Κορωναϊός: Η νέα παραλλαγή «Αρκτούρος» προκαλεί «σφαγή» στην Ινδία με τις λοιμώξεις να αυξάνονται 13 φορές μέσα έναν μήνα

FILE POTO: Τοιχογραφία στο Τσενάι της Ινδίας. EPA, IDREES MOHAMMED




Ένα νέο στέλεχος του κορωναϊού, με την ονομασία «Αρκτούρος» («Arcturus»), που κυκλοφορεί στην Ινδία μπορεί να είναι 1,2 φορές πιο μολυσματικό από την παραλλαγή «Κράκεν», προειδοποιούν επιστήμονες.

Πρόκειται για νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που ονομάζεται XBB.1.16, και έχει προκαλέσει νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ινδία , με τις μολύνσεις να έχουν αυξηθεί κατά 13 φορές τον τελευταίο μήνα.

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας πραγματοποίησε εικονικές ασκήσεις αυτή την εβδομάδα για να προετοιμάσει τα νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν μια πιθανή αύξηση εισροής ασθενών. Ορισμένες πολιτείες επανέφεραν τις προστατευτικές μάσκες σε δημόσιους χώρους για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Στις 12 Απριλίου, το υπουργείο Υγείας της Ινδίας δήλωνε ότι υπήρχαν 40.215 ενεργά κρούσματα. Στοιχεία από την πλατφόρμα Our World in Data του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δείχνουν ότι στις 4 Απριλίου, τα νέα ημερήσια κρούσματα είχαν φθάσει τα 3.108, από 242 που ήταν ένα μήνα νωρίτερα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επί του παρόντος το νέο στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Ιανουαρίου, με τους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι έχει κάποιες μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία.

Η Δρ Μαρία βαν Κέρκοφ, τεχνική επικεφαλής της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού στον ΠΟΥ, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες.

«Δεν έχουμε δει αλλαγή στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί σε άτομα ή σε πληθυσμούς, αλλά γι’ αυτό έχουμε τα συστήματα επιτήρησης. Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει μία επιπλέον μετάλλαξη στην πρωτεΐνη-ακίδα, η οποία σε εργαστηριακές μελέτες δείχνει αυξημένη μολυσματικότητα καθώς και πιθανή αυξημένη παθογένεια», δήλωσε.

Η Δρ Μαρία βαν Κέρκοβ πρόσθεσε ότι ενώ η XBB.1.16 είχε ανιχνευθεί και σε άλλες χώρες, οι περισσότερες αλληλουχίες προέρχονταν από την Ινδία, όπου είχε αντικαταστήσει άλλες παραλλαγές.

Ωστόσο, μια ιαπωνική μελέτη που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί επιστημονικά από ομοτίμους, έδειξε ότι η παραλλαγή «Αρκτούρος» είναι 1,2 φορές πιο μολυσματική από την «Κράκεν». Οι επιστήμονες που ανήρτησαν τα ευρήματά τους στην επιστημονική βάση bioRxiv έγραψαν ότι αυτό το «πλεονέκτημά» της  υποδηλώνει ότι η νέα παραλλαγή θα «εξαπλωθεί παγκοσμίως στο εγγύς μέλλον». Ωστόσο, δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή αποφεύγει την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια ή η προηγούμενη μόλυνση σε σχέση με την «Κράκεν».’

Με πληροφορίες από Daily Mail

Πέρα απ’ την κτηνωδία: Έρευνα για βίντεο με αποκεφαλισμό Ουκρανών στρατιωτών από σφαγείς της Wagner * Αυτή είναι η Ρωσία, λέει ο Ζελένσκι [photos, video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: