Υπό την προεδρία μιας Ρωσίας παρία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Υπονομεύεται σοβαρά η αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών

FILE PHOTO: A wide view of the Security Council meeting on threats to international peace and security. Credit UN Photo, Eskinder Debebe




Για «μια άνευ προηγουμένου, σχεδόν μπαρόκ κατάσταση», που πρόκειται να βιώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, από την 1η Απριλίου, με την ανάληψη της προεδρίας από τη Ρωσία, μια χώρα « παρίας στη διεθνή σκηνή», κάνει λόγο ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Les Echos, Yves Bourdillon.

Κρίνει ότι πρόκειται για μια κατάσταση που υπονομεύει σοβαρά την αξιοπιστία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όπως σημειώνει, έχουν ασκηθεί προεδρίες από χώρες με αμφιλεγόμενες ενέργειες, όπως αυτές από πέντε μεγάλες δυνάμεις, που έχουν εμπλακεί σε μια σειρά από στρατιωτικές επεμβάσεις ή αποικιακές επιχειρήσεις.

Ωστόσο είναι η πρώτη φορά, που η προεδρία θα ασκείται από μια χώρα, της οποίας ο αρχηγός του κράτους (Βλαντιμίρ Πούτιν) υπόκειται σε ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Ποτέ δεν είχε ασκηθεί προεδρία στο Συμβούλιο, ούτε από χώρα που κατηγορείται για τέτοια τεκμηριωμένα εγκλήματα πολέμου, αφού εισέβαλε σε μια γειτονική χώρα και προσάρτησε τέσσερις από τις περιοχές της λίγους μήνες νωρίτερα, μια προσάρτηση που αναγνωρίστηκε από μια μόνο χώρα, τη Βόρεια Κορέα, τονίζει.

Κατά την άποψή του, αυτός ο προβληματικός μήνας της προεδρίας εγείρει επίσης το κατ’ επανάληψη τιθέμενο ζήτημα του καθεστώτος των μόνιμων μελών και του δικαιώματος αρνησικυρίας του Συμβουλίου, προνόμιο που δεν συνδέεται, όπως παρατηρεί.

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, με την κατοχή πυρηνικών όπλων  – το 1945, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες τα είχαν – αλλά με το γεγονός, ότι ήταν αρχικά οι κύριοι νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ότι αντιπροσώπευαν, με τις αποικίες τους, το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.

Έκτοτε, όπως τονίζει, έχει κυλήσει πολύ νερό και παρόλο που όλα τα κράτη διαθέτουν πυρηνικά όπλα, τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη έχουν τώρα πληθυσμό που ισοδυναμεί με λιγότερο από το 2% της ανθρωπότητας και ΑΕΠ λιγότερο από το 3% του παγκόσμιου συνόλου.

Οι υποστηρικτές του Κιέβου υποστηρίζουν επίσης, ότι ο τρόπος με τον οποίο η Ρωσία διαδέχθηκε την ΕΣΣΔ στο Συμβούλιο Ασφαλείας το 1991 δεν ήταν νομικά αδιαμφισβήτητος, καθώς δεν επικυρώθηκε ποτέ με επίσημη ψηφοφορία των κρατών μελών…

Τελευταία ανωμαλία: η εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαιτεί μια ορισμένη συναίνεση (το 1979, 165 ψηφοδέλτια απέτυχαν να αποφασίσουν μεταξύ Κούβας και Κολομβίας), περίπου εξήντα χώρες δεν συμμετείχαν ποτέ σε αυτό.

ΠΗΓΗ: Les Echos, Yves Bourdillon – Le Conseil de sécurité de l’ONU présidé par une Russie paria

Ενα χαλάκι προσευχής κάνει προεκλογική ζημιά στον Κιλιτσντάρογλου: Πάτησε πάνω με τα παπούτσια και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: