Ο “Βλαδίμηρος” εξυπηρετεί πάλι τον Ταγίπ Ερντογάν: Φιλοξένησε τετραμερείς συνομιλίες με στόχο την προσέγγιση της Συρίας με την Τουρκία

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin attends a meeting of the Supreme State Council of the Union State of Russia and Belarus at the Kremlin in Moscow, Russia, EPA, MIKHAEL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News αναμεταδίδει ανταπόκριση του Associated Press σημειώνοντας ότι ανώτεροι διπλωμάτες από τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν ολοκλήρωσαν τις διήμερες συνομιλίες στη Μόσχα την Τρίτη, ως μέρος των προσπαθειών του Κρεμλίνου να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση προσέγγισης μεταξύ της τουρκικής και της συριακής κυβέρνησης.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Moscow hosts four-way talks aimed at Syria-Turkey rapprochement – Η Μόσχα φιλοξενεί τετραμερείς συνομιλίες με στόχο την προσέγγιση Συρίας-Τουρκίας

Τα υπουργεία Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας εξέδωσαν συνοπτικές ανακοινώσεις, λέγοντας ότι οι διπλωμάτες συζήτησαν τις προετοιμασίες για μια προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών. Η Μόσχα χαρακτήρισε τις διαβουλεύσεις ως “ειλικρινείς και άμεσες” και η Άγκυρα είπε ότι διεξήχθησαν με “διαφανή και σαφή τρόπο”, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Οι τετραμερείς συνομιλίες στη Μόσχα διεξήχθησαν καθώς οι διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την επίτευξη πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία, έχουν σταματήσει.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού στρατού ήταν απασχολημένο με τις μάχες στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει κρατήσει τη στρατιωτική της εδραίωση στη Συρία και διατηρεί πολεμικά αεροσκάφη και στρατεύματα στις βάσεις της εκεί.

Το Κρεμλίνο έχει επίσης καταβάλει επίμονες προσπάθειες για να βοηθήσει τη Συρία να ανοικοδομήσει τους δεσμούς με άλλες χώρες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Τουρκίας, η οποία υποστήριξε την ένοπλη αντιπολίτευση κατά του Άσαντ καθ’ όλη τη 12χρονη σύγκρουση.

Τον Δεκέμβριο, η Μόσχα φιλοξένησε μια αιφνιδιαστική συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας, η πρώτη τέτοια συνάντηση από τότε που ξεκίνησε η εξέγερση της Συρίας, που μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο το 2011.

Ο Αϊμάν Σουσάν, υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας που παρευρέθηκε στις συνομιλίες στη Μόσχα, ευχαρίστησε τη Ρωσία και το Ιράν για τη βοήθειά τους στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», σε δηλώσεις που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Ο Σουσάν κατακεραύνωσε άλλες χώρες που «εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση που δημιουργήθηκε από αυτόν τον πόλεμο, για να στείλουν παράνομα τις δυνάμεις τους στη Συρία» και υποστήριξαν «τρομοκρατικές ομάδες».

Η Τουρκία έχει υποστηρίξει ένοπλες αντιπολιτευόμενες ομάδες στη Συρία που προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος έχει σκοτώσει σχεδόν 500.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει το μισό του προπολεμικού πληθυσμού της χώρας. Η Τουρκία ελέγχει εκ των πραγμάτων μεγάλες εκτάσεις της βορειοδυτικής Συρίας και ο Σουσάν τόνισε ότι η απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος αποτελεί προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Ωστόσο, παρόλο που η Τουρκία έχει υποστηρίξει τους μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης στο βορρά, η Άγκυρα και η Δαμασκός είναι εξίσου απογοητευμένες για τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων στα βορειοανατολικά της Συρίας.

Οι μαχητές της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία έχουν συγκρουστεί με τους SDF στο παρελθόν, κατηγορώντας τους ότι είναι βραχίονας του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν της Τουρκίας Το PKK διεξάγει εδώ και δεκαετίες μια εξέγερση στην Τουρκία κατά της κυβέρνησης στην Άγκυρα.

Η κυβέρνηση του Άσαντ έχει χαρακτηρίσει τις SDF ως αποσχιστική δύναμη που λεηλατεί τον πλούτο της χώρας, ενώ ελέγχει τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου της Συρίας.

Οι προσπάθειες για μια τουρκοσυριακή συμφιλίωση γίνονται καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές τον Μάιο, δέχεται έντονες πιέσεις στο εσωτερικό να στείλει Σύριους πρόσφυγες εν μέσω μιας απότομης οικονομικής ύφεσης και ενός αυξανόμενου αντιπροσφυγικού αισθήματος.

Οι προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ Συρίας και Τουρκίας ήταν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Άσαντ, όταν επισκέφθηκε τη Μόσχα τον περασμένο μήνα.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Συρία και την Τουρκία τον Φεβρουάριο, η διεθνής συμπαράσταση φάνηκε να έχει επιταχύνει την περιφερειακή προσέγγιση.

Κάποιοι έχουν ζητήσει διάλογο με τη Συρία και επαναφορά της χώρας στον Αραβικό Σύνδεσμο των 22 μελών περισσότερο από μια δεκαετία, μετά την αναστολή της ένταξής της λόγω της καταστολής τους πρώτους μήνες της εξέγερσης που μετατράπηκε σε πόλεμο και σκότωσε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: Τηλεοπτικό δίκτυο Fox News

Το Anadolu ξέχασε τις ύβρεις κατά της Ελλάδας! Υμνεί τη βελτίωση των σχέσεων, ομιλεί, όμως, για (δήθεν) θεμελιώδη δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: