Ο προσανατολισμός της Κύπρου είναι δυτικός (όχι με τη Ρωσία), διαμηνύει ο Χριστοδουλίδης: Ζητά τη βοήθεια της Ε.Ε, για λύση του Κυπριακού

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς κ. Μενέλαο Μενελάου και μέλη των Τεχνικών Επιτροπών. Φωτογραφία Ανδρέας Λουκαϊδης, ΓΤΠ, PIO




Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης επιδιώκει να αναζωογονήσει τις τελματωμένες συνομιλίες για την επανένωση του νησιού μετά τις εκλογές στην Τουρκία και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο.

«Ο χρονικός ορίζοντας είναι οι εκλογές στην Τουρκία», είπε σε συνέντευξή του στο Politico (και τη Nectaria Stamouli), ο Nίκος Χριστοδουλίδης. Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία κάνει βήματα προσέγγισης με τη Δύση και άλλες χώρες της περιοχής μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και ελπίζει ότι αυτοί οι βελτιωμένοι δεσμοί θα διαρκέσουν, θέτοντας τη βάση για διπλωματία για την Κύπρο.

«Τα πάντα εξαρτώνται από το πώς θα ενεργήσει η Τουρκία μετά τις εκλογές. Γιατί τώρα υπάρχει αλλαγή στάσης, είναι λόγω των εκλογών ή όντως βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά λόγω εσωτερικών παραγόντων; Εάν υπάρχει πραγματική βούληση, θα την αξιοποιήσουμε σωστά», σημείωσε.

Τόνισε ότι οι ελπίδες του για μια ευρύτερη προσέγγιση μεταξύ Άγκυρας και Δύσης δεν εξαρτώνται από το ποιος θα κερδίσει τις τουρκικές εκλογές, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdoğan) και ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου (Kılıçdaroğlu) είναι απίθανο να αποκλίνουν σημαντικά όσον αφορά την γενική πολιτική προς το νησί.

«Η στάση και η προσέγγιση της Τουρκίας διαχρονικά στο Κυπριακό δεν επηρεάζεται από τις κυβερνητικές αλλαγές στη χώρα. Θέλουμε η Τουρκία να έχει μια σταθερή κυβέρνηση ώστε να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή».

Ο Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι προσβλέπει σε σημαντικό ρόλο των Βρυξελλών. «Θέλουμε η ΕΕ να μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο και να συνεχίσουμε τις συνομιλίες», είπε. «Πιστεύω ότι μόνο η ΕΕ έχει τα κίνητρα που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό. Γι’ αυτό ζητάμε από την Επιτροπή της ΕΕ να αναλάβει κεντρικό ρόλο».

Ο τουρκικός βορράς (sic) έχει σκληρύνει τη στάση του από την εκλογή το 2020 του σκληροπυρηνικού Ερσιν Τατάρ (Ersin Tatar), σημειώνεται μεταξύ άλλων. Ο Χριστοδουλίδης θεωρείται επίσης σκληροπυρηνικός όσον αφορά την επανένωση και η υποψηφιότητά του υποστηρίχθηκε από κεντρώα κόμματα και κόμματα που είναι λιγότερο ευέλικτα στις συνομιλίες επανένωσης.

Αναφερόμενος στις μεταναστευτικές ροές στο νησί, οι οποίες, όπως είπε, ανέρχονται πλέον στο 6% του πληθυσμού της χώρας, ο Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι η συντριπτική πλειονότητα ήρθε από την Τουρκία στον τουρκικό βορρά και στη συνέχεια πέρασε τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός για να ζητήσει άσυλο. Οι περισσότεροι από τους αιτούντες άσυλο προέρχονται από τη Συρία, αλλά και από τη Νιγηρία, το Κονγκό και το Πακιστάν. Η νέα κυβέρνηση αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν θέλει να συνεχίσει να περιφράσσει την «πράσινη γραμμή» για να αποτρέψει περισσότερες ροές.

«Σίγουρα δεν επιθυμούμε να χτίσουμε φράχτη στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός», είπε. «Δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία ενέργεια που θα παγιώσει το τετελεσμένο γεγονός της κατοχής. Η κατασκευή φράχτη δεν αποτελεί επιλογή για την Κυπριακή Δημοκρατία». 

Κάλεσε την ΕΕ να συντάξει σχέδιο δράσης για την περιοχή της Μεσογείου και πρόσθεσε ότι δεν ανταποκρίθηκε στις υποσχέσεις της σχετικά με τον επιμερισμό των βαρών του μεταναστευτικού.

Παραδοσιακά, η Κύπρος έχει ισχυρές διασυνδέσεις με τη Ρωσία και έχει αγωνιστεί να αποτινάξει τη φήμη ότι είναι κρησφύγετο ια Ρώσους ολιγάρχες. Το νησί έχει υποστηρίξει τις κλιμακούμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παρά το βαρύ τίμημα για την τοπική οικονομία.

«Η θέση αυτή όχι μόνο δεν θα αλλάξει αλλά θα ενισχυθεί περαιτέρω», είπε ο Χριστοδουλίδης. «Ο προσανατολισμός της εξωτερικής μας πολιτικής είναι σαφής, είναι ευρωπαϊκός, είναι δυτικός».

Ωστόσο, αυτό αμφισβητήθηκε και πάλι νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς μια σειρά κυπριακών οντοτήτων και ιδιωτών κατέληξαν σε λίστες κυρώσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας για φερόμενη συνεργασία με Ρώσους υπό κυρώσεις, μεταξύ των οποίων ο Roman Abramovich.

Ο Χριστοδουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή τόσο με τις αμερικανικές όσο και με τις βρετανικές αρχές και έχει ζητήσει πιο συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν κύπριους υπηκόους, υπογραμμίζοντας την ισχυρή πολιτική βούλησή του.

ΠΗΓΗ: Politico, Nectaria Stamouli – Cyprus president predicts revival of reunification talks after Turkish election

Θα υπάρξουν και άλλες καταχωρήσεις στη λίστα των κυρώσεων εκτιμά ο Νίκος Χριστοδουλίδης: Ευκαιρία να καθαρίσει μια και καλή το όνομα της χώρας μας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: