Μια μικρή «Ελληνική Τραγωδία»: Η Ακαδημία Αθηνών απέρριψε την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τσουκαλά* Αντιδράσεις

FILE PHOTO: Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Εύλογες απορίες αλλά και αντιδράσεις προκαλεί η απόρριψη της υποψηφιότητας του διαπρεπούς καθηγητού Κωνσταντίνου Τσουκαλά για μία θέση μεταξύ των μελών της Ακαδημίας Αθηνών.

Ακαδημαϊκές πηγές τις οποίες επικαλείται ο ιστότοπος του Πρώτου Θέματος, αναφέρουν ότι ο κ. Τσουκαλάς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η απόφαση ελήφθη με αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια καίτοι οι περγαμηνές του δεν αμφισβητούνται. Υποστηρίζουν επίσης ότι ουδέποτε ετέθη ζήτημα πολιτικών πεποιθήσεων (αυτό δα έλειπε) του κ. Τσουκαλά ο οποίος υπήρξε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Κατά πληροφορίες, η υποψηφιότητα Τσουκαλά έλαβε μόνο 18 ψήφους στις δύο πρώτες ψηφοφορίες και 20 στην τρίτη. Τα έχοντα δικαίωμα ψήφου μέλη της Ακαδημίας Αθηνών είναι 44 και έτσι για την υποψηφιότητα Τσουκαλά απαιτούντο τουλάχιστον 22 ψήφοι.

Εδνεικτική των αντιδράσεων, η προερχόμενη από τον Αρίστο Δοξιάδη ο οποίος αναφέρει:  «Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς είναι, για μένα, ο πιο σημαντικός μελετητής της ελληνικής κοινωνίας της γενιάς του (έγραψε τα πρώτα σημαντικά του έργα πριν τη μεταπολίτευση, και συνέχισε να παράγει πρωτότυπο έργο για περίπου σαράντα χρόνια). Οι μελέτες του για την “υπερεκπαίδευση” και για τους τζαμπατζήδες είναι από τα πιο διεισδυτικά πράγματα που έχουν γραφτεί για τον ιδιότυπο ελληνικό καπιταλισμό. Το ότι δεν εξελέγη στην Ακαδημία Αθηνών λέει περισσότερα (δυστυχώς) για το επίπεδο των Ακαδημαϊκών παρά για τον Τσουκαλά. Κρίμα».

Η συνεισφορά του Κωνσταντίνου Τσουκαλά στις κοινωνικές επιστήμες στην Ελλάδα καθώς και το πλούσιο ερευνητικό του έργο θα απαιτούσαν αρκετές σελίδες για να περιγραφούν.

Ωστόσο, για όσους -νεότερους- δεν έχουν ενδεχομένως επαφή με το έργο του θα συνιστούσαμε να ξεκινήσουν τη γνωριμία μαζί του με το πιο «εύκολο» πλην κλασικό πλέον «Η Ελληνική Τραγωδία»: Εργο αξεπέραστο για τον τρόπο με τον οποίο ο Τσουκαλάς συμπύκνωσε τον ιστορικό χρόνο αφηγούμενος και αναλύοντας τα πάθη του ελληνικού κράτους από συστάσεώς του έως τη χούντα των Συνταγματαρχών.

Εηκαιρίας δοθείσεης ας μας επιτραπεί λοιπόν η υπερβολή, ίσως, να θεωρήσουμε την απόρριψη ενός επιστήμονα της οντότητας του Τσουκαλά από την Ακαδημία Αθηνών ως μία (ακόμη) μικρή ελληνική τραγωδία.

Γ.Δ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: