Ο Τεντέν ξαναχτυπά: Η πιο ακριβή εικονογράφηση κόμικ στον κόσμο βγαίνει ξανά στο σφυρί * Όμως, σε ψηφιακή μορφή [videos]

FILE PHOTO: Ο “Μπλε Λωτός”, εικονογράφηση του Herge του 1936 που δημοπρατείται σε μορφή NFT. Photo via https://digital.tintin.com/




Όταν το 1936 ο Hergé παρέδωσε την εικονογράφησή του για το εξώφυλλο τού «Ο Μπλε Λωτός», ο εκδότης του Τεντέν είπε ότι θα κόστιζε πολύ να αναπαραχθεί με χρώμα.

Ωστόσο, η εικονογράφηση με γκουάς [σ.σ. αδιαφανής υδατογραφία]  και ακουαρέλα στην οποία απεικονίζεται ένας κοκαλιάρης δράκος να κοιτάζει μοχθηρά τον Τεντέν και τον σκυλάκο του Μιλού που έχουν ζαρώσει μέσα σε ένα κινέζικο βάζο κέρδισε, καθυστερημένα, αναγνώριση όταν πωλήθηκε σε δημοπρασία το 2021 για 3,9 εκατομμύρια δολάρια.

Τώρα, η εικόνα που δεν έγινε ποτέ εξώφυλλο για τις περιπέτειες του Βέλγου ρεπόρτερ στην υπό Ιαπωνική κατοχή Κίνα, βγαίνει και πάλι στο σφυρί· τούτη τη φορά ως μέρος συλλογής NFT.

Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο εγχείρημα από Tintinimaginatio – είναι οι κάτοχοι δικαιωμάτων της δουλειάς του Hergé – και στόχος του είναι να φέρει τους φανατικούς θαυμαστές του κόμικ στον κόσμο του Web3. Υπάρχουν δύο εκδοχές του The Blue Lotus NFT: η πρώτη είναι μια λιθογραφία σε 777 αντίτυπα.

Η άλλη είναι μια ψηφιακή λιθογραφία σε 1.777 αντίτυπα

 

View this post on Instagram

 

A post shared by artèQ (@arteq.io)

Ο αριθμός «7» κλείνει το μάτι στον υπότιτλο του περιοδικού Τεντέν: «Το σούπερ περιοδικό για νέους από 7 έως 77 χρονών».

Και οι δύο εκδοχές περιλαμβάνουν πιστοποιητικό ιδιοκτησίας NFT, ένα βιβλιαράκι που δημιούργησε ο Philippe Goddin, ειδικός για τον Hergé, στο οποίο εξερευνάται ο πέμπτος τόμος των περιπετειών του Τεντέν καθώς και εκ των έσω πρόσβαση στη νέα εμφάνιση NFT για Τεντέν.

H καθαρά ψηφιακή εκδοχή συνοδεύεται από τρεις ψηφιοποιημένες εκδόσεις του κόμικ «Ο Μπλε Λωτός» και ένα οικογενειακό εισιτήριο για το Μουσείο Hergé στο Βέλγιο.

Τα Νon-Fungible Token NFT ή Μη Εναλλάξιμα Κρυπτοπαραστατικά  αποτελούν  κρυπτογραφημένα στοιχεία βασισμένα σε δίκτυο Blockchain, με μοναδικούς κωδικούς αναγνώρισης και μεταδεδομένα που τα διακρίνουν μεταξύ τους και σε σχέση με άλλα, παρέχοντας τη δυνατότητα σύνδεσής τους με φυσικά ή ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Τα μη εναλλάξιμα κρυπτοπαραστατικά μπορούν να συσχετιστούν με οποιοδήποτε ψηφιακό αρχείο-έργο τέχνης, όπως φωτογραφίες, βίντεο, ήχος και άλλους τύπους πολυμέσων, είτε με ψηφιακή αποτύπωση φυσικού αντικειμένου: η σύνδεση αυτή επιτυγχάνεται συνήθως μέσω της προσθήκης ενός υπερσυνδέσμου (URL) στο έξυπνο συμβόλαιο (smart contract) που αντιστοιχεί στο κρυπτοπαραστατικό, ο οποίος (υπερσύνδεσμος) παραπέμπει στον ιστοχώρο όπου απεικονίζεται το ψηφιακό αρχείο που συνδέεται με το κρυπτοπαραστατικό. Συνεπώς, κατ’ ουσίαν, αποτελούν μεταδεδομένα αποθηκευμένα σε ένα δίκτυο Blockchain.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/ Wikipedia

Στον Λευκό Οίκο η Αντζελίνα Τζολί με τον γιο της Μάντοξ προς τιμήν του προέδρου της Νότιας Κορέας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: