Κάποιος επιτέλους να ενδιαφερθεί και για τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου: Η ουσία της τουρκικής πολιτικής ΔΕΝ αλλάζει…

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν βγάζει selfies με οπαδούς του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

Εκεί που μας απειλούσαν πως θα έρθουν μια νύχτα ξαφνικά, μας προέκυψε αιφνιδίως μια «νέα εποχή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις! Η διπλωματία των σεισμών έφερε μια νηνεμία στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά τα προβλήματα παραμένουν.

Είναι και οι εκλογές στις δύο χώρες, το «καλό κλίμα» εξυπηρετεί και τον Ερντογάν και τον Μητσοτάκη. Όπως παλιότερα τους εξυπηρετούσε η οξύτητα.

Πέρα όμως από όλα αυτά υπάρχει η αμερικανική προοπτική για την περιοχή, πάντα αυτή η διάσωση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ που μας βασανίζει ανέκαθεν και για την οποία ο ελληνισμός έχει πληρώσει βαρύ τίμημα.

Διότι οι Αμερικανοί θεωρούν την Ελλάδα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «απαραίτητο εταίρο και σύμμαχο, κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αλλά και βοηθά τις ΗΠΑ να επιτύχουν τους στόχους τους τόσο στην άμεση περιοχή της Μεσογείου όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη».

  • Τα δικά μας συμφέροντα όμως, στην Κύπρο και το Αιγαίο έμεναν ανυπεράσπιστα, καθώς η αμερικανική πολιτική έγερνε πάντα προς την πλευρά της Άγκυρας και οι δικές μας πολιτικές ελίτ δεν αποδείχτηκαν ικανές να τα προασπίσουν.

Έχουν οι καιροί γυρίσματα λοιπόν. Διότι ο Ερντογάν συνειδητοποίησε ότι δεν είχε πια κάποιο όφελος από την διατήρηση της έντασης με την Ελλάδα. Αντίθετα αυτή η «εκεχειρία» τον βοηθά να προωθήσει τις απαιτήσεις του τόσο προς τις ΗΠΑ όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εκτός από τις παραδοσιακές απαιτήσεις, η ‘Aγκυρα χρειάζεται τώρα και τα λεφτά της Δύσης για την ανοικοδόμηση μετά τον μεγάλο σεισμό.

Η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από του να στηρίξει τις τουρκικές απαιτήσεις. Την ίδια ώρα όμως η Τουρκία δεν έχει μετακινηθεί ούτε ένα εκατοστό από τις πάγιες θέσεις της. Αλλάζει επομένως η ρητορική, αλλά όχι η ουσία της τουρκικής πολιτικής

Δεν θα πρέπει επίσης να διαφεύγει της προσοχής ότι η ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βοηθά την Άγκυρα στη βελτίωση των σχέσεων της με μια σειρά από άλλες χώρες, με προτεραιότητα την Αίγυπτο και το Ισραήλ αλλά και την Σαουδική Αραβία της οποίας χρειάζεται επίσης τα χρήματα.

Για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια, μετά τους σεισμούς, Αθήνα και Άγκυρα βρέθηκαν στην ίδια μεριά σε άσκηση του ΝΑΤΟ, προς μεγάλη ικανοποίηση των Αμερικανών. Η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ επιτέλους ενισχύεται!

Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε κανείς να χαιρετίσει την ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως κάτι το θετικό. Από την άλλη όμως μένει κανείς με την απορία, αν όχι την έκπληξη, γιατί αυτός ο ενθουσιασμός από πλευράς της Αθήνας, τη στιγμή που όλες οι τουρκικές διεκδικήσεις παραμένουν στο τραπέζι.

Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν αποκομίζει κάτι το συγκεκριμένο πέρα από τα χαμόγελα του Τσαβούσογλου και την ικανοποίηση των Αμερικανών. Και προπάντων που η Κύπρος είναι σαν να μη υπάρχει, είναι σαν να μη υπάρχει η τουρκική κατοχή.

Είναι δυνατόν το «εθνικό κέντρο» να χαριεντίζεται με την Άγκυρα χωρίς να θέτει το θέμα της τουρκικής κατοχής, το άνοιγμα των Βαρωσίων, τις καθημερινές τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου; Και αν ακόμη αφήναμε κατά μέρος τους εθνικούς δεσμούς, η Ελλάδα, μέχρι νεοτέρας, παραμένει εγγυήτρια δύναμη της κυπριακής ανεξαρτησίας. Εκτός και αν έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα της στους Τούρκους και τους Βρετανούς.

Όμως, αργά ή γρήγορα, τα αμερικανοβρετανικά παιχνίδια θα αποβούν και σε βάρος του κράτους των Αθηνών. Αυτή θα είναι η μοιραία κατάληξη.

  • Μπορεί ο Μητσοτάκης να αποδείχτηκε ο χειρότερος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης για την Κύπρο, μαζί με αυτόν που το 1974 είπε το γνωστόν εκείνο, «η Κύπρος κείται μακράν», αλλά ο ελληνικός λαός είναι πάντα στο πλευρό της Κύπρου.

Και ανάμεσα στους πολιτικούς και τα κόμματα να μνημονεύσουμε όσους επίσης στάθηκαν στο πλευρό της Κύπρου, τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ της εποχής του, το ΚΚΕ που είναι αντίθετο στη ΔΔΟ, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μανώλη Γλέζο, τον Γεράσιμο Αρσένη, τον Αλέκο Αλαβάνο, ακόμη και τον Κώστα Καραμανλή που την κρίσιμη ώρα του σχεδίου Ανάν δεν άσκησε καμιά πίεση στην Κύπρο.

Ο κατάλογος θα ήταν μακρύς για να αναφερθούν εδώ και όλοι οι διανοούμενοι, καλλιτέχνες, διπλωμάτες κ.α. που δεν εγκατέλειψαν ποτέ την Κύπρο. Άλλωστε σε όλα τα ελλαδικά κόμματα, ανεξάρτητα της στάσης των ηγεσιών τους, υπάρχουν φίλιες δυνάμεις που συμπαρατάσσονται με την Κύπρο.

ΥΓ. 1- Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, συνεχίζοντας την πολιτική Αναστασιάδη, αρνείται να δώσει στον Γενικό Ελεγκτή στοιχεία σχετικά με τα παιδιά αξιωματούχων, τα οποία υπηρετούν στο υπουργείo Άμυνας, περιλαμβανομένου και τέκνου υπουργού της παρούσας κυβέρνησης καθώς και δεύτερου αξιωματούχου. Προνομιακή μεταχείριση, πελατειακή εξυπηρέτηση των παιδιών του «καλού κόσμου» και άρνηση να υπάρξει διαφάνεια σε ένα τόσο σοβαρό θέμα ισονομίας και ίσης μεταχείρισης. Ακολουθείται η πολιτική Αναστασιάδη της σύγκρουσης με ένα θεσμό, αυτό του Γενικού Ελεγκτή, από τους ελάχιστους που αποδείχτηκε αποτελεσματικός και που κάνει σωστά τη δουλειά του. Στη δημοκρατία όμως δεν υπάρχουν προνομιούχοι. Τα παιδιά του Γιαννή και του Κωστή έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους «πορφυρογέννητους» των αστικών σαλονιών. Είναι γι΄ αυτό που η στήριξη στον Γενικό Ελεγκτή είναι όσον ποτέ άλλοτε αναγκαία.

ΥΓ. 2 –Ο τουρκικός πυρηνικός σταθμός Ακούγιου, απέναντι από την Κύπρο, θα αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά από αυτή την άνοιξη. Πέραν των άλλων κινδύνων, υπενθυμίζω απλώς ότι δύο χώρες, η Ινδία και το Πακιστάν, έγιναν πυρηνικές δυνάμεις μέσω αυτών των πυρηνικών σταθμών που είχαν προμηθευτεί, υποτίθεται για ειρηνικούς σκοπούς, και το ίδιο φαίνεται θα συμβεί και με το Ιράν. Γιατί να μη συμβεί το ίδιο και με την Τουρκία;

*Πανεπιστημιακός, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019. Τώρα κυκλοφορεί και το νέο του μυθιστόρημα, ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΤΟΥ ΄21, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.

[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ό,τι λέει η Ουάσιγκτον δεν είναι κατ’ ανάγκη θέσφατο: Η Κίνα σε πορεία ανόδου, η Αθήνα και η Λευκωσία σε καθεστώς “φόβου”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: