Μαθαίνουμε από παθήματα ή βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας; Να επανέλθει ο ορθολογισμός απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Δ) και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry (Α) προσέρχονται για να κάνουν κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση τους στο Υπουργείο Εξωτερικών, Αθήνα Τρίτη 11 Απριλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες

Μια μακρόπνοη στρατηγική εφαρμόζεται μέσω ενδιάμεσων τακτικών κινήσεων. Τέτοια διορατική στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο προώθησε ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος εμμένοντας σε ρύθμιση ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, μετά την οριοθέτηση ΑΟΖ Κύπρου-Αιγύπτου (2004).

Η ρύθμιση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου δεν υπήρξε, αφού στην Αθήνα επικράτησαν σύνδρομα φοβίας σε συνδυασμό με την ελιτίστικη πολιτική για εξημέρωση του τουρκικού θηρίου, το οποίο όμως προχωρούσε σε παρανομίες στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, με κορύφωση το «Τουρκολιβυκό Μνημόνιο» που ακρωτηριάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα για ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου στην Αν. Μεσόγειο.

Η στρατηγική είναι ελληνικότατη λέξη με βαθύ νόημα, την οποία δανείστηκαν άλλες γλώσσες.

Απέναντι στην τουρκική επεκτατική στρατηγική που συνοδευόταν επί δεκαετίες με πρόταση για «διμερείς διαφορές που απαιτούν διμερή διάλογο για διαμοιρασμό του πλούτου», η Αθήνα προχώρησε τα τελευταία χρόνια σε κατακόρυφη ενίσχυση της αποτρεπτικής της ισχύος με δυνατότητα ασύμμετρης ανταπόδοσης σε περίπτωση απόπειρας κατάληψης ελληνικού νησιού, παράλληλα με συμμαχίες και εκστρατεία διεθνώς και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) προβάλλοντας τις τουρκικές παρανομίες ως έχουν: παραβίαση αρχών του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου.

  • Η σθεναρή στάση της Αθήνας έφερε και ανάλογη πολιτική στήριξη εντός και εκτός ΕΕ, με το ευνοϊκό περιβάλλον να ενισχύεται και από την αλλοπρόσαλλη στάση του Ταγίπ Ερντογάν προς την Δύση.

Ξαφνικά, μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, προέκυψε μια προσωρινή «παύση τουρκικής δράσης στο Αιγαίο», η οποία ανταποδόθηκε με την “προσωρινή” μεταστροφή της Αθήνας που επιστρέφει στον «διμερή διάλογο», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την απουσία στρατηγικής.

Η μεταστροφή της Αθήνας αποτελεί στρατηγικό ολίσθημα που θα το βρούμε ενώπιον μας. Οι προσδοκίες ότι οι αρχές του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου θα τύχουν σεβασμού από την Τουρκία μέσω «κινήτρων» ή «Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», είναι πολιτική αφέλεια που μας έφερε εδώ.

Το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης, το καθεστώς στην Κύπρο είναι ξεκάθαρο από ΟΗΕ, Συμβούλιο Ασφαλείας και ΕΕ για ένα επανενωμένο κράτος εντός της ΕΕ.

Εντούτοις, όλα αμφισβητούνται από την Τουρκία που ζητά λύση με «δύο κράτη» στην Κύπρο, «διμερή διάλογο για τις διαφορές» στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο και άλλα. Φυσικά, το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ είναι επίσης ξεκάθαρο, αλλά το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» που φάνταζε εξωπραγματικό το 2004, σήμερα είναι γεγονός που εδραιώνεται και η Αθήνα παρακολουθεί με …. «ψυχραιμία» εκ των υστέρων.

Η συγκρότηση πανεθνικής στρατηγικής στη βάση της αποτρεπτικής ισχύος, αναδεικνύοντας διεθνώς και στην ΕΕ τον τουρκικό επεκτατισμό ως έχει και η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, είναι επιτακτική ανάγκη.

Χρόνιες εμμονές, ιδεοληψίες και περιθωριακές αντιλήψεις εναντιώνονται στην στρατηγική αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού, αλλά μη έχοντας οτιδήποτε να προτείνουν, επιχειρούν να αποδομήσουν κάθε προσπάθεια συγκροτημένης πανεθνικής στρατηγικής.

Καταληκτικά, όσο πιο σύντομα επανέλθει ο ορθολογισμός στην αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού, τόσο πιο λίγες οι ζημιές.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τη Μεγάλη Πέμπτη που “επέστρεψε” ο Σάββας: Όμως, ο ήρωας καταδρομέας, o αγνοούμενος της τουρκικής εισβολής, δεν είχε επιστρέψει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: