Η προσώρας νηνεμία έχει ημερομηνία λήξης: Η Τουρκία τοποθετεί την Ελλάδα και την Κύπρο στο ίδιο “πακέτο” των επεκτατικών της σχεδιασμών

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

Η ημέρα διεξαγωγής των εκλογών στην Τουρκία, η 14 Μαίου 2023, έχει καταστεί για τους Δυτικούς συμμάχους της Άγκυρας ένα ορόσημο, εν αναμονή αλλαγής του σημερινού καθεστώτος της χώρας και εν τη ελπίδη ότι η διάδοχος κατάσταση θα επαναφέρει την Τουρκία στους κόλπους της Δύσης.

Προιόντως, όμως, του χρόνου οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται στη χώρα αυτή καταδεικνύουν μιαν ανάκαμψη των ποσοστών του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ του και του αρχηγού της Συμμαχίας των Έξι, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, να σμικρύνεται παρά το αρνητικό κλίμα για τον Τούρκο πρόεδρο εξ αιτίας των σεισμών και της οικονομικής κρίσης.

Η διαφαινόμενη ανοδική τάση της δημοφιλίας του Ερντογάν επιτρέπει σε πολιτικούς αναλυτές να προβαίνουν από τώρα σε πρόβλεψη για τον νικητή των τουρκικών εκλογών.

Ο διακεκριμένος Οθωμανολόγος και νομικός, Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος, δήλωσε μιλώντας στο πρόγραμμα της Ελληνικής τηλεόρασης ΕΡΤ World, Συνδέσεις ότι προβλέπει νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ικανός αυτός τακτικιστής νεο-οθωμανός σουλτάνος δεν πρόκειται να σταματήσει προ ουδενός εμποδίου για να αποτρέψει τυχόν ήττα του και απώλεια της εξουσίας.

  • Ανεξαρτήτως, όμως, του αποτελέσματος των εκλογών, η πρόβλεψη του Δρ. Σταθακόπουλου είναι ότι η αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας θα επιστρέψει. Θέση την οποία υιοθετούν πολλοί ρεαλιστές πολιτικοί αναλυτές που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη γειτονική χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η “λύκαινα” Μεράλ Ασκενέρ και ο ίδιος ο υποψήφιος της Συμμαχίας Κιλιντσντάρογλου προέτρεπαν τον Ερντογάν να εισβάλει στην Ελλάδα και να “απελευθερώσει” δεκαοκτώ νησιά του Αιγαίου τα οποία κατά την άποψή τους τελούν υπό Ελληνική κατοχή. Αποτελεί ηλίου τηλαυγέστερον ότι η πολιτική της Γαλάζιας Πατρίδας καλά κρατεί με τον Τούρκο πρόεδρο να επαίρεται για την απόκτηση του νεόδμητου αεροπλανοφόρου το οποίο και χαρακτήρισε ως φρουρό της Γαλάζιας Πατρίδας.

Η Τουρκία δεν είναι αφελής ούτε αφίσταται των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ Ελλάδος την 1 Απριλίου 2023.

Όντως, ενώ οι Τούρκοι πολιτικοί αγωνίζονται να προβάλουν προς τη διεθνή κοινότητα και ,κυρίως, προς την Ουάσιγκτων και την Αμερικανική Γερουσία την αποκλιμάκωση στο Αιγαίο, τη “μεταστροφή” της πολεμοχαρούς ρητορικής τους τείνοντας χείρα φιλίας προς την Αθήνα, δεν διαγράφουν την αναθεωρητική τους πολιτική, δεν καταργούν το casus belli κατά της Ελλάδος ούτε, βέβαια τους σχεδιασμούς για έλεγχο των πηγών ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

  • Όσον δε αφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία οι απειλές συνεχίζονται με το υποκριτικό πρόσχημα της προστασίας των συμφερόντων του ψευδοκράτους και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Την οποία οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει σε μειονότητα με την παράνομη εισαγωγή Τούρκων πολιτών.

Η Κύπρος, ορθά ελέχθη δια στόματος του Νίκου Δένδια, δεν κείται μακράν. Η Κύπρος ,πρσθέτουμε εμείς, αποτελεί ένα σημαντικό γεωπολιτικό σημείο στη διασταύρωση τριών ηπείρων, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα συμφέροντα της Ευρωπαικής Ένωσης.

Περαιτέρω, ” Η Ελλάδα έχει ηθική, νομική και εθνική υποχρέωση να στηρίζει την Κύπρο”, όπως ευθαρσώς δήλωσε ο καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο King’s College-London, Δρ Μάνος Καραγιάννης.

Επιπλέον, όπως έχει πλειστάκις επισημανθεί η Τουρκία τοποθετεί την Ελλάδα και την Κύπρο στο ίδιο “πακέτο” στα πλαίσια της αναθεωρητικής πολιτικής και των επεκτατικών της σχεδιασμών. Ας μην πλανόμεθα . Η προσώρας νηνεμία έχει ημερομηνία λήξης.

*Λόρια Μαρκίδη
Πρώην πρέσβης στην Κίνα κ.α

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Εξελού με, Κύριε, εξ ανθρώπου πονηρού (απάλλαξε με, Κύριε, από άνθρωπο επικίνδυνο): Πρέπει να φύγει άμεσα ο Κόλιν Στιούαρτ…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: