Καθυστερεί η κατασκευή στρατιωτικών υποδομών στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, δεν αλλάζει, όμως, ο σχεδιασμός του Αττίλα

File photo: Ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τον επίσης ισλαμιστή υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ. EPA, MURAT CETINMUHURDAR, TURKISH PRESIDENCY,




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Τι θα κατασκευάσει η Τουρκία στα κατεχόμενα; Ναυτική βάση στο Μπογάζι. Το έχει ανακοινώσει προ πολλού αν και δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τα έργα κατασκευής.

Ο φονικός, καταστροφικός σεισμός του περασμένου Φεβρουαρίου προφανώς και θα καθυστερήσει μια σειρά από προγραμματισμένα έργα, τόσο στην Τουρκία όσο και στα κατεχόμενα.

Η αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο λειτουργεί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ωστόσο, ο σχεδιασμός προβλέπει  να επεκταθεί το αεροδρόμιο ώστε να μπορούν να σταθμεύουν πολεμικά αεροσκάφη. Τούτο δεν έχει γίνει και σταθμεύουν μόνο μη επανδρωμένα, dromes.

Οι σχεδιασμοί της κατοχικής δύναμης δεν επηρεάζονται ποσώς από τα όσα λέγουν, δηλώνουν οι εγκάθετοι. Άλλωστε οι του κατοχικού καθεστώτος, απλά εκτελούν εντολές.

  • Ο  λεγόμενος “υπουργός συγκοινωνιών και έργων”, Ερχάν Αρικλί, δήλωσε ότι ακυρώθηκε η συμφωνία που είχε υπογραφεί με τον επιχειρηματία Ασίλ Ναδίρ για το παράνομο αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο προκειμένου να δοθεί το στο τουρκικό Υπουργείο Άμυνας εν λόγω «αεροδρόμιο» για να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Αρικλί ανέφερε πως «στο τέλος της ημέρας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας ζήτησε την χρήση του μέρους εκείνου ως βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η συμφωνία είναι ξεκάθαρη εδώ. Το κράτος έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί το μέρος αυτό για στρατιωτικούς σκοπούς» (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).

Ισχυριζόμενος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπογράφει συνεχώς συμφωνίες με κράτη εχθρικά προς την Τουρκία, ο Αρικλί υποστήριξε:

«Οι Ελληνοκύπριοι εξοπλίζονται συνεχώς. Χρειαζόμαστε και αεροπορική και ναυτική βάση. Είχα πει ότι θα κάνω τα απαραίτητα βήματα σε αυτό το θέμα. Αν ζητηθεί λιμάνι, θα δοθεί και λιμάνι. Αν δεν δώσουμε τα πιο πάνω στην Τουρκία που είναι η μοναδική εγγυήτριά μας, τι θα γίνει η ασφάλειά μας; Δεν βλέπω πρόβλημα σε αυτό και από πολιτικής άποψης. […]»

Είναι σαφές πως η  δημιουργία βάσης- ραντάρ στην κατεχόμενη Καρπασία, η αναβάθμιση του αεροδρομίου στο Λευκόνοικο για τη χρήση του και από μη επανδρωμένα αεροσκάφη  (που γίνεται ήδη) και για να στάθμευση πολεμικών  και η κατασκευή ναυτικής βάσης στο Μπογάζι, αποτελούν κινήσεις, οι οποίες εντάσσονται στον τουρκικό σχεδιασμό για έλεγχο της περιοχής.

Κι αυτό, σύμφωνα με τις υποδομές που είτε κατασκευάσθηκαν είτε δρομολογείται η κατασκευή τους, παραπέμπουν στην απόφαση της κατοχικής Τουρκίας για πλήρη αξιοποίηση του νησιού προς υλοποίηση των στρατηγικών της στόχων.

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που προδήλως ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί, που στρατιωτικοποιείται.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Άγκυρα γκριζάρει, η Αθήνα ασχολείται με τον Γεωργούλη: Αυτά που διεκδικεί η Τουρκία διά της έντασης, θέλει να τα εξασφαλίσει με «ήρεμα νερά»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: