Σημαντική εξέλιξη… Η ENI ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ: Σε πρώτη φάση μέσω της Αιγύπτου

FILE PHOTO: epa10276766 Claudio Descalzi CEO of Eni talks during a session at Abu Dhabi International Petroleum Exhibition and Conference (ADIPEC) in Abu Dhabi, United Arab Emirates. EPA, ALI HAIDER




Ο ενεργειακός κολοσσός ENI της Ιταλίας, που είναι πρωταγωνιστής σε πολλές εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο, ετοιμάζεται να εγκρίνει το πρώτο υπεράκτιο έργο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Εάν οι πληροφορίες αποδειχθούν ορθές ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου, μία εξέλιξη που έχει μεγάλη οικονομική, αλλά κυρίως γεωστρατηγική σημασία.

Εδώ και πέντε χρόνια η ιταλική εταιρεία έχει ανακαλύψει ποσότητες φυσικού αερίου κατόπιν μιας σειράς επιτυχημένων γεωτρήσεων, στο τεμάχιο 6 στα νότια της Κύπρου και στα σημεία Calypso, Cronos και Zeus.

Τα τρία σημεία περιέχουν τουλάχιστον 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας.

Σε πρώτη φάση η ΕΝΙ σκέφτεται να συνεργαστεί με την Αίγυπτο. Να αποστέλλει, δηλαδή, το κυπριακό φυσικό αέριο στις αιγυπτιακές εγκαταστάσεις και από εκεί στην Ευρώπη.

Τις ίδιες σκέψεις φέρεται να κάνει και ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil, που έχει και αυτός κάνει γεωτρήσεις με επιτυχία, πάλι στα νότια της Κύπρου και στο τεμάχιο 10, και στο σημείο Γλαύκος. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στο σημείο αυτό ανακάλυψε 5 και 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Σημειώνουμε ότι στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και στο κοίτασμα Αφροδίτη ανακαλύφθηκε φυσικό αέριο, το οποίο έχει 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η τότε υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου είχε ανακοινώσει ότι η εταιρεία Chevron κατέθεσε σχέδιο ανάπτυξης του Οικοπέδου Αφροδίτη, όπως και νέα γεώτρηση στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου:

Η Chevron μπαίνει στην τελική ευθεία ανάπτυξης του Αφροδίτη. Η γεώτρηση, η οποία θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες στο οικόπεδο Αφροδίτη, θα βοηθήσει στην εξακρίβωση των ποσοτήτων και την αξιοποίησή τους με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, τόνισε η τότε υπουργός Ενέργειας.

Είχε, επίσης, μιλήσει και για «το πλάνο ανάπτυξης που θα μας υποβληθεί από την ΕΝΙ για το τεμάχιο 6, (το οποίο) θα εξεταστεί με τον αντίστοιχο τρόπο».

Την ίδια μέρα αναφέρθηκε και στα εξής θέματα:

  • Την αδειοδότηση του τεμαχίου 5 στην ExxonMobil (Δεκέμβριος 2021),
  • Τις σεισμικές έρευνες στο τεμάχιο 5, το 2022,
  • Στη γεώτρηση αξιολόγησης στο Γλαύκος 2, στο τεμάχιο 10, από την ExxonMobil, (Δεκέμβριος 2021-Μάρτιος 2022 με αρχική εκτίμηση 5-8 Tcf φυσικού αερίου),
  • Στη γεώτρηση Κρόνος 1, τεμάχιο 6 των Eni και Total Energies, Μάιος-Αύγουστος 2022, 2.5 Tcf, καθώς και
  • Στη γεώτρηση Ζευς 1, Τεμάχιο 6, Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2022, επίσης από την Eni/Total Energies, 2-3 Tcf.

Στο τραπέζι η μεταφορά φυσικού αερίου κυπριακών κοιτασμάτων στην Κύπρο, λέει ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: