Μήνυση κατά του Netflix για την «Μαύρη Κλεοπάτρα»: Διαστρεβλώνει την ιστορία υπέρ του αφροκεντρισμού – Πιο πιθανό να ήταν ξανθιά [trailer]

print Screen από το trailer του Netflix για το ντοκιμαντέρ της Κλεοπάτρας




Ένας Αιγύπτιος δικηγόρος κατέθεσε μήνυση κατά του γίγαντα streaming Netflix επειδή απεικόνισε την Φαραώ Κλεοπάτρα ως Μαύρη γυναίκα σε ένα νέο ντοκιμαντέρ.

Ο δικηγόρος Mahmoud al-Semary κατέθεσε τη μήνυση σε εισαγγελέα με σκοπό την απαγόρευση του Netflix στην Αίγυπτο για αυτό που ισχυρίστηκε ότι ήταν διαστρέβλωση της ιστορίας.

Ο Al-Semary ισχυρίστηκε ότι το ντοκιμαντέρ του Netflix διαστρεβλώνει την ιστορία της Αιγύπτου υπέρ της προώθησης του αφροκεντρισμού. Παραπονέθηκε επίσης για στρεβλά πρότυπα, δηλώνοντας στη μήνυση ότι «τα περισσότερα από αυτά που εμφανίζει η πλατφόρμα Netflix δεν συμμορφώνονται με τις ισλαμικές και κοινωνικές αξίες και αρχές, ιδιαίτερα τις αιγυπτιακές».

Πρόσθεσε ότι «προκειμένου να διατηρηθεί η αιγυπτιακή εθνική και πολιτιστική ταυτότητα μεταξύ των Αιγυπτίων σε όλο τον κόσμο, πρέπει να υπάρχει υπερηφάνεια για τα αποτελέσματα αυτού του έργου».

Άλλοι παραπονέθηκαν για τις αποφάσεις για το casting για το ντοκιμαντέρ, με τον πρώην υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Zahi Hawass να λέει ότι η απεικόνιση της Κλεοπάτρας «είναι εντελώς ψεύτικη. Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, που σημαίνει ότι ήταν ξανθιά, όχι Μαύρη».

Η διαμάχη γύρω από το κάστινγκ

Το Netflix ανέθεσε στη Βρετανίδα ηθοποιό Adele James να παίξει την Κλεοπάτρα σε μια φαινομενικά αμφιλεγόμενη επιλογή.

«Δεν βλέπουμε ή ακούμε συχνά ιστορίες για μαύρες βασίλισσες, και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα, καθώς και για την κόρη μου, απλώς για να μπορεί η κοινότητά μου να γνωρίζει αυτές τις ιστορίες επειδή υπάρχουν πάρα πολλές! ” είπε η Τζέιμς, σύμφωνα με το BBC.

Τον ρόλο της Κλεοπάτρας αρχικά επρόκειτο να υποδυθεί η Ισραηλινή ηθοποιός Gal Gadot. Ωστόσο, υπήρξε μια σημαντική δημόσια αντίδραση γύρω από την επιλογή και το Netflix κατηγορήθηκε ότι δε σεβάστηκε την ιστορική φιγούρα.

Η απόφαση οδήγησε σε εκστρατείες για την Κλεοπάτρα για να αναπαραχθεί και να την υποδυθεί μια Αράβισσα ή Αφρικανή ηθοποιό, παρά το γεγονός ότι ήταν Μακεδόνας.

«Πρώτα από όλα, αν θέλετε να είστε πιστοί στα γεγονότα, τότε η Κλεοπάτρα ήταν Μακεδόνας», είπε η Gal Gadot στο BBC

«Ψάχναμε για μια Μακεδόνα ηθοποιό που να ταιριάζει στην Κλεοπάτρα. Ημουν πολύ παθιασμένος με την Κλεοπάτρα».

Και πρόσθεσε: «Έχω φίλους από όλο τον κόσμο, είτε είναι μουσουλμάνοι είτε χριστιανοί είτε καθολικοί, είτε άθεοι είτε βουδιστές, είτε Εβραίοι φυσικά… Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι και μαζί θέλω να γιορτάσω την κληρονομιά της Κλεοπάτρας και να τιμήσω αυτήν την  καταπληκτική ιστορική εικόνα που θαυμάζω τόσο πολύ».

Με πληροφορίες από Jerusalem Post
Ελλάδα Αθήνα

Σάλος στην Αίγυπτο με τη «μαύρη Κλεοπάτρα»: Δεκάδες χιλιάδες υπογράφουν για να μην προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Netlix

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: