Μητσοτάκης: Δεν πάμε σε συνολικό παζάρι με Τουρκία* ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή έριξαν μαζί την κυβέρνηση το ’15, ψήφισαν «όχι» στο δημοψήφισμα, επέλεξαν μαζί την «διαβόητη κυρία Θάνου»

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




«Δεν πάµε να κάνουµε ένα συνολικό «παζάρι» για να τα βρούµε µε την Τουρκία» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Παραπολιτικά. Ο πρωθυπουργός απαντά για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, αναφέρεται στο θέμα της διεξαγωγής debate, και ασκεί σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη στάση του στην τροπολογία για το μπλόκο στο «κόμμα Κασιδιάρη».

Ακολουθούν βασικά σημεία της συνέντευξης:

Πάµε λίγο στη βραδιά της 21ης Μαΐου: Αν η Ν.∆. είναι πρώτη, αλλά όχι αυτοδύναµη, θα γυρίσετε αµέσως πίσω τη διερευνητική εντολή στην Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας ή θα εξετάσετε το ενδεχόµενο σχηµατισµού κυβέρνησης συνεργασίας;

∆ιεκδικώ την αυτοδυναµία. Το 2019 οι πολίτες έδωσαν την αυτοδυναµία στη Ν.∆., η οποία εξέφραζε ένα ευρύτερο µέτωπο, µεταρρυθµιστικών, ευρωπαϊκών, πραγµατικά προοδευτικών δυνάµεων, που ξεπερνούσε τα παραδοσιακά όριά της. Στα 4 χρόνια που κυβερνάµε, οι προσδοκίες µετουσιώθηκαν σε πολιτικές. ∆ιεκδικούµε την αυτοδυναµία, για να συνεχίσουµε να πορευόµαστε στον ίδιο δρόµο. Ιδιαίτερα σήµερα, σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον και µε έναν απρόβλεπτο γείτονα, η Ελλάδα χρειάζεται σταθερό τιµόνι, µε σαφή πορεία. Μια κυβέρνηση που θα µπορεί να αποφασίζει γρήγορα και να δρα συντονισµένα. Η θέση µου, λοιπόν, είναι καθαρή και ειλικρινής. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι η κάλπη της 21ης Μαΐου θα καθορίσει τα πάντα. Θα είναι αυτή η οποία θα ορίσει ποιος θα κυβερνήσει. Και, όσο πιο ισχυρό είναι το µήνυµά της, τόσο πιο κοντά θα µας φέρει στη σιγουριά και την πρόοδο. Εχω εξηγήσει, άλλωστε, τις παγίδες ακυβερνησίας και περιπετειών που κρύβει η απλή αναλογική. Παγίδες που θα ακυρωθούν µε ένα ξεκάθαρο αποτέλεσµα νίκης την 21η Μαΐου. Από εκεί και πέρα, οι κινήσεις µου θα συµβαδίσουν µε τις προβλέψεις του Συντάγµατος. Από την άλλη πλευρά, ποιες είναι οι άλλες προτάσεις διακυβέρνησης; Ο κ. Τσίπρας µιλάει για «προοδευτική κυβέρνηση» µε το ΜέΡΑ25 και τον κ. Ανδρουλάκη. Εκείνος, όµως, δεν θέλει για πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, ούτε για εταίρο τον κ. Βαρουφάκη, που θέλει να γυρίσει στο 2015 και να «ανατινάξει τις τράπεζες». Ενώ το ΚΚΕ, που είναι και εναντίον της Ε.Ε., αρνείται κάθε συµµετοχή σε κυβέρνηση. Ο κ. Ανδρουλάκης, πάλι, ζητά από τους πολίτες να ψηφίσουν και µετά εκείνος να διαλέξει πρωθυπουργό. Ο οποίος, ωστόσο, δεν θα είναι, λέει, ο αρχηγός του πρώτου κόµµατος, αλλά κάποιος που µας τον κρατάει κρυφό. ∆εν είναι σοβαρά πράγµατα αυτά. Σε εποχές αβεβαιότητας, η χώρα χρειάζεται κάποιον που θα κρατάει σταθερά το τιµόνι. Ούτε «ραντεβού στα τυφλά» ούτε µια κυβέρνηση από «γάµο συµφέροντος». Και δεν πιστεύω λέξη από αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας, ότι δεν θα επιχειρήσει να φτιάξει «κυβέρνηση των ηττηµένων». Αν του βγαίνουν οι αριθµοί και βρεθούν πρόθυµοι, µην έχετε καµία αµφιβολία ότι θα το επιχειρήσει. Κι αυτό πρέπει να το συνυπολογίζουν οι πολίτες στις επιλογές τους.

Εσείς πού βάζετε τον πήχη της επιτυχίας για τη Ν.∆.; Ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγµα, θέλει νίκη έστω και µε µισή µονάδα διαφορά, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. θέλει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό.

∆εν θα µπω σε ένα παιχνίδι αριθµών. Πιστεύω ακράδαντα, ωστόσο, ότι η εντολή της πρώτης και καθοριστικής κάλπης θα είναι ισχυρή, µια καθαρή νίκη της Νέας ∆ηµοκρατίας. Με ένα τέτοιο ισχυρό ποσοστό και µε µια τέτοια διαφορά από τους αντιπάλους µας που θα οδηγεί στην αυτοδυναµία στις εκλογές που θα γίνουν µε το εκλογικό σύστηµα που ψηφίσαµε. Αν το αποτέλεσµα της πρώτης κάλπης είναι αυτό, ύστερα όλες οι εξελίξεις θα βρουν τον δρόµο τους.

Θα κάνετε, τελικά, προεκλογικό debate µε τον Αλέξη Τσίπρα; Και κάτι ακόµα: Η προσωπική σας σχέση πώς είναι; Θεωρείτε ότι σε κρίσιµες στιγµές, σε ένα τετ-α-τετ, µπορείτε να έχετε µια βάση συνεννόησης για τα µεγάλα ζητήµατα του τόπου;

Στη Βουλή αυτά τα 4 χρόνια έχουµε κάνει πάνω από 80 αντιπαραθέσεις µε τον κ. Τσίπρα. Νοµίζετε ότι έχω πρόβληµα να κάνω άλλη µία συζήτηση; Θα εξετάσουµε µε ποιον τρόπο θα µιλήσουµε προεκλογικά. Οπως ξέρετε, υπάρχουν κανόνες που διέπουν τα debate της περιόδου όπου συµµετέχουν συνήθως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Και, βέβαια, εγώ είµαι διαθέσιµος ανά πάσα στιγµή να κάνουµε ένα debate, όπως το προβλέπει ο νόµος. Αλλωστε, είµαι ο πρώτος που έχω πει ότι από τη σύγκρουση προτιµώ τη σύγκριση. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις µας, όπως θα έχετε κι εσείς διαπιστώσει, επιλέγω να αντιπαρατίθεµαι πολιτικά, αποφεύγοντας τις προσωπικές επιθέσεις. Κάτι, όµως, που δεν τηρούν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, οι οποίοι, από την πρώτη στιγµή της εκλογής µου στην ηγεσία της Ν.∆., έχουν στοχοποιήσει µε κάθε αθέµιτο µέσον, όχι µόνο εµένα, αλλά και την οικογένειά µου. Μια τακτική που συνεχίζει και σήµερα, ενώ παράλληλα, εντελώς υποκριτικά, καταγγέλλει, τάχα, την τοξικότητα. Εγώ δεν το έκανα και δεν θα το κάνω ποτέ. ∆υστυχώς, τα υποδείγµατα είναι διαφορετικά. Σχετικά, τέλος, µε το τρίτο σκέλος του ερωτήµατός σας, πράγµατι θεωρώ ότι σε κρίσιµες στιγµές πρέπει να υπάρχει συνεννόηση των πολιτικών δυνάµεων. Γι’ αυτόν τον λόγο συνάντησα τους αρχηγούς των κοµµάτων στο γραφείο µου, στη Βουλή, σε µια κρίσιµη καµπή των Ελληνοτουρκικών, το καλοκαίρι του 2020. Τους ενηµέρωσα, επίσης, και το 2022, αµέσως µετά τη συνάντησή µου µε τον πρόεδρο Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη. Ενώ φροντίζω να γίνεται διαβούλευση και για άλλα ζητήµατα, όπως, τελευταία, για τη ρύθµιση περί µη συµµετοχής στις εκλογές εγκληµατικών οργανώσεων, ασχέτως αν τελικά δεν ανταποκρίθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί έπρεπε να φέρετε µία νοµοθετική ρύθµιση το 2021 κι άλλες δύο φέτος, για να µπλοκάρετε -εφόσον βέβαια το αποφασίσει ο Αρειος Πάγος- το λεγόµενο κόµµα Κασιδιάρη;

Η Χρυσή Αυγή είναι µια οργάνωση καταδικασµένη για εγκλήµατα. Ολοι, νοµίζω, συµφωνούµε ότι η χώρα δεν πρέπει να ξαναζήσει ούτε στη Βουλή ούτε στην καθηµερινότητά της τη βία και την παρανοµία που βιώσαµε στα χρόνια της κρίσης. Να υψώσουµε, δηλαδή, δηµοκρατικό ανάχωµα στην επανεµφάνιση του αυταρχισµού και του αίµατος κάτω από νέες µάσκες. Αυτό που κάναµε, λοιπόν, µε την πρόσφατη νοµοθετική µας πρωτοβουλία ήταν να θωρακίσουµε το νοµικό πλαίσιο, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Ολοµέλεια του Α’ Τµήµατος του Αρείου Πάγου να εξετάζει αυτή και να απορρίπτει τη συµµετοχή εγκληµατικών οργανώσεων στις εκλογές. Προξενεί, ωστόσο, εντύπωση η αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται πως ο κ. Τσίπρας, τυφλωµένος από το παραταξιακό µίσος του, πιστεύει ότι, κλείνοντας το µάτι στους φασίστες και στο περιθώριο, θα βλάψει τη Νέα ∆ηµοκρατία. Αλλά βλάπτει την ίδια τη ∆ηµοκρατία. Γιατί και άλλοτε ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε µε τη φωτιά. Μαζί µε τη Χρυσή Αυγή αρνήθηκαν το 2015 την εκλογή Προέδρου, για να προκαλέσουν εκλογές. Μαζί ψήφισαν «Οχι» στο δηµοψήφισµα της «κωλοτούµπας». ∆ίπλα-δίπλα οι βουλευτές τους πόζαραν στις εκδροµές του κ. Καµµένου. Ψήφισαν µαζί την περιπέτεια της απλής αναλογικής. Και σε απόλυτη συνεργασία επέλεξαν τη διαβόητη κυρία Θάνου ως πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισµού. Ολα αυτά ενώ η Ιστορία έγραψε πως η δική µας παράταξη εξάρθρωσε και οδήγησε στη ∆ικαιοσύνη την εγκληµατική οργάνωση. Και µε κυβέρνηση Ν.∆. οι πρωταγωνιστές της δικάστηκαν και καταδικάστηκαν. Οταν στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρισκόταν, τάχα, αίθουσα για να εξεταστούν. Για να µη θυµηθώ την πάνω και την κάτω πλατεία, που για καιρό συµπλήρωναν την ίδια εικόνα του λαϊκισµού. Με τις φωτιές και τα συνθήµατα εναντίον της Βουλής. Με τις κρεµάλες και τους προπηλακισµούς.

Εφόσον επανεκλεγείτε στην πρωθυπουργία, θα αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού και της διευθέτησης του ζητήµατος των θαλάσσιων ζωνών µε την Τουρκία;

Κατ’ αρχάς, θέλω να πω ότι είναι καλοδεχούµενη µια εκτόνωση της έντασης που βλέπουµε το τελευταίο διάστηµα. Πάντα την επιδιώκαµε, χωρίς όµως να κάνουµε εκπτώσεις στις θέσεις µας και στην προάσπιση των κυριαρχικών µας δικαιωµάτων και της εθνικής κυριαρχίας. Μια στροφή, ασφαλώς, που οφείλεται και στη «διπλωµατία των σεισµών». Οµως, θα πρέπει η Τουρκία να δείξει συνέχεια και συνέπεια, ώστε µετά τις εκλογές, αν µπορούµε, να πιάσουµε ξανά το νήµα, έχοντας ως γνώµονα το ∆ιεθνές ∆ίκαιο. Από την πρώτη στιγµή που ο ελληνικός λαός µε τίµησε µε την εµπιστοσύνη του, επιδίωξα να έχω µε την Τουρκία έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ένα ειλικρινές πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου, µε σκοπό να αντιµετωπίσουµε το βασικό ζήτηµα, το οποίο αποτέλεσε και την εστία των διαφορών µας µε την Τουρκία εδώ και πολλές δεκαετίες, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και προφανώς προϋπόθεση για να µπορέσει κανείς να συζητήσει ουσιαστικά αυτή τη διαφορά είναι να µην προστίθενται και να µην µπαίνουν στο τραπέζι από την «πίσω πόρτα» ή ενδεχοµένως και από την «µπροστά πόρτα» θέµατα τα οποία καµία ελληνική κυβέρνηση δεν θα µπορούσε ποτέ να διανοηθεί ότι θα συζητήσει µε την Τουρκία. Οπως, παραδείγµατος χάρη, ζητήµατα που έχουν να κάνουν µε την κυριαρχία, µε την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. Αυτά τα ζητήµατα είναι έξω από το πλαίσιο οποιασδήποτε συζήτησης, δεν µπαίνουν στη ζυγαριά, δεν πάµε να κάνουµε ένα συνολικό «παζάρι» για να τα βρούµε µε την Τουρκία. Εχουµε µια µεγάλη διαφορά. Αυτή πρέπει να αντιµετωπίσουµε. Μπορεί να λυθεί ένα τέτοιο ζήτηµα µε βάση το ∆ιεθνές ∆ίκαιο. Αλλά και στην περίπτωση που δεν µπορέσουµε να λύσουµε αυτή τη διαφορά, µπορούµε να συµφωνήσουµε µε την Τουρκία ότι δεν χρειάζεται να έχουµε εχθρικές σχέσεις. Μπορούµε να συνεργαζόµαστε σε άλλα πεδία, έστω και αν συµφωνούµε ότι διαφωνούµε στο ζήτηµα αυτό. Αρκεί αυτό να µην εκδηλώνεται, τελικά, µε επιθετικές συµπεριφορές, όπως υπερπτήσεις ή συστηµατική παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωµάτων.

  • Tέλος ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά με πιθανές αλλαγές στη δομή των υπουργείων προαναγγέλλει τη δημιουργία υπουργείου ∆ηµογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής.

«Μπορώ να σας αποκαλύψω µια τέτοια αλλαγή, που είναι η δηµιουργία ενός υπουργείου ∆ηµογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, το οποίο θα πάρει ουσιαστικά κοµµάτια από το υφιστάµενο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ενα υπουργείο στο οποίο θέλω να τονίσω ότι ο Κωστής Χατζηδάκης έχει κάνει µια εξαιρετική δουλειά, είναι όµως ένα υπουργείο-µαµούθ και θα µπορέσουµε µε αυτόν τον τρόπο να έχουµε έναν πολιτικό προϊστάµενο σε επίπεδο υπουργού, ο οποίος θα ασχολείται µε θέµατα κοινωνικής πολιτικής, δηµογραφικού, αλλά και στεγαστικής πολιτικής. Ενα ζήτηµα το οποίο, όπως ξέρετε πολύ καλά, «καίει» και για το οποίο ήδη έχουµε αναλάβει µια σειρά από δράσεις, όπως το πρόγραµµα «Σπίτι µου». Θα υπάρχουν και άλλες αλλαγές, αλλά σας δίνω µια πρόγευση του πώς θέλουµε να κινηθούµε την επόµενη µέρα».

Βγήκε από τη φυλακή η Εύα Καϊλή: «Χαίρομαι που θα δω την κόρη μου, ο αγώνας συνεχίζεται από τους δικηγόρους μου» [δείτε video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: