ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Βαρουφάκης απορρίπτουν την πρόταση Τσίπρα για κυβέρνηση ανοχής

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία , Αλέξης Τσίπρας μιλά με τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου κατά την 1η ημέρα του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Τετάρτη 26 Απριλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ ΧΑΡΗΣ




Με απορριπτικές, όπως εν πολλοίς αναμενόταν, απαντήσεις τοποθετήθηκαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Μέρα 25 στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για κυβέρνηση ανοχής με τη συμμετοχή, ουσιαστικά, τεσσάρων κομμάτων:

«Αν υπολείπονται 5 – 10 βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε για να πάμε μπροστά με σχέδιο προοδευτικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη για το αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή θα πάρουν την ευθύνη να ανοίξουν το δρόμο στον κ. Μητσοτάκη με απανωτές εκλογές να επανέλθει και να συνεχίσει όσα έκανε τα τέσσερα αυτά χρόνια», ήταν η φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που εξήγησε:

«Η εναλλακτική για τη χώρα είναι η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, κατά βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι πρώτο κόμμα, και το ΚΙΝΑΛ που είναι εφικτό, αν βγαίνουν οι αριθμοί. Αν δεν βγαίνουν, θα πρέπει και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς να αναλάβουν την ευθύνη. Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη έχει και υποχρεώσεις, ευθύνες».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τη ΝΔ «κόμμα ανάδελφο», σημειώνοντας ότι «η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη φαίνεται όχι να μη θέλει, αλλά να μην μπορεί να κάνει συνεργασίες με άλλα κόμματα. Δεν μπορεί με το όμορο κόμμα της δεξιάς πολυκατοικίας, τον κ. Βελόπουλο, και προσπαθεί να του κλέψει υποψήφιους με αποστασίες». Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί η ΝΔ να συνεργαστεί «με το από τα αριστερά της όμορο, το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ., γιατί ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθεί τον αρχηγό του».

Εκ μέρους του Μέρα 25 σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος αναφέρεται ότι «με ξεκάθαρο τρόπο για μία ακόμα φορά, ο Γιάνης Βαρουφάκης από το Μενίδι, έβαλε τέλος στα σενάρια που διακινούνται περί συνεργασίας ή ακόμα και ανοχής σε μια δήθεν Προοδευτική Διακυβέρνηση». Όπως ενδεικτικά ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη: «Καμία εμπιστοσύνη, καμία ανοχή είναι η απάντηση στα σενάρια Τσίπρα».

Ο Γ, Βαρουφάκης επανήλθε στο θέμα και μέσω συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα δηλώνοντας:

«Ευθέως απαντώ […] ένα τεράστιο «όχι». Δεν υπάρχει ανοχή. Αυτά είναι αστειότητες. Υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν νόμοι, υπάρχει κοινοβουλευτική διαδικασία […] όταν μία κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, εκεί δεν υπάρχει «παρών», όπως γίνεται στα νομοσχέδια. Όταν, όμως, έχεις ψήφο εμπιστοσύνης, υπάρχει «ναι» ή «όχι». Ανοχή δεν υπάρχει. Ο μόνος τρόπος για να δείξεις ανοχή, είναι να μην προσέλθεις, να πας εκδρομή, να πας για μπάνιο. Αυτό έλειπε οι βουλευτές και βουλεύτριες του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη -που κάνουν προεκλογική καμπάνια κοιτώντας τον κόσμο στα μάτια και από τον οποίο ζητούμε να μας στείλουν στη Βουλή με την ψήφο τους- να πάμε για μπάνιο».

«Οχι δεν θα σας ανεχθούμε»

Ερωτηθείς, ειδικότερα, για τη θέση του Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε πως «είναι μια υποχώρηση εκ μέρους του». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο Γ. Βαρουφάκης προσέθεσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «την περασμένη εβδομάδα […] ζητούσε να πούμε στους πολίτες ψέματα για την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, για την κατάργηση της αγοράς κόκκινων δανείων […] να κάνουμε πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, που δεν θα τα κάνει αυτά, γιατί έχει δηλώσει ότι δεν θα τα κάνει». Και, στο «διά ταύτα», «όχι δεν θα σας ανεχθούμε, καμία εμπιστοσύνη ή ανοχή. Εμείς δεν μπαίνουμε στη Βουλή για να παίξουμε τέτοια παιχνίδια».

Απορριπτικός ήταν και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο πλαίσιο συνέντευξής του στην ΕΡΤ:

Κουτσούμπάς: Δεν θα δείξουμε ανοχή σε αντιλαϊκή κυβέρνηση 

«Έχουμε μείνει σε μια ερώτηση, η οποία νομίζω δεν είναι δική μας είναι πολλών, κι έχει ερωτηθεί κι ο κος Τσίπρας γι’ αυτό από δημοσιογράφους, του λένε αφού ο Δημήτρης ο Κουτσούμπας λέει “δεν μπαίνουμε σε κυβέρνηση” και λέει άλλο τώρα, “μετά τις εκλογές θα είναι αλλιώς, δύσκολα θα πει όχι σε μια προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης”, χθες έβαλε και την παράμετρο της ψήφου ανοχής.




Εμείς δεν λέμε άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά. Εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό κοιτάζοντας τον στα μάτια, καθαρά και ξάστερα, να μας ψηφίσει και κριτήριο ψήφου να είναι και η θέση μας ότι δεν πρόκειται να στηρίξουμε, να μπούμε, να δείξουμε ανοχή σε καμία τέτοια αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποιο πρόσημο κι αν έχει, είτε ονομάζεται προοδευτική, είτε ονομάζεται δημοκρατική, είτε ονομάζεται δήθεν ειδικού σκοπού και πάει λέγοντας…»

Από πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημήτρης Μάντζος σε δήλωσή του (στον ιστότοπο iefimerida) τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει στα θολά παιχνίδια του Τσίπρα και του Μητσοτάκη και διευκρίνισε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλάει για κυβέρνηση που θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Δεν μιλάει για κυβερνήσεις με ψήφο ανοχής, κυβερνήσεις ειδικού σκοπού ή οτιδήποτε άλλο. Έχει καθαρή στάση που συμπυκνώνεται στο εξής: «Ισχυρό ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ, προγραμματική συμφωνία, πρόσωπα κοινής αποδοχής από την πρώτη κάλπη. Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια περί ψήφου ανοχής»

Πάντως το ΠΑΣΟΚ εξαπολύει πυρά και και κατά της ΝΔ για το θέμα των συνεργασιών. Σχολιάζοντας τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών, o Ανδρέας Σπυρόπουλος, γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA κατηγόρησε τη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη πως «προσπαθούν να δημιουργήσουν το φάντασμα μιας τρικομματικής κυβέρνησης, που θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ και την Ε.Ε., ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που έδωσε σκληρή μάχη, όλα αυτά τα χρόνια, για να μείνει η Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ». Συμπλήρωσε μάλιστα πώς «την ίδια ώρα, ο κ. Βαρουφάκης έπαιζε την τύχη της χώρας μας στα ζάρια, με την ανοχή του κ. Τσίπρα. Αφού λοιπόν χρέωσαν τον ελληνικό λαό με τόσα δισεκατομμύρια και διέλυσαν με την υπερφορολόγηση τη μεσαία τάξη, οδηγηθήκαμε στο τρίτο μνημόνιο. Ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν θετικές προτάσεις για τον ελληνικό λαό».

Ο Ανδρέας Σπυροπουλος επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κάνει αντιπολίτευση με προτάσεις και όπως είπε «με την ισχυρή εντολή που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός θα επιβάλλουμε ένα προγραμματικό πλαίσιο με άξονα το κοινωνικό κράτος, που είναι η ταυτότητα της παράταξής μας». Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής απευθυνόμενος στους συνομιλητές του, κ.κ. Χατζηδάκη και Σπίρτζη, ανέφερε πως πρέπει να να μπει «τέλος η αλαζονεία και η μετριότητα. Θέλουμε μία διαφορετική τετραετία, με πρόγραμμα, σχέδιο, υπέρ του πολίτη και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων».

Τσίπρας στους Δελφούς: Αν μας λείπουν 5-10 βουλευτές, ΚΚΕ και Μέρα 25 πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: