Η Τουρκία συνεχίζει να εκβιάζει χωρίς κανένα λόγο τη Σουηδία: Δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα μας, ισχυρίζεται ο Ιμπραϊμ Καλίν

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Μαζί του οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ, ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραίμ Καλίν και άλλοι συνεργάτες του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Ο ισλαμιστής εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν τόνισε ότι τα αιτήματα της Τουρκίας σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί πλήρως, μετέδωσε το ΤΡΤ.

Ο Καλίν στο πρακτορείο Αναντολού ερωτηθείς εάν η Σουηδία, η οποία αναμένεται να εκπληρώσει τους όρους της Τουρκίας για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της, υπενθύμισε ότι οι απαιτήσεις τους από τη Σουηδία είναι ξεκάθαρες στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού.

Τονίζοντας ότι τα αιτήματα της Τουρκίας δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί πλήρως, ο Καλίν συνέχισε ως εξής:

«Το έχουμε εκφράσει ανοιχτά και ξεκάθαρα στη σουηδική πλευρά πολλές φορές. Μετά την έγκριση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, συμφωνήσαμε να πραγματοποιήσουμε την επόμενη συνάντηση την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, σε συνεννόηση μαζί τους.

Γιατί τα μέσα Ιουνίου; Διότι ο αντιτρομοκρατικός νόμος, που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου, είναι ένας νόμος που θα διευκολύνει τη σουηδική κυβέρνηση να κάνει αυτό το βήμα. Το τι θα κάνουν μέχρι τότε, πόσα βήματα θα κάνουν, πόσο γρήγορα θα ενεργήσουν εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς».

Ο Καλίν ερωτηθείς εάν με την έναρξη ισχύος του νόμου, περιμένουν από τη Σουηδία να κάνει ένα βήμα προς την εκπλήρωση των απαιτήσεων, είπε:

«Ο αντιτρομοκρατικός νόμος που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου είναι ο πιο αυστηρός, πιο πειθαρχημένος και περιεκτικός αντιτρομοκρατικός νόμος που ενέκρινε η Σουηδία στην ιστορία της.

Έχει διαστάσεις που περιλαμβάνουν τα θέματα που αναφέραμε. Υπό αυτή την έννοια, αναμένουμε ότι θα τους διευκολύνει και ότι θα μπορέσουν να κάνουν πιο αποφασιστικά βήματα μετά την 1η Ιουνίου, ειδικά ενάντια στην PKK, την FETÖ, τις συνδεδεμένες δομές και τις τρομοκρατικές οργανώσεις που αποτελούν την βιτρίνα.

Διότι με αυτόν τον νόμο θα γίνει λίγο πιο ξεκάθαρο το δάπεδο για τη συμφωνία και το νομικό πλαίσιο. Τα δικαστήρια θα αποφασίσουν ανάλογα. Οι υπηρεσίες ασφαλείας, πληροφοριών και οι αρμόδιες μονάδες θα μπορέσουν να ασκήσουν δίωξη ανάλογα».

Ο Καλίν ανέφερε ότι δεν βρήκαν σωστές τις εξηγήσεις «η Σουηδία έκανε αυτό που της αναλογεί, τώρα είναι η σειρά της Τουρκίας και η Τουρκία πρέπει να κάνει εκείνο που της αναλογεί» και είπε:

“Εδώ είναι ξεκάθαρο ποια είναι τα κριτήρια και τα αιτήματα μας. Το πόσα από αυτά πληρούνται είναι ένα θέμα που μπορεί εύκολα να ελεγχθεί αριθμητικά και πραγματολογικά κοιτάζοντας ένα διάγραμμα. Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο.

Η απάντηση μας σε τέτοιες δηλώσεις, κάποιες φορές του ΝΑΤΟ και κάποιες άλλες των συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ, είναι σαφής: Όχι, τα αιτήματα μας δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί. Η Σουηδία έχει βήματα να κάνει. Με τα βήματα που θα γίνουν, η διαδικασία θα προχωρήσει”.

Τι αποκαλύπτει πάλι ο Καλίν; Ή ψεύδεται; Είχε στηθεί “μηχανισμός αποκλιμάκωσης” με την Ελλάδα πριν από τους σεισμούς στην Τουρκία, ισχυρίζεται…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: