Όλα δείχνουν ότι απομακρύνεται ο «εφιάλτης» από την επόμενη Βουλή: Τα δεδομένα, οι δημοσκοπήσεις και οι στόχοι των κομμάτων

File Photo Στιγμιότυπο από παλαιότερη αντιφαναζιστική διαδήλωση ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, περίπου τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου δείχνουν να ξεκαθαρίζουν το πολιτικό σκηνικό τουλάχιστον σε ένα μεγάλο βαθμό.

Προφανώς όχι σε σχέση με το εάν μπορεί να προκύψει κυβερνητική πλειοψηφία αλλά κυρίως σε σχέση με το αν μπορούμε να γλυτώσουμε από τον «εφιάλτη» στην επόμενη Βουλή. Και αυτό μακροπρόθεσμα είναι ίσως πιο σημαντικό. Αν φυσικά ισχύσει το αυτονόητο και τελικά ο Άρειος Πάγος απαγορεύσει την εκλογική κάθοδο στο κόμμα του καταδικασμένου νεοναζί εγκληματία Ηλία Κασιδιάρη.

Τα δεδομένα που δείχνει η δημοσκόπηση της Alco για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha μας δίνουν την εξής εικόνα μετά τα 6 κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜεΡΑ25).

Οι «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη μετρήθηκαν στο 3,2%, η Εθνική Συμμαχία (Τζήμερος – Κρανιδιώτης) στο 1,2%, άλλο 4,4% και αναποφάσιστοι 11,7%.

Τα πολιτικά δεδομένα έως αυτή τη στιγμή είναι τα εξής: Αν, επαναλαμβάνουμε, τελικά απαγορευθεί η συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στη Βουλή τότε το πιθανότερο είναι στη επόμενη Βουλή το κατώφλι του 3% για την εκλογή βουλευτών να πετύχουν τα 6 κόμματα που ήδη συμμετέχουν και σήμερα.

Το κόμμα Εθνική Συμμαχία που φαίνεται να ξεχωρίζει στη δημοσκόπηση δεν φαίνεται ικανό να προσεγγίσει καν το 3%. Το ίδιο συμβαίνει και με το νεοσύστατο κόμμα ΕΑΝ του πρώην αντεισαγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου ο οποίος όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες αποφάσισε να εγκαταλέιψει το φλερτ με τον Κασιδιάρη προκειμένου να μην τον«πάρει η μπάλλα» της απαγόρευσης στις εκλογές καθώς ήταν προφανές ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί αχυράνθρωπος του έγκλειστου χρυσαυγίτη.

Παράλληλα, δεν φαίνεται να προχωρούν οι συζητήσεις για συνεργασία με την Πατριωτική Ένωση του επιχειρηματία Πρόδρομου Εμφιετζόγλου που έτσι κι αλλιώς καταγράφεται στα «λοιπά κόμματα».

Πάντως, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με απόλυτη σαφήνεια τι θα κάνουν οι οπαδοί του Κασιδιάρη και που θα κατευθυνθεί το 3,2% που καταγράφεται στη δημοσκόπηση. Ίσως υπάρξει μια σαφέστερη εικόνα την επόμενη εβδομάδα όταν θα έχει εκδοθεί η τελική απόφαση της ολομέλειας του Α’ τμήματος του Αρείου Πάγου που θα ξεκαθαρίσει το τελικό τοπίο αναγορεύοντας τα κόμματα και τους υποψήφιους που θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την λαϊκή ψήφο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να είναι σαφές ότι κάθε ένα επιπλέον κόμμα που πιάνει το όριο του 3% και μπαίνει στη Βουλή αυτονόητα εκλέγει περίπου 10 βουλευτές και αυτόματα ανεβάζει το ποσοστό της διακυβέρνησης αρκετές μονάδες. Για παράδειγμα, η πιθανότητα 7κομματικής Βουλής ανεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας ακόμη και στις ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές έως και το 39%.

Ανεξαρτήτως αυτών τα υπόλοιπα 6 κόμματα που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών συνεχίζουν, όχι χωρίς προβλήματα, την προεκλογική του εκστρατεία.

  • Στη Νέα Δημοκρατία (39,85% το 2019) αντιλαμβάνονται ότι κάθε μονάδα κάτω από το όριο του 35% που έχουν θέσει για την πρώτη κάλπη δημιουργεί περιπλοκές και απομακρύνει το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας και στη δεύτερη κάλπη.
  • Στον ΣΥΡΙΖΑ (31,53% το 2019), το όριο του 30% μοιάζει αυτοσκοπός και κάθε ποσοστό κάτω από αυτό δημιουργεί αναταράξεις καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απέχειμ σημαντικά από το ποσοστό του 2019 μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και κυρίως μετά από την τραγωδία των Τεμπών που αυταπόδεικτα στοιχίζει εκλογικά στην κυβερνητική παράταξη.
  • Στο ΠΑΣΟΚ (8,1% το 2019) το διψήφιο ποσοστό είναι αυτό που θα εγγυηθεί την ομαλή συνέχεια του εγχειρήματος του Νίκου Ανδρουλάκη για «αναγέννηση» του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος. Αντιθέτως όχι μόνο το κόμμα μπαίνει σε περίοδο εσωστρέφειας αλλά είναι σίγουρο ότι, ενόψει και πιθανών δεύτερων εκλογών, θα υπάρξουν ζυμώσεις και πολλές φυγόκεντρες δυνάμεις.
  • Το ΚΚΕ (5,3/% το 2019) δείχνει ότι μπορεί να βγει ενισχυμένο από την κάπλη ακολουθώντας την γνωστή σταθερή του γραμμή. Έτσι κι αλλιώς είναι ξεκάθαρο ότι είναι ίσως το μοναδικό κόμμα που δεν εμπλέκεται ούτε καν σε σενάρια διακυβέρνησης την επόμενη ημέρα.
  • Η Ελληνική Λύση (3,7% το 2019) δείχνει επίσης ότι μπορεί να εξασφαλίσει άνετα την είσοδό της για δεύτερη φορά στη Βουλή αν και οι πρόσφατες περιπέτειες με τις αλληλοκαταγγελίες και τις αποχωρήσεις δεν αποκλείεται να κοστίσουν.
  • Το ΜεΡΑ25 (3,44% το 2019) δείχνει -μετά από μακρά περίοδο αβεβαιότητας- ότι μπορεί και αυτό να επιτύχει την είσοδό του στη Βουλή αν και μένει να φανεί αν η ανακίνηση σεναρίων για τις τράπεζες και τις ψηφιακές πληρωμές του συστήματος «Δήμητρα» μπορεί να δημιουργήσουν φυκόκεντρες τάσεις ψηφοφόρων.

Σε κάθε περίπτωση, αν τα κόμματα που θα επιτύχουν να πιάσουν το όριο του 3% στις 21 Μαΐου 2023 είναι έξι τότε είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει δυνατότητα αυτοδυναμίας. Αν, επίσης, η ΝΔ όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις είναι πρώτο κόμμα είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία: Ούτε με βάση το πρώτο κόμμα, ούτε και με βάση το δεύτερο κόμμα καθώς η κατηγορηματική διάψευση του Γιάνη Βαρουφάκη δημιουργεί τρύπα στους αριθμούς.

Άρα, το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης ενδέχεται να αποτελέσει πρόκριμα για το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής καθώς το σύστημα θα αλλάξει και θα υπάρξει ενισχυμένη αναλογική με μπόνους 40 βουλευτών στο πρώτο κόμμα.

Αν πάλι και αυτό δεν είναι αρκετό τότε όλα είναι ανοιχτά…

Σε προεκλογικούς ρυθμούς οι πολιτικοί αρχηγοί: Οι περιοδείες, οι συνεντεύξεις και τα πολιτικά μηνύματα για τις εκλογές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: