Κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση… Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για το μπλόκο στους ναζιστικούς κλώνους: Ο λόγος τώρα στην Δικαιοσύνη

FILE PHOTO Στιγμιότυπο από συζήτηση στη Βουλή ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Με τις ψήφους Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης η τροπολογία που αναθέτει με διευρυμένη σύνθεση και ενισχυμένες δυνατότητες τεκμηρίωσης στον Αρειο Πάγο να αποφασίσει για την κάθοδο ή μη στις επερχόμενες εκλογές του κόμματος που ίδρυσε μέσα από τις φυλακές ο καταδικασμένος για τα εγκλήματα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής Κασιδιάρης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας, ενώ «κατά» ψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Μέρα 25.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν και οι υπόλοιπες πέντε υπουργικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί στο σχέδιο νόμου, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης δεν έκανε δεκτή καμία από τις 19 βουλευτικές τροπολογίες και συνεπώς δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ολοκληρώνοντας την διαδικασία της συζήτησης, εστίασε στην επίμαχη τροπολογία για τον έλεγχο από τον ‘Αρειο Πάγο της νομιμότητας των συνδυασμών και των κομμάτων προκειμένου να μην συμμετέχουν στις εκλογές καταδικασμένοι έστω και πρωτόδικα για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, λέγοντας ότι είναι φυσιολογικό να υπήρχαν εκτενείς αναφορές από όλους τους βουλευτές, επισημαίνοντας πως το κάθε κόμμα ανάλογα με τον τρόπο που τελικά τάχθηκε αναλαμβάνει και την ευθύνη του.

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου, κ. Βορίδης επισήμανε πως αυτό έχει μόνο θετικές διατάξεις. Ο υπουργός κλείνοντας την τοποθέτησή του προχώρησε σε έναν εκτενή απολογισμό ανά πεδίο του έργου της Κυβέρνησης της ΝΔ και το αντιδιέστειλε με όσα ανέφερε ο πρόεδρος και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ




Προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις των κομμάτων.

Αλ. Τσίπρας: Επικίνδυνες θεσμικές παλινωδίες

Αναφερόμενος στην ψήφιση της τροπολογίας για το κόμμα Κασιδιάρη ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «θεσμικές παλινωδίες» της κυβέρνησης και θύμισε τη λύση που είχε εκείνος προτείνει στη βάση της θέσης των “πλέον έγκριτων συνταγματολόγων” και απέρριψε η κυβέρνηση.

“Αυτή είναι η τρίτη τροπολογία που φέρνετε για το θέμα”, είπε, υποστηρίζοντας πως αυτό “θα είχε λυθεί με μια μικρή προσθήκη και αλλαγή στον υπάρχοντα νόμο”, δηλαδή χωρίς “να αποφασίζουν οι δικαστές και στη κρίση τους να επαφίεται η πολιτική εκτίμηση για το αν ένας συνδυασμός έχει πολιτική σχέση ή συνάφεια ιδεολογική με τους καταδικασθέντες”. “Γιατί αυτό είναι επικίνδυνο. Γιατί ανοίγει κερκόπορτα στο μέλλον. Γιατί αυτό ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου”, τόνισε ενώ επισήμανε ότι ο Κασιδιάρης ήδη τα τελευταία χρόνια “κάνει προεκλογικό αγώνα με ανοχή της κυβέρνησης” και ότι το “μπλόκο στον Κασιδιάρη” που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση δεν το κατάφερε γιατί έφτιαξε έναν “νόμο που παραβιάζει το Σύνταγμα”.

‘Αφησε, δε, αιχμές για στελέχη της κυβέρνηση ότι προσπάθησαν να “πείσουν τους δικαστές του πρώτου τμήματος, του αρμοδίου να κρίνει” και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον υπουργό Επικρατείς ότι “ξεμονάχιαζε” δικαστικούς στα καφενεία πέριξ του Μαξίμου”, προκειμένου να τους πείσει. “Και μόλις διαπιστώσατε ότι δεν έχετε πλειοψηφία, έρχεστε με νέα τροπολογία να αλλάξετε τη σύνθεση του τμήματος μπας και βρείτε πλειοψηφία. Αν δεν ισχύουν αυτά, δώστε επιτέλους μια πειστική εξήγηση για όσα συμβαίνουν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για τη Δημοκρατία. Είναι θλιβερά”, συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για “διαρκή” επιχείρηση “χειραγώγησης της δικαιοσύνης”. “Στην ευαίσθητη αυτή περίπτωση που αφορά τη προστασία της Δημοκρατίας από τους εχθρούς της, την προστασία του Συντάγματος από αυτούς που επιθυμούν να το καταλύσουν, η θεσμική σας αποκοτιά, η βαναυσότητα και ο ερασιτεχνισμός σας, οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα”, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι γίνονται “εν τέλει οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς και του κόμματος Κασιδιάρη”.

Σχολίασε, επίσης, ότι θα ήταν “σουρεαλιστικό” ο κ. Βορίδης, “πρώην γραμματέας της Νεολαίας της ΕΠΕΝ” να κατηγορούσε “σύσσωμη την αριστερά ως συνοδοιπόρους του νεοναζισμού”, κάτι που, όπως είπε, έκανε ο πρωθυπουργός “χωρίς ντροπή”. “Η μάχη με το φασισμό είναι εκεί έξω. Στις γειτονιές, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Και η θεσμική απάντηση απέναντι στο φασισμό, οφείλει να είναι σαφής και να δίνεται με την προσήκουσα σοβαρότητα”, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και κάλεσε την κυβέρνηση “έστω και στο και πέντε”, να σοβαρευτεί και να προσχωρήσει “σε μια ορθή λογική και στάση νομοθέτησης που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν θα δημιουργεί εικόνες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης”.

“Αρκετή ζημιά έχετε ήδη κάνει στη δημοκρατική λειτουργία, με τις παρακολουθήσεις, με τη περιστολή του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας. Μη κάνετε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά με επανάληψη της ίδια επιπολαιότητας. Μην επιμείνετε σε επικίνδυνες θεσμικές ακροβασίες που θα βάλουν τη θεσμική τάξη σε περιπέτειες και θα τροφοδοτήσουν την Ακροδεξιά” είπε και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι “θα αποφύγουμε τα χειρότερα” και ότι η επόμενη Βουλή θα είναι “προοδευτικής πλειοψηφίας”.

Μ. Βορίδης: Μένετε βαριά εκτεθειμένοι

Αποτελεί μέτωπο στον φασισμό το να υιοθετείτε τα επιχειρήματα των φασιστών, ρώτησε την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. «Για να αποσείσετε το βάρος αυτής της αγόρευσης [..] δεν έχετε παρά ένα δρόμο: να συνταχθείτε μαζί μας στο στρατηγικό στόχο, και να υπερψηφίσετε τη διάταξη, αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι» είπε ο κ. Βορίδης.

Αφού τόνισε ότι η συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον δικαστικό του ΑΠ, «προκειμένου να συζητηθούν οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν στη συγκεκριμένη υπόθεση και στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, είναι απολύτως θεμιτή, κανονική, και επιβαλλόμενη», είπε ότι ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της υπεράσπισης όσων θίγονται.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο κ. Τσίπρας σήμερα ανέφερε για πρώτη φορά τον ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το Σύνταγμα, και ότι η διάταξη έρχεται κατόπιν της συνάντησης επειδή διαπιστώνεται η αντισυνταγματικότητα. Είπε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας το πήγε παραπέρα, ότι εδώ ενδέχεται να έχουμε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα εκτεθεί η χώρα. «Ούτε οι ίδιοι δεν το έχουν πάει τόσο μακριά». Γιατί έρχεστε και υιοθετείτε αυτή την έωλη επιχειρηματολογία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή; Για να δικαιολογήστε ότι δεν θα ψηφίσετε τη διάταξη; ρώτησε ο υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε: Υιοθετείτε την άποψη αυτή; Με αυτό τον τρόπο συμπράττετε στην άποψη να μπει φραγμός σε αυτό το νομικό παράδοξο, για να μην πω απαράδεκτο, ώστε οι εγκληματίες να εμφανίζονται ως αρχηγοί πολιτικών κομμάτων;

Βοηθάτε με αυτό τον τρόπο, αφού συμμεριζόμαστε κοινό στρατηγικό στόχο ή σας έχουν τυφλώσει οι προεκλογικές στοχεύσεις ή η αναφορά σε συγκεκριμένο ακροατήριο; Στο αντισύστημα, στην θολούρα, στην οργή, τους οργισμένους, τους αγανακτισμένους;

Το δίλημμα είναι σαφές και η αγόρευση του κ. Τσίπρα δυσκολεύει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ: «Μετά από αυτή την αγόρευση, για να αποσείσετε το βάρος αυτής της αγόρευσης και επιχειρηματολογίας δεν έχετε παρά ένα δρόμο: να συνταχθείτε μαζί μας στο στρατηγικό στόχο και να υπερψηφίσετε τη διάταξη αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι» κατέληξε ο κ. Βορίδης.

ΠΑΣΟΚ: Επί διετία απαθής η κυβέρνηση, δεν μπήκαμε στον πειρασμό για αντιπολίτευση σε τόσο σοβαρό θέμα

Διοευτής Δεν μπήκαμε στον «Η Βουλή δεν έπαιξε τον θεσμικό της ρόλο στην τεράστια υπόθεση που αφορά τη Χρυσή Αυγή. Και αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι μεγάλο ατόπημα και βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια για την επίμαχη τροπολογία.

Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε πως «η υπόθεση είναι καθαρά θέμα προστασίας του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Δεν είχαμε να λύσουμε ιδεολογικές διαφορές, ούτε να φυλακίσουμε την όποια ιδεολογία, αλλά να αποτρέψουμε τη δυνατότητα μιας εγκληματικής οργάνωσης να εκλεγεί στο εθνικό Κοινοβούλιο και να παίξει ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτή την υπόθεση «από την αρχή, θα έπρεπε και με πρωτοβουλία του προέδρου του Σώματος να εμπλακούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη διαμόρφωση της τελικής ρύθμισης, παράλληλα με την κυβέρνηση». Καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι «αγνόησε την ανάγκη του εθνικού δημοκρατικού μετώπου. Παρέμεινε απαθής δύο ολόκληρα χρόνια μετά την καταδίκη σε πρωτόδικο επίπεδο της Χρυσής Αυγής και έφερε μια πρόχειρη διάταξη, που στην αρχική της μορφή εμφάνιζε κραυγαλέα κενά».

Ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν μπήκε στον πειρασμό να αντιπολιτευτεί σε τόσο κρίσιμο θέμα. «Παρά τις διαφωνίες μας με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, συμβάλαμε εποικοδομητικά διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Κάποιες δευτερεύουσες έγιναν αποδεκτές, όπως η διατύπωση για την πραγματική ηγεσία αλλά όχι η αρμοδιότητα ελέγχου να ανατεθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου» .

Χαρακτήρισε την ρύθμιση της κυβέρνησης, ο έλεγχος να γίνει από την πλήρη σύνθεση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, ως «και πάλι μια μεσοβέζικη λύση» που όμως το κόμμα του θα την ψηφίσει, καθώς η στάση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ «υπαγορεύεται από υψηλό αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης. Και ούτε στιγμή δεν διανοηθήκαμε να ασκήσουμε κομματική πολιτική, ψάχνοντας προεκλογικά ακροατήρια».

Δ. Κουτσούμπας: Οι ξεφωνημένοι φασίστες και οι παραφυάδες τους

Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι προκύπτουν και ερωτήματα όπως «Για ποιο λόγο η κυβέρνηση χρειάστηκε να νομοθετήσει τρεις φορές για το ζήτημα αυτό και μάλιστα η τελευταία λίγο πριν κλείσει η Βουλή;» και πρόσθεσε ότι «δεν ήταν θέμα προχειρότητας όπως την κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

« Ήταν συνειδητή επιλογή για να συντηρείται μια τέτοια συζήτηση, «ότι δήθεν όποιος δεν είναι με τα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης κλείνει το μάτι στη ΧΑ», «ότι πρόκειται -δήθεν- για αντισυστημική ψήφο», που τελικά ρίχνει νερό στο μύλο των μορφωμάτων.

Πολύ περισσότερο που τίποτε δεν αποτρέπει την ύπαρξη κομμάτων με καμουφλαρισμένο πρόσωπο – και πιθανά χωρίς κανένα καταδικασμένο στις γραμμές τους – να χύνουν το ρατσιστικό και εθνικιστικό, φασιστικό δηλητήριο τους μια χαρά. Και να είναι μάλιστα και πιο «χρήσιμοι» στο αστικό πολιτικό σύστημα, αφού δεν είναι τόσο ξεφωνημένοι φασίστες όπως η ΧΑ και οι παραφυάδες αυτής, οι εγκληματίες» τόνισε.

«Δεν έχει γίνει αυτό στο παρελθόν με διάφορα ακροδεξιά κόμματα όπως τον ΛΑ.Ο.Σ που συγκυβέρνησε και με το ΠΑΣΟΚ και με τη ΝΔ; Όπως είναι οι ΑΝΕΛ που ήταν στην ίδια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ; Όλοι αυτοί οι καραμπινάτοι προβοκάτορες κατά περιόδους και συγκεκριμένες στιγμές εναντίον του λαϊκού και νεολαιΐστικου κινήματος τι ήταν; Τι γίνεται σήμερα σε Εργατικά Κέντρα, σε Δήμους που σεσημασμένοι φασίστες, ακροδεξιοί, με το μανδύα του «ανεξάρτητου» τώρα, συμπράττουν και με εκπροσώπους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ» επισήμανε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Γι’ αυτό επιμένουμε ότι αυτά τα μορφώματα αντιμετωπίζονται, τελικά και ουσιαστικά, από τον ίδιο το λαό, από το κίνημά του, ο οποίος λαός μπορεί πραγματικά με τη δράση του να τα στείλει στον αγύριστο, σημαδεύοντας, πρώτα απ’ όλα, το ίδιο το σάπιο σύστημα που τα γεννά. Γιατί είναι σάρκα από τη σάρκα του συστήματος που όλοι εσείς εδώ μέσα υπηρετείτε. Και απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί η προσπάθεια του καταδικασμένου ναζί Κασιδιάρη να συνεργαστεί με ένα πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος, αν δει κανείς το βιογραφικό του φανερό και κρυφό, διαπιστώνει τις σχέσεις αυτών των ομάδων με τμήματα του κρατικού μηχανισμού» υπογράμμισε.

«Και το κυριότερο: Έχετε το θράσος να κουνάτε το δάχτυλο, εσείς της ΝΔ που μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ μοιράζεστε την ευθύνη γιατί ενώ έχουν περάσει 8 χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η τελεσίδικη καταδίκη της εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Γιατί αν είχε συμβεί αυτό σήμερα δεν θα γινόταν καν αυτή η συζήτηση» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γ. Βαρουφάκης: Μόνο μέσα από κάλπες εξαφανίζονται τα ναζιστικά μορφώματα

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης τάχθηκε κατά της διάταξης χαρακτηρίζοντας την «νάρκη στα θεμέλια της ήδη τραυματισμένης Αστικής Δημοκρατίας του τόπου», και υποστήριξε ότι «μόνο με δημοκρατικές διαδικασίες και μέσα από τη κάλπη μπορεί να εξαφανιστεί το νεοναζιστικό μόρφωμα, η Χρυσή Αυγή και κάθε φασίζον κόμμα».

«Θέμα αρχής για το ΜέΡΑ25 είναι να μην επιτρέψουμε στην εξουσία να αποφασίζει σε ποιους θα δώσει και από ποιους θα στερήσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Την Χρυσή Αυγή, το κόμμα Κασιδιάρη σήμερα, το επόμενο μόρφωμα που θα διεκδικήσει την ψήφο συμπολιτών μας, που η κρίση τους έκανε να πέσουν στην παγίδα του τυφλού μίσους, αλλά και κάθε φασίζον κόμμα, το ΜέΡΑ25 είμαστε ταμένοι να το εξαφανίσουμε. Στην κάλπη όμως.

Με δημοκρατικές και κινηματικές διαδικασίες που αυτά τα κόμματα θέλουν να μας στερήσουν βάζοντάς μας στον γύψο.

Δεν γίνεται να ακρωτηριάσεις την δημοκρατία για να την διασώσεις δήθεν, από αυτούς που θέλουν να την ακρωτηριάσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

«Μήπως η διάταξη αυτή περί “πραγματικής ηγεσίας”, αυτός ο χειρισμός που τώρα εξελίσσεται σε φιάσκο, δεν ήταν παρά ένα φροϋδικό ολίσθημά σας;

Ένας τρόπος να ξεπλύνετε το ένοχο παρελθόν σας;

Ή ήταν απλά μια κυνική επιστράτευση της συσσωρευμένης εμπειρίας σας για να αντλήσετε ψηφαλάκια από την δεξαμενή του χώρου στον οποίο κάποτε πρωταγωνιστούσατε;» ανέφερε απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ενώ ανέχτηκε, έκθρεψε και συμπεριλάβατε στους κόλπους της τον ακροδεξιό εσμό, τολμά να κατηγορεί την Αριστερά ότι κλείνει το μάτι στο κόμμα Κασιδιάρη».

Πειθαρχικός έλεγχος για τις αναρτήσεις του νεοναζί Κασιδιάρη μέσα από τις φυλακές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: