Ποιον κοροϊδεύει; Εδώ φτάσαμε… Να λέει ο Χουλουσί Ακάρ, που απειλούσε μέχρι πρόσφατα με πόλεμο την Ελλάδα, ότι “ευτυχώς οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές”…

FILE PHOTO: Ο (τότε) υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με τον Τούρκο ομολογό του Χουλουσί Ακάρ, μετέβησαν με ελικόπτερο στις περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς, την Τρίτη 4 Απριλίου 2023. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




«Ευτυχώς οι σχέσεις είναι πολύ καλές», δήλωσε χωρίς να …κοκκινίζει ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, ενώπιον του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Παναγιωτόπουλου ο οποίος είπε ότι «θα γίνουν βήματα».

Σε σύντομη συνομιλία που είχαν οι δύο Υπουργοί με τους Έλληνες δημοσιογράφους στην Αντιόχεια, αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου, ο κ. Ακάρ είπε ότι με τον κ. Παναγιωτόπουλο συναντιούνται και συνεργάζονται, εκφράζοντας την ευχή ότι, «από δω και μπρος θα κάνουμε ακόμη πιο όμορφα βήματα για χάριν των χωρών μας».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι θα γίνουν βήματα, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει τί είδους βήματα. Σε ερώτηση αν αυτά τα βήματα θα γίνουν σύντομα, ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε πως θα πρέπει να περιμένουν εξελίξεις μετά τις εκλογές.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Χουλουσί Ακάρ, που ξέχασε τις απειλές για πόλεμο εναντίον των ελληνικών ννησιών, ανέφερε ότι η Τουρκία φιλοξενεί Έλληνα Υπουργό Άμυνας μετά από αρκετά χρόνια, προσθέτοντας ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι δύο γείτονες και συμμαχικές χώρες με ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς. Όπως είπε οι δύο χώρες πάντα ήταν αλληλέγγυες και σήμερα βιώνουν ακόμη ένα ωραίο παράδειγμα αλληλεγγύης.

«Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που κάλεσε την Τουρκία και πρότεινε βοήθεια μετά τον καταστροφικό σεισμό», είπε ο Τούρκος ΥΠΑΜ και ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του.

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν διαφορές. Ελπίζουμε ότι Ελλάδα και Τουρκία ως δύο πολιτισμένες χώρες μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους στο πλαίσιο της καλής γειτονίας. Θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών. Ως γειτονικές χώρες η φιλία μας είναι πολυδιάστατη όπως και οι διαφορές μας. Επιθυμία μας είναι να μην περιμένουμε καταστροφές για να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας. Με τη δημιουργία περιβάλλοντος μόνιμης συνεργασίας, εμείς θέλουμε το Αιγαίο και η Μεσόγειος να αποτελέσουν θάλασσα φιλίας. Η βασική επιθυμία μας και η προσμονή μας είναι να ζήσουν εντός ασφαλείας και ηρεμίας οι λαοί και στις δύο πλευρές», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός επανέλαβε «προς τον Χουλουσί Ακάρ, την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό, τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για τις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στην καταστροφή που προκάλεσαν οι σεισμοί».

Η Ελλάδα, είπε, από την πρώτη στιγμή, ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τουρκίας για κινητοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές.

«Σπεύσαμε, ως γείτονες, με Ελληνες διασώστες, να συνδράμουμε στην προσπάθεια σωτηρίας συνανθρώπων μας στην Τουρκία που επλήγησαν από τους σεισμούς, εκδηλώνοντας έτσι την συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο Έλληνας Υπουργός υπενθύμισε την δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε, όσο μπορούμε, την Τουρκία, να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής».

Είπε ότι «οι τραγωδίες και οι φυσικές καταστροφές αυτού του μεγέθους είναι πέρα και πάνω από οποιοδήποτε πρόβλημα και διαφορά μεταξύ μας και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν μοχλοί που μειώνουν την ένταση και δημιουργούν, έτσι, τις συνθήκες που διευκολύνουν την επικοινωνία και τις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών».

  • Μηταράκης: Γενική μεταστροφή κλίματος στα ελληνοτουρκικά

Και ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ο οποίος συναντήθηκε λίγο αργότερα με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε ότι «υπάρχει μια γενική μεταστροφή του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», αν και είπε ότι «πάντα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να προσέχουμε τα εθνικά συμφέροντα». Ωστόσο είπε πως υπάρχει μια ανθρώπινη διάσταση, η καταστροφή φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.

Ο κ. Μηταράκης είπε ακόμη ότι η τουρκική πλευρά δεν έθεσε θέμα φράχτη. Αυτό που αντιλήφθηκε όπως εξήγησε, είναι πως για την Τουρκία αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι να αντιμετωπίσει την κατάσταση που προκάλεσε ο σεισμός.

«Θα συνεχίσουμε την επέκταση του φράκτη σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων», είπε ο κ. Μηταράκης.

Παναγιωτόπουλος: Να εργαστούμε για κλίμα σταθερότητας – Ακάρ: Να λύσουμε τις «διαφορές» μας μέσω διπλωματίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: