Καταστολή και εκτός Ρωσίας τώρα από το Κρεμλίνο: Ένταλμα σύλληψης για τον «πράκτορα εξωτερικού» Βούλγαρο ερευνητή – δημοσιογράφο Γκρόζεφ

FILE PHOTO: Ρώσος αστυνομικός εμπρός από το Κρεμλίνο EPA, MAXIM SHIPENKOV




Η Ρωσία χαρακτήρισε σήμερα «πράκτορα του εξωτερικού» τον Βούλγαρο δημοσιογράφο Κρίστο Γκρόζεφ,  σφοδρό επικριτή του Κρεμλίνου και πρωτοστάτη της ερευνητικής δημοσιογραφίας για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Μόσχα χρησιμοποιεί αυτόν τον χαρακτηρισμό για τους επικριτές του Κρεμλίνου, σπανίως όμως για μη Ρώσους πολίτες.

  • Ο 53χρονος Γκρόζεφ είναι δημοσιογράφος εξειδικευμένος σε θέματα που αφορούν τη Ρωσία και εργάζεται στον ερευνητικό ιστότοπο Bellingcat, που εδρεύει στη Βρετανία.

    Εδώ και καιρό ο Γκρόζεφ είναι αγκάθι στα πλευρά του Κρεμλίνου  έχοντας παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια σειρά από τις πιο εκρηκτικές έρευνες της Bellingcat, συμπεριλαμβανομένης της δηλητηρίασης του Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του το 2018 στη βρετανική πόλη Σάλσμπερι και της δηλητηρίασης το 2020, του φυλακισμένου σήμερα επικριτή του  Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι σε πτήση εσωτερικού στη Σιβηρία.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας πρόσθεσε σήμερα το όνομα του Γκρόζεφ στον κατάλογο των «πρακτόρων του εξωτερικού».

Νωρίτερα, δικαστήριο της Μόσχας διέταξε τη σύλληψή του, ωστόσο ο δημοσιογράφος δεν βρίσκεται στη Ρωσία.

Το πρακτορείο RIA Novosti, επικαλούμενο μια πηγή, είπε ότι ο Γκρόζεφ κατηγορείται ότι βοήθησε έναν Ρώσο δημοσιογράφο, τον Ρομάν Ντομπροχότοφ, «να περάσει παράνομα τα σύνορα», ενώ ο ιστότοπος Mediazona μετέδωσε πως ο ίδιος ο Γκρόζεφ κατηγορείται ότι πέρασε παράνομα τα σύνορα της Ρωσίας.

Η ρωσική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας FSB κατηγορεί επίσης τον Γκρόζεφ ότι βοηθά τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας.

Η FSB πέρυσι ισχυρίστηκε ότι ο Γκρόζεφ είχε εμπλακεί σε μια «αποτυχημένη συνωμοσία» για αεροπειρατεία ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών.

Ο Γκρόζεφ, Βούλγαρος υπήκοος, τέθηκε στη λίστα καταζητούμενων του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters-The Moscow Times

Εκκαθαρίσεις προδοτών: Διπλοί πράκτορες στα υψηλά κλιμάκια της ουκρανικής κατασκοπευτικής υπηρεσίας έστρωναν τον δρόμο για τον Πούτιν [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: