Με Μελόνι και Σμίχαλ η διμερής διάσκεψη της Ρώμης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας: Επί τάπητος οι δυνατότητες επενδύσεων από Ιταλικές επιχειρήσεις

FILE PHOTO Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι EPA/DAVIDE GENNARI




Ξεκινά το πρωί στη Ρώμη η Διμερής Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Όπως υπογραμμίζει με σχετικό ανακοινωθέν το Ιταλικό ΥπΕξ, η εκδήλωση “στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, των εμπορικών ενώσεων και των κυριότερων διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, είναι μια ευκαιρία να διατυπωθούν απευθείας από τις Ουκρανικές Αρχές οι βασικές ανάγκες που απαιτούνται για την ανασυγκρότηση της χώρας, και να δοθεί η δυνατότητα σε Κυβέρνηση, φορείς και επιχειρήσεις της Ιταλίας να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την κάλυψη των αναγκών του Κιέβου, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα”.

Η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί ως “μια κλειστή συνεδρίαση που αποτελείται από 7 θεματικά τραπέζια για 7 τομείς που έχουν προσδιοριστεί ως προτεραιότητες για την ανοικοδόμηση, όπως 1) οι υποδομές και οι μεταφορές, 2) η ενέργεια και το περιβάλλον, 3) η αγροτική βιομηχανία, 4) η υγεία, 5) η ψηφιακή τεχνολογία και οι υπηρεσίες, 6) το διάστημα και η αεροναυπηγική, και 7) η χαλυβουργική”.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το ΥπΕξ“στις 11 π.μ. τη συνεδρίαση της ολομέλειας θα προλογίσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Εντμόντο Τσιριέλι, ενώ θα ακολουθήσουν ομιλίες από τα παρόντα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα”.

Το μεσημέρι αναμένονται θεσμικές ομιλίες από τις Ιταλικές και τις Ουκρανικές Αρχές, και τις εργασίες “θα ανοίξει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, Αντόνιο Ταγιάνι, με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι, του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, και του Υπουργού Επιχειρήσεων και Made in Italy, Αντόλφο Ούρσο” ενώ από ουκρανικής πλευράς θα παραστούν “ο ΥπΕξ, Ντμίτρο Κουλέμπα, και η αναπληρωτής πρωθυπουργός και ΥπΟικ, Ιούλια Σβιριντένκο”.

Μεγάλη αναμονή υπάρχει επίσης για τα συμπεράσματα της Διάσκεψης από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ, οι οποίοι θα προβούν σε δηλώσεις στον Τύπο.

“Είμαι υπερήφανος για τη δουλειά που κάναμε για την προετοιμασία της Διάσκεψης για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας”, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ΥπΕξ, Αντόνιο Ταγιάνι.

“Οι ιταλικές εταιρείες με το επιχειρηματικό τους πνεύμα και την τεχνογνωσία τους σε τομείς όπως οι υποδομές, η ενέργεια, η αγροτική βιομηχανία, η υγεία, η ψηφιακή τεχνολογία, το διάστημα και τον χάλυβα θα μπορέσουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανασυγκρότηση της χώρας.

Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί, και μάλιστα πρέπει, να ξεκινήσει χωρίς να χρειαστεί να περιμένουμε το τέλος του πολέμου”.

Μέσω του ανακοινωθέντος ο Ταγιάνι ξεκαθαρίζει επίσης πως “δεν πρόκειται απλώς για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά για την καλύτερη ανοικοδόμησή της, σύμφωνα με τη λογική του build back better, επιταχύνοντας την ευρωπαϊκή της πορεία”.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος εκφράστηκε και ο Υπουργός Επιχειρήσεων και Made In Italy, Αντόλφο Ούρσο, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.

“Θα είμαστε πάντα στο πλευρό της Ουκρανίας, ακόμη και στην ανοικοδόμηση της χώρας, για να διευκολύνουμε την πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ.

Πράγματι” πρόσθεσε ο Ούρσο “σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να εργαστούμε άμεσα, όπως για την αποκατάσταση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και άρδευσης και την σπορά των καλλιεργειών”.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Νέος «Πεκέρ» καταγγέλλει τον Τσαβούσογλου για ακριβές ιδιοκτησίες στο Λονδίνο και dolce vita με γυναίκες

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: