«Η Ρωσία θα ελευθερωθεί, πείτε το σε όλους»: Επιφανής πολέμιος του Κρεμλίνου και της εισβολής στην Ουκρανία καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλακή [videos]

Ο Βλαντιμίρ Καρά-Μούρζα διακρίνεται σε οθόνη κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της ποινής του σε δικαστήριο της Μόσχας. EPA, YURI KOCHETKOV




Ο Βλαντιμίρ Καρα-Μούρζα, εξέχων Ρώσος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικριτής του Κρεμλίνου, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση από το Δημοτικό Δικαστήριο της Μόσχας σήμερα Δευτέρα, επειδή καταδίκασε δημοσίως την εισβολή και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το δικαστήριο της Μόσχας έκρινε τον 41 ετών Κάρα-Μούρζα, ένοχο για προδοσία, «ψευδείς ειδήσεις για τον ρωσικό στρατό» και σύνδεση με «ανεπιθύμητη οργάνωση», ανέφερε το Interfax.

  • «Η Ρωσία θα είναι ελεύθερη, πείτε το σε όλους», είπε ο Καρα-Μούρζα μετά την ετυμηγορία, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ειδησεογραφική ιστοσελίδα Avtozak.info.

Η Ρωσία έχει γίνει μάρτυρας εκτεταμένης καταστολής των διαφωνούντων και όσων αντιτίθενται στον πόλεμο,  αλλά η αυστηρότητα της ποινής του Κάρα – Μούρζα σηματοδοτεί ένα νέο ρεκόρ, καθώς το Κρεμλίνο προσπαθεί να αποκρύψει κάθε κριτική για τη συνεχιζόμενη εισβολή του στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πολιτικός ο οποίος έχει και βρετανική υπηκοότητα, με σπουδές στη Δύση, συνελήφθη τον Απρίλιο του 2022, με την κατηγορία της «διάδοσης ψευδών πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό» κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τους νομοθέτες των ΗΠΑ έναν μήνα νωρίτερα.

Ο Κάρα Μούρζα αργότερα κατηγορήθηκε ότι συνδέεται με μια «ανεπιθύμητη οργάνωση» επειδή συμμετείχε σε συνέδριο για την υποστήριξη των πολιτικών κρατουμένων.

  • Οι κατηγορίες για προδοσία του απαγγέλθηκαν τον Οκτώβριο λόγω αντιπολεμικών σχολίων που έκανε σε τρεις δημόσιες εκδηλώσεις στο εξωτερικό.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή φυλάκισης 25 ετών — τη μέγιστη δυνατή ποινή φυλάκισης.

Ο Καρα-Μούρζα θα ασκήσει έφεση κατά της ποινής, δήλωσε στο CNN ο δικηγόρος του, Βαντίμ Προκόροφ.

Ο Κάρα – Μούρζα συνελήφθη αρχικά πριν από ένα χρόνο, ώρες μετά από μια συνέντευξη στο CNN στην οποία επέκρινε το «καθεστώς δολοφόνων» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ρώσος πολίτης εκ γενετής, έλαβε τη βρετανική υπηκοότητα αφού μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη μητέρα του όταν ήταν 15 ετών.

Ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης πάσχει από μια νευρική πάθηση που ονομάζεται πολυνευροπάθεια, η οποία οφείλεται σε απόπειρες δηλητηρίασης το 2015 και το 2017. 

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί στη φυλακή και ήταν πολύ αδιάθετος για να παρακολουθήσει κάποιες από τις ακροάσεις του, είπαν οι δικηγόροι του.

Ο Κάρα Μούρζα  λέει ότι δηλητηριάστηκε δύο φορές λόγω των πολιτικών του δραστηριοτήτων, αλλά συνέχισε να περνά μεγάλα χρονικά διαστήματα στη Ρωσία.

Δήλωσε πως εμμένει σε όλες τις πολιτικές του δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντιτίθενται στην εισβολή στην Ουκρανία.

«Προσυπογράφω κάθε λέξη που έχω πει, για ό,τι ενοχοποιούμαι για σήμερα», είπε ο Καρα-Μούρζα στην τελευταία του ομιλία στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας τον αγώνα του ενάντια στην επίθεση στην Ουκρανία και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Όχι μόνο δεν μετανιώνω για τίποτα από όλα αυτά, αλλά είμαι περήφανος για αυτό», είπε.

Ο Καρά-Μουρζά συνέκρινε τη δίκη του – που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών – με τις στημένες δίκες του Ιωσήφ Στάλιν τα χρόνια του 1930. Είχε αρνηθεί να ζητήσει από το δικαστήριο να τον αθωώσει, λέγοντας ότι επιμένει και είναι υπερήφανος για ό,τι έχει πει.

“Οι εγκληματίες υποτίθεται ότι δείχνουν μεταμέλεια για ό,τι έχουν κάνει. Εγώ, από την άλλη, είμαι στη φυλακή για τις πολιτικές μου απόψεις. Ξέρω επίσης πως θα έρθει η μέρα όπου το σκοτάδι πάνω από τη χώρα μας θα διαλυθεί”, είχε πει.

Βρετανία και ΗΠΑ ζητούν την απελευθέρωσή του

Στο Λονδίνο, η Βρετανία δήλωσε ότι κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την “πολιτικά υποκινούμενη” καταδίκη.

Έξω από το δικαστήριο στη Μόσχα, η Βρετανίδα πρεσβευτής Ντέμπορα Μπρόνερτ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο Καρά-Μουρζά τιμωρήθηκε επειδή μιλούσε με γενναιότητα εναντίον του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και ζήτησε την άμεση αποφυλάκισή του.

Μιλώντας δίπλα της, η πρεσβευτής των ΗΠΑ Λιν Τρέισι δήλωσε πως η καταδίκη του Καρά-Μουρζά ήταν μια προσπάθεια να φιμωθούν οι αντίθετες φωνές.

“Η ποινικοποίηση της άσκησης κριτικής στην κυβερνητική δράση είναι ένδειξη αδυναμίας, όχι δύναμης”, είπε η Τρέισι.

 

 

Με πληροφορίες από The Moscow Times/ CNN

Ο Πούτιν συνάντησε χωρίς να έχει προγραμματισθεί, τον υπουργό Άμυνας της Κίνας στην Μόσχα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: