Εισβολή διαδηλωτών με φωτοβολίδες στα γραφεία της Louis Vuitton στο Παρίσι: Φωτιές και άγριες συγκρούσεις με την αστυνομία [videos]

epa10570612 Various union groups members light flares and occupy the LVMH headquarters before a demonstration against the government pension reform in Paris, France, 13 April 2023. The ‘sages’, members of the Constitutional Council, are due to deliver their verdict on 14 April concerning the examination of the text of the pension reform, almost one month after the country’s prime minister announced the use of article 49.3 of the French Constitution to have the text of the controversial bill to be definitively adopted without a vote. The reform would raise the retirement age in France from 62 to 64. EPA/YOAN VALAT




Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού και σήμερα εναντίον του αντιδημοφιλούς σχεδίου της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, μια μέρα πριν το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας αποφανθεί για την συνταγματικότητα ή μη της κυβερνητικής απόφασης.

Η αστυνομία έκανε λόγο για 42.000 διαδηλωτές στο Παρίσι, ενώ τα Συνδικάτα για 400.000.

Eικόνες που έρχονται από τη Γαλλία δείχνουν χάος στους δρόμους του Παρισιού καθώς η αστυνομία συγκρούεται με εξαγριωμένους διαδηλωτές.

Ορισμένοι εξ αυτών, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για απεργούς υπαλλήλους των σιδηροδρόμων, εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία της γιγαντιαίας φίρμας ειδών πολυτελείας Louis Vuitton με φωτοβολίδες, έβαλαν φωτιά αυτοκίνητα και κρατούσαν ένα φέρετρο του… Πρόεδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Δεκάδες άνθρωποι με σημαίες και  φωτοβολίδες εθεάθησαν να μπαίνουν στις εγκαταστάσεις σήμερα το πρωί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογραφικές αναφορές.

  • Ώρες νωρίτερα, οι διαδηλωτές πέταξαν σωρούς σκουπιδιών μπροστά από το Συνταγματικό Συμβούλιο – το οποίο πρόκειται να αποφανθεί αν η κυβερνητική διαδικασία έγκρισης της μεταρρύθμισης είναι συμβατή με το Γαλλικό Σύνταγμα  – και κρέμασαν ένα πανό στον απέναντι δρόμο που έγραφε «Συνταγματική λογοκρισία». Η απόφαση θα ληφθεί αύριο.

 

Σχεδόν 380.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στη Γαλλία για την 12η ημέρα διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, “περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο” για το συνδικάτο CGT, μια κινητοποίηση σε ύφεση στις περισσότερες πόλεις της χώρας.

Η διαμαρτυρία υποχωρεί την τρίτη συνεχόμενη ημέρα δράσης, σύμφωνα τόσο με τις αρχές όσο και με τα συνδικάτα, την παραμονή της πολυαναμενόμενης απόφασης του Συνταγματικού Συμβουλίου για το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο η κυβέρνηση ενέκρινε χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.

Το συνδικάτο CGT είχε ανακοινώσει αρχικά “περισσότερο από ένα εκατομμύριο” συμμετέχοντες, αριθμός που φέρεται να ήταν η χαμηλότερη συμμετοχή που κατέγραψε από την αρχή του κινήματος διαμαρτυρίας στα μέσα Ιανουαρίου.

Η γενική γραμματέας του CGT, η Σοφί Μπινέ, ανέφερε στη συνέχεια μια νέα εκτίμηση για τον αριθμό των διαδηλωτών, σύμφωνα με την οποία “περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι” διαδήλωσαν στη χώρα.

Τα επίσημα στοιχεία (380.000 διαδηλωτές) αντιστοιχούν στη δεύτερη χαμηλότερη συμμετοχή από την έναρξη του κινήματος, μετά από εκείνη του Σαββάτου 11 Μαρτίου (368.000).

Με πληροφορίες από Reuters, Sky News, CNN

 

Σε δηλητήριο βραδείας δράσης ίσως οφείλεται η μυστηριώδης πάθηση του Ναβάλνι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: