“Μορφωμένους θέλομεν και όχι εγγράμματους”, είχε πει κάποτε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης! Πώς να σμικρύνουμε το χάσμα Πολιτών και Πολιτικών;

FILE PHOTO: Μαθητές παρακολουθούν τον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά σε Δημοτικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

«Μορφωμένους θέλομεν και όχι εγγράμματους», είχε πει κάποτε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Και αυτό ακριβώς οφείλει να υπηρετήσει η Πολιτεία, να κτίσει Παιδεία, δημιουργώντας ανθρώπους περισσότερο μορφωμένους παρά εγγράμματους.

Η Παιδεία είναι ένας κύκλος, στο πάνω άκρο του κύκλου βρίσκεται ο Πολίτης. Στο κάτω άκρο βρίσκεται ο Πολιτικός, η Πολιτεία. Μερικά από τα ερωτήματα στα οποία κατά καιρούς κλήθηκα να απαντήσω μέσα από διάφορες μελέτες είναι τα εξής:

Πώς μπορούμε να κτίσουμε Πολιτική Παιδεία;

Πώς μπορούμε να εντάξουμε τα παιδιά μας σ’ αυτό το οικοδόμημα;

Σε ποια βάση να στηριχτούμε;

Πώς να σμικρύνουμε το χάσμα Πολιτών – Πολιτικών;

Πώς οι Πολιτικοί μας οφείλουν να συμπεριφερθούν;

  • Ερωτήματα τα οποία απαντήθηκαν με ντοκουμέντα και συγκεκριμένες εισηγήσεις και με κορυφαίο το «Παραγωγικό Βιογραφικό» ως την πυξίδα ανάπτυξης της ύλης από την ηλικία του νηπιαγωγείου, ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποiείται στις ΗΠΑ από πολλά νηπιαγωγεία και όχι μόνον (Antoniades, 2017).

Η κάθε χώρα καλείται να επικεντρωθεί στη γνώση του Πολιτισμού της, της ιστορίας της, της μουσικής της, του θεάτρου της, του αθλητισμού της κ.λπ., όπου οι νέοι και όχι μόνον θα μπορούν να αναλάβουν «ρόλους» χωρίς να μένουν στη θεωρία.

Σύμφωνα με μελέτες, οι μαθητές στην Κύπρο μεγαλώνουν μέσα από «μη ορθή ύλη» που δεν συμβαδίζει με τα θέλω τους, οι κτιριακές εγκαταστάσεις συχνά δεν είναι επαρκείς για να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους και οι «κινήσεις» εφορείας και καθηγητών μόνο «μόρφωση» δεν φαίνεται να τους προσφέρουν κατά την δωδεκαετή τους φοίτηση.

Σε μια παράλληλη διάσταση, οι έννοιες πολιτικός και Πολιτεία, δηλαδή «η άλλη άκρη του κύκλου» (όπως αναφέρθηκε πιο πάνω), στη σημερινή, σύγχρονη εποχή φαίνεται πως έχουν χαθεί σε μεγάλο βαθμό, μαζί με την έλλειψη έμπρακτης προσφοράς τους, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο το χάσμα πολίτη-πολιτικού.

Μέσα από τις αρχές του Πολιτικού Μάρκετινγκ, το οποίο δρα ως «εργαλείο» μέτρησης των αναγκών του ψηφοφόρου-πολίτη αλλά και ως «εργαλείο» ικανοποίησης αυτών των αναγκών, ο κάθε πολιτικός καλείται να αποκτήσει και/ή να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του έναντι στον ψηφοφόρο-πολίτη με πιο σημαντικά χαρακτηριστικά αυτά της Τιμιότητας και της Ειλικρίνειας αλλά και της «αγάπης προς τον Πολίτη» μέσα από αποδοτικές προτάσεις και λύσεις.

Όλα τα πιο πάνω, δηλαδή η ανάπτυξη του Παραγωγικού Βιογραφικού στα σχολεία, η εκμάθηση μέσα από τον Πολιτισμό και η συνεχής προσπάθεια βελτίωσης των πολιτικών και των δεξιοτήτων αυτών είναι στοιχεία που μπορούν να κτίσουν Παιδεία, δημιουργώντας “ανθρώπους περισσότερο μορφωμένους παρά εγγράμματους”.

Με τον Πολιτισμό και τους «ρόλους» που θα δοθούν στα παιδιά μας να δρουν ως η καρδιά του κύκλου που θα φέρει κοντά τους Πολίτες με τους Πολιτικούς και την Πολιτεία και θα βελτιώσουν την κοινωνία μας.

  • Αυτός πρέπει να είναι και ο προ-ορισμός του σχολείου, αυτός πρέπει να είναι ο προορισμός του κάθε πολιτικού, ως παρόχους ουσιαστικής και στέρεας παιδείας προς τους νέους μας.

Η απουσία ή η μη ενδεδειγμένη εμβάθυνση στα πιο πάνω θα επισκιάζουν καθημερινά το πραγματικό χαμόγελο των παιδιών μας και να μην μας εκπλήσσει όταν προκύπτει (λόγω απουσίας όλων αυτών) η αντίδραση, ο θυμός, ακόμη και η βία.

Ο μαθητής επιβάλλεται να δράσει στο χώρο της εκπαίδευσης του αλλά και να αντιδράσει, προβάλλοντας το εγώ του μέσα στο σύνολο, προβάλλοντας τις ικανότητες και τα θέλω του και συνεργαζόμενος με τους συμμαθητές και τους διδασκάλους του.

Αυτού του είδους υγιούς δράσης-αντίδρασης θα εκμηδενίσει την «δράση-αντίδραση» των ναρκωτικών, του bullying, της κλοπής, της αδιαφορίας, της περιφρόνησης και των τόσων άλλων κακών που δηλητηριάζουν την Παιδεία καθημερινά.

Τότε και μόνον ο κύκλος Πολίτης-Πολιτικός θα γυρίζει αρμονικά προς όφελος όλης της κοινωνίας μας!

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Καθηγητής στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί δυο φορές (2021 – 2022) με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο, 2019). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η ταυτότητα των δυο μεγάλων κομμάτων της Κύπρου δέχτηκε το μεγαλύτερο χαστούκι, με το λαό να (τους) φωνάζει: Αλλάξτε, συνέλθετε, κάντε κάτι!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: