από τον Μπασίρ για να συντρίψει μια εξέγερση στο Νταρφούρ που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια λόγω της πολιτικής και οικονομικής περιθωριοποίησης του ντόπιου πληθυσμού από την κεντρική κυβέρνηση του Σουδάν. Η RSF ήταν επίσης γνωστή ως όνομα Janjaweed, όνομα που συνδέθηκε με εκτεταμένες φρικαλεότητες.

Το 2013, ο Μπασίρ μετέτρεψε τους Janjaweed σε μια ημι-οργανωμένη παραστρατιωτική δύναμη και έδωσε στους ηγέτες τους στρατιωτικά αξιώματα  πριν τους αναπτύξει για να συντρίψουν μια εξέγερση στο Νότιο Νταρφούρ και στη συνέχεια στείλει πολλούς να πολεμήσουν στον πόλεμο στην Υεμένη και αργότερα στη Λιβύη.

Η RSF, με επικεφαλής τον Χεμέντι και οι τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις υπό τον Μπουράν συνεργάστηκαν για να εκδιώξουν τον Μπασίρ το 2019. Στη συνέχεια, η RSF διέλυσε μια ειρηνική κατάληψη που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το στρατιωτικό αρχηγείο στο Χαρτούμ, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους και βιάζοντας δεκάδες άλλους.

Μια συμφωνία κατανομής της εξουσίας με τους πολίτες που ηγήθηκαν των διαδηλώσεων κατά του Μπασίρ, η οποία υποτίθεται ότι θα επέφερε μια μετάβαση προς μια δημοκρατική κυβέρνηση, διακόπηκε από νέο πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021.

Το πραξικόπημα επανέφερε τον στρατό στην εξουσία, αλλά προκλήθηκαν νέες διαδηλώσεις, εντάθηκε η απομόνωση της χώρας και η ολοένα και βαθύτερη οικονομική κρίση. Οι αντιθέσεις Χεμέντι και Μπουράν, ήρθαν ξανά στην επιφάνεια.

Πάμπλουτος

Ο Χεμέντι έχει τεράστιο πλούτο που προέρχεται από την εξαγωγή χρυσού από παράνομα ορυχεία και διοικεί δεκάδες χιλιάδες βετεράνους που έχουν σκληραγωγηθεί στη μάχη.

  • Κεντρική αιτία έντασης μετά την εξέγερση είναι το αίτημα των πολιτών για επίβλεψη του στρατού και ενσωμάτωση των RSF στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις.

Πολίτες έχουν επίσης ζητήσει την παράδοση των προσοδοφόρων στρατιωτικών εκμεταλλεύσεων στη γεωργία, το εμπόριο και άλλες βιομηχανίες, μια κρίσιμη πηγή ισχύος για τον στρατό που συχνά αναθέτει στρατιωτική δράση σε περιφερειακές πολιτοφυλακές.

Ένα άλλο σημείο διαμάχης είναι το αίτημα για απονομή δικαιοσύνης σχετικά με καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου από τον στρατό και τους συμμάχους του στη σύγκρουση στο Νταρφούρ από το 2003. Το διεθνές ποινικό δικαστήριο επιδιώκει δίκες για τον Μπασίρ και άλλους Σουδανούς υπόπτους.

Δικαιοσύνη αναζητείται επίσης για τις δολοφονίες διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας τον Ιούνιο του 2019, στις οποίες εμπλέκονται στρατιωτικές δυνάμεις. Ακτιβιστές και ομάδες πολιτών έχουν εξοργιστεί από τις καθυστερήσεις στην επίσημη έρευνα. Επιπλέον, θέλουν δικαιοσύνη για τουλάχιστον 125 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας σε διαδηλώσεις από το πραξικόπημα του 2021.

Τι διακυβεύεται στην περιοχή;

Το Σουδάν βρίσκεται σε μια ασταθή περιοχή που συνορεύει με την Ερυθρά Θάλασσα, την περιοχή Σαχέλ και το Κέρας της Αφρικής . Η στρατηγική του θέση και ο γεωργικός πλούτος έχουν δυναμιτίσει περιφερειακά παιχνίδια ισχύος, περιπλέκοντας τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης μετάβασης σε πολιτική κυβέρνηση.

Αρκετοί από τους γείτονες του Σουδάν – συμπεριλαμβανομένης της Αιθιοπίας, του Τσαντ και του Νότιου Σουδάν – έχουν επηρεαστεί από πολιτικές αναταραχές και συγκρούσεις, και η σχέση του Σουδάν με την Αιθιοπία, ειδικότερα, είναι τεταμένη λόγω της διαφιλονικούμενης γεωργικής γης κατά μήκος των συνόρων τους.

Σημαντικές γεωπολιτικές διαστάσεις παίζονται επίσης, με τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες δυνάμεις που μάχονται για επιρροή στο Σουδάν.

Οι Σαουδάραβες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δει τη ρευστότητα του Σουδάν ως ευκαιρία για να απωθήσουν την ισλαμιστική επιρροή στην περιοχή. Μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, συναποτελούν την ομάδα «Quad», που έχει υποστηρίξει την ανάγκη διαμεσολάβησης στο Σουδάν μαζί με τον ΟΗΕ και την Αφρικανική Ένωση. Οι δυτικές δυνάμεις φοβούνται το ενδεχόμενο μιας ρωσικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα, για την οποία οι Σουδανοί στρατιωτικοί ηγέτες έχουν εκφραστεί ευμενώς.

Με πληροφορίες από Guardian

Αιματοχυσία στο Σουδάν: 56 νεκροί, 600 τραυματίες από τις εχθροπραξίες που βυθίζουν τη χώρα στο χάος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: