Ο ίδιος ο Πούτιν ενέκρινε τη σύλληψη του Αμερικανού δημοσιογράφου για κατασκοπεία: Το πρότειναν τα πιο επιθετικά γεράκια του κύκλου του [videos]

FILE PHOTO: Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Ίβαν Γκέρσκοβιτς. Screenshot via YouTube/Wall Street Journal




Το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα τους ισχυρισμούς ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε προσωπικά τη σύλληψη του δημοσιογράφου της Wall Street Journal Ίβαν Γκέρσκοβιτς με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Επικαλούμενο πηγές «σε γνώση της κατάστασης», το Bloomberg ανέφερε χθες  ότι η πρωτοβουλία για τη σύλληψη του Γκέρσκοβιτς προήλθε από «κάποια γεράκια μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας».

  • Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε σήμερα την κράτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου «απόλυτο προνόμιο των ειδικών υπηρεσιών» και όχι απόφαση του Πούτιν.

Ο 31 ετών Γκέρσκοβιτς συνελήφθη στη διάρκεια δημοσιογραφικού ταξιδιού στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, το Εκατερίνενμπουργκ, στις 29 Μαρτίου και δεν έχει ακόμη πρόσβαση στο προξενείο των ΗΠΑ.

Δικαστήριο έθεσε τον Γκέρσκοβιτς σε προφυλάκιση στις διαβόητες φυλακές Λεφόρτοβο της Μόσχας μέχρι τις 29 Μαΐου.

Ο Πεσκόφ είπε ότι ο Γκέρσκοβιτς πιάστηκε “στα πράσα”,  χωρίς  ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία.

Η Wall Street Journal, οι  αξιωματούχοι των ΗΠΑ  και ο ίδιος ο Γκέρσκοβιτς απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για κατασκοπεία.

Είναι πρώτη φορά που γίνεται απαγγελία κατηγοριών κατασκοπείας εναντίον Αμερικανού δημοσιογράφου εδώ και 40 χρόνια, κάτι που υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή των σκληροπυρηνικών του Κρεμλίνου που πιέζουν για βαθύτερη αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε επίσημα τον Γκέρσκοβιτς, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν για τους The Moscow Times και το Agence France Presse, ως «αδικαιολόγητα κρατούμενο».

Αυτό το καθεστώς θέτει την υπόθεση στα χέρια του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για τους ομήρους και ανοίγει το δρόμο για διαπραγματεύσεις για πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων.

Κρεμλίνο: Θα δικαστεί και μετά συζήτηση για ανταλλαγή

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων στην οποία θα περιλαμβάνεται και ο Ίβαν Γκερσκόβιτς, μπορεί να εξετασθεί αφότου δικασθεί, παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να πιέσουν για την απελευθέρωση του.

«Το ζήτημα της ανταλλαγής οποιουδήποτε μπορεί να εξεταστεί αφότου το δικαστήριο εκδώσει την ετυμηγορία του ειδικά για αυτήν ή εκείνη την κατηγορία», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

«Για τις ανταλλαγές, έχουμε ένα ειδικό δίαυλο για αυτό, οι υπηρεσίες ασφαλείας συνεργάζονται μαζί του, και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για αυτό το θέμα», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Ο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για τους ομήρους δεσμεύθηκε χθες να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ο Γκερσκόβιτς και ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν, ένας άλλος Αμερικανός πολίτης που συνελήφθη στην Ρωσία, πιέζοντας την Μόσχα να παράσχει προξενική πρόσβαση στον δημοσιογράφο της Wall Street Journal.

 

 

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ένας 20χρονος φανατικός πίσω από τη διαρροή των απόρρητων αμερικανικών εγγράφων: Στρατιωτικός, «κολλημένος» με τα όπλα και με ψευδώνυμο «Οriginal Gangster»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: