Μία πολύ καλή νύχτα για την Ελληνική Δημοκρατία: Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε το “μπλόκο” στο κόμμα του ναζί Ηλία Κασιδιάρη (video)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας μιλά στη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις» , στο οποίο περιλαμβάνεται και η τροπολογία που ενισχύει περαιτέρω την απαγόρευση της συμμετοχής σε εκλογές καταδικασμένων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Υπερψηφίστηκε χθες το βράδυ η τροπολογία, η οποία θέτει μπλόκο στο κόμμα του φυλακισμένου ναζί Ηλία Κασιδιάρη. Ήταν μία καλή νύχτα για τη Δημοκρατία η χθεσινή.

Υπέρ της τροπολογίας, κατά τη συζήτησή της στην αρμόδια Επιτροπή, τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο, όμως, προτείνει ο έλεγχος να μη γίνεται από το Α1 Τμήμα, αλλά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία και επέμεινε στην πρόταση-διάταξη, που είχε προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την αρχική θέσπιση των σχετικών διατάξεων.

Το ΚΚΕ εξέφρασε τη διαφωνία του με τέτοιου είδους ρυθμίσεις, οι οποίες στο μέλλον μπορεί να ανοίξουν παράθυρο και για άλλους αποκλεισμούς κομμάτων και συνδυασμών, ενώ την αρνητική στάση τους εξέφρασαν η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε αρχικά στρατευμένος υπέρ της προστασίας του κοινοβουλίου από νεοφασιστικά μορφώματα εξέφρασε στην συνέχεια  την κάθετη αντίρρηση του με την κυβερνητική ρύθμιση και τελικά αποχώρησε από την ψηφοφορία χωρίς να ψηφίσει.

Η στάση του ΣΥΡΙΑΖΑ συγκέντρωσε τα πυρά τόσο της πλειοψηφίας όσο και της Χαριλάου Τρικούπη που κατηγόρησαν την αξιωματική αντιπολίτευση οι πρώτοι για κλείσιμο ματιού στην αντισυστημική ψήφο του Κασιδιάρη και οι δεύτεροι για φθηνούς εκλογικούς τακτικισμούς.

Η τροπολογία με την οποία συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τον έλεγχο των προϋποθέσεων κατάρτισης των εκλογικών συνδυασμών από όλους τους ανώτατους δικαστικούς που συνθέτουν το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου και όχι μόνο από μια πενταμελής Επιτροπή του, ψηφίσθηκε χθες το βράδυ.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Πρόκειται για το τελευταίο σχέδιο νόμου μέχρι την διακοπή της Ολομέλειας για το Πάσχα και του προγραμματισμένου Κυβερνητικού νομοθετικού έργου της ΙΗ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου. Με αυτό το σχέδιο νόμου ολοκληρώνεται το κοινοβουλευτικό έργο αυτής της Βουλής, καθώς θα ακολουθήσουν μετά το Πάσχα οι διαδικασίες για την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και η Βουλή θα κλείσει.

Το σχέδιο νόμου επί της Αρχής ψηφίσθηκε από τη Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας, ενώ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 το καταψήφισαν.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν και οι υπόλοιπες πέντε υπουργικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί στο σχέδιο νόμου, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης δεν έκανε δεκτή καμία από τις 19 βουλευτικές τροπολογίες και συνεπώς δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ολοκληρώνοντας την διαδικασία της συζήτησης, εστίασε στην επίμαχη τροπολογία για τον έλεγχο από τον ‘Αρειο Πάγο της νομιμότητας των συνδυασμών και των κομμάτων προκειμένου να μην συμμετέχουν στις εκλογές καταδικασμένοι έστω και πρωτόδικα για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις.

Είπε ότι είναι φυσιολογικό να υπήρχαν εκτενείς αναφορές από όλους τους βουλευτές, επισημαίνοντας πως το κάθε κόμμα ανάλογα με τον τρόπο που τελικά τάχθηκε αναλαμβάνει και την ευθύνη του.

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου, κ. Βορίδης επισήμανε πως αυτό έχει μόνο θετικές διατάξεις. Ο υπουργός κλείνοντας την τοποθέτησή του προχώρησε σε έναν εκτενή απολογισμό ανά πεδίο του έργου της Κυβέρνησης της ΝΔ και το αντιδιέστειλε με όσα ανέφερε ο πρόεδρος και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Άνευ προηγουμένου σύγκρουση Βορίδη – Τσίπρα

Η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας χαρακτηρίστηκε από την σύγκρουση του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε ανοικτά τον Αλέξη Τσίπρα ότι υιοθετεί τα επιχειρήματα της υπεράσπισης των φασιστών, με το να καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι κινήθηκε όταν είδε ότι ανεβαίνουν τα ποσοστά του κόμματος που ίδρυσε ο έγκλειστος στον Κορυδαλλό, όπως και με το να κάνει λόγο για αντισυνταγματική ρύθμιση.

«Αυτό είναι το μέτωπο με τον φασισμό; Να υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών; Να αναπτύσσεις τον ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το σύνταγμα, δεν το είχατε πει ποτέ. Σήμερα το είπατε. Αυτά είπατε και είναι εξαιρετικά άσχημα. Διότι είναι ένα ζήτημα ποια είναι η βέλτιστη διάταξη και είναι ένα άλλο ζήτημα να υιοθετείτε την επιχειρηματολογία των άλλων. Μάλιστα το πήγατε ένα βήμα παραπάνω και μας είπατε ότι ενδέχεται να καταδικαστούμε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ε, λοιπόν, τι να πω. Ακόμα και ίδιοι δεν το έχουν πάει τόσο μακριά. Γιατί το κάνατε; Για να δικαιολογήσετε ότι δεν θα ψηφίσετε την διάταξη;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης είχε χρησιμοποιήσει βαρείς χαρακτηρισμούς για την κυβέρνηση, επιχειρώντας έναν απολογισμό της 4ετίας:

«Οδηγήσατε τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια παντού», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση κορόιδεψε τους συνταξιούχους με τα αναδρομικά, αφού τα έδωσε μόνον για τις κύριες και όχι για τις επικουρικές συντάξεις. Ανέφερε δε ότι «μια κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ και πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή ακόμα χειρότερα με αυτοδύναμο τον Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση που θα γκρεμίσει ότι έχει μείνει όρθιο».

Ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορά στην απουσία του πρωθυπουργού από την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής. «Ο κ. Μητσοτάκης πάλι λείπει. Κάναμε, λέει, πολλές αντιπαραθέσεις στη Βουλή. Δεν θέλει άλλες. Δεν θέλει ούτε τηλεοπτική αντιπαράθεση. Τόσο πολύ εμπιστεύεται τον εαυτό του», σχολίασε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών που μίλησε νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Αφού είστε καλός ρήτορας, κ. Βορίδη, ας στείλει εσάς στο πόδι του ο κ. Μητσοτάκης για να κάνουμε διάλογο».

«Γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί του κόμματος Κασιδιάρη»

Επί της ουσίας της σημερινής συζήτησης, δηλαδή για την τροπολογία Κασιδιάρη, ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε θεσμικό ερασιτεχνισμό στην κυβέρνηση, αντιπαραβάλλοντας τη θέση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα.

«Φέρνετε μια τροπολογία που είναι η τρίτη στη σειρά και θα είχε λυθεί το πρόβλημα με μια μικρή μόνο προσθήκη στον υπάρχοντα νόμο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης κάνει προεκλογικό αγώνα από τη φυλακή «με την ανοχή της κυβέρνησης».

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση για επαφές με τους δικαστές, προσθέτοντας ότι, «στην ευαίσθητη αυτή περίπτωση που αφορά την προστασία της Δημοκρατίας από τους εχθρούς της, η θεσμική σας βαναυσότητα οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα».

«Εν τέλει, καταφέρνετε να γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί του κόμματος Κασιδιάρη. Δίνετε επιχειρήματα σε όσους καταθέσουν συνδυασμό να προσφύγουν για ακύρωση εκλογών στο εκλογοδικείο και στο ανώτατο δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου. Φανταστείτε τι ώθηση θα δώσει στην ακροδεξιά αν βγει απόφαση που τους δικαιώνει», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η θεσμική απάντηση απέναντι στον φασισμό πρέπει να είναι σαφής και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθέτηση που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα, υιοθετώντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αρκετή ζημιά έχει γίνει σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατική λειτουργία, μην κάνετε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά με μια επιπόλαιη επιλογή. Ενα λάθος δεν διορθώνεται με επιμονή στο λάθος και με μεγαλύτερο λάθος. Αυτό που θα μας προστατεύσει είναι ο λαός και όχι οι δικαστές, η κρίση του ελληνικού λαού θα δείξει κυβέρνηση δημοκρατικής πλειοψηφίας αντάξια του κοινωνικού αιτήματος για λογοδοσία και αξιοπρέπεια», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η τοποθέτηση του κ. Βορίδη

«Αποτελεί μέτωπο στον φασισμό το να υιοθετείτε τα επιχειρήματα των φασιστών;», ρώτησε την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

«Για να αποσείσετε το βάρος αυτής της αγόρευσης (…) δεν έχετε παρά έναν δρόμο: να συνταχθείτε μαζί μας στον στρατηγικό στόχο και να υπερψηφίσετε τη διάταξη, αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι» είπε ο κ. Βορίδης.

Αφού τόνισε ότι η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον δικαστικό του Αρείου Πάγου, «προκειμένου να συζητηθούν οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν στη συγκεκριμένη υπόθεση και στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, είναι απολύτως θεμιτή, κανονική, και επιβαλλόμενη», είπε ότι ο Αλ. Τσίπρας ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της υπεράσπισης όσων θίγονται.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ο κ. Τσίπρας ανέφερε σήμερα, για πρώτη φορά, τον ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το Σύνταγμα και ότι η διάταξη έρχεται κατόπιν της συνάντησης επειδή διαπιστώνεται η αντισυνταγματικότητα.

Επίσης είπε ότι ο Αλ. Τσίπρας το πήγε παραπέρα, ότι εδώ ενδέχεται να έχουμε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα εκτεθεί η χώρα.

«Ούτε οι ίδιοι δεν το έχουν πάει τόσο μακριά». Γιατί έρχεστε και υιοθετείτε αυτή την έωλη επιχειρηματολογία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή; Για να δικαιολογήστε ότι δεν θα ψηφίσετε τη διάταξη; ρώτησε ο υπουργός Εσωτερικών, και συνέχισε:

Υιοθετείτε την άποψη αυτή; Με αυτό τον τρόπο συμπράττετε στην άποψη να μπει φραγμός σε αυτό το νομικό παράδοξο, για να μην πω απαράδεκτο, ώστε οι εγκληματίες να εμφανίζονται ως αρχηγοί πολιτικών κομμάτων;

Βοηθάτε με αυτό τον τρόπο, αφού συμμεριζόμαστε κοινό στρατηγικό στόχο, ή σας έχουν τυφλώσει οι προεκλογικές στοχεύσεις ή η αναφορά σε συγκεκριμένο ακροατήριο; Στο αντισύστημα, τη θολούρα, την οργή, τους οργισμένους, τους αγανακτισμένους; Το δίλημμα είναι σαφές και η αγόρευση του κ. Τσίπρα δυσκολεύει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ:

“Μετά από αυτή την αγόρευση, για να αποσείσετε το βάρος αυτής της αγόρευσης και επιχειρηματολογίας δεν έχετε παρά έναν δρόμο: να συνταχθείτε μαζί μας στον στρατηγικό στόχο και να υπερψηφίσετε τη διάταξη, αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι”» κατέληξε ο κ. Βορίδης.

ΑΚΟΜΑ: Κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση… Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για το μπλόκο στους ναζιστικούς κλώνους: Ο λόγος τώρα στην Δικαιοσύνη

Αποφυλάκιση χωρίς περιορισμούς θα ζητήσουν οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή: Βεβαιώνουν ότι δεν θα “δραπετεύσει” στην Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: