Η Λευκωσία δεν ανησυχεί από την “επαναπροσέγγιση” της Αιγύπτου με την Τουρκία: Κόμπος με Σούκρι, Παπαναστασίου με Τάρεκ Ελ Μόλα

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έγινε δεκτός με τιμές από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah El-Sisi. Φωτογραφία Ανδρέας Λουκαϊδης, ΓΤΠ, PIO




Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επενδύει αρκετά στις διμερείς και τριμερείς συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής, οι οποίες ενισχύθηκαν ειδικότερα μετά την ανακάλυψη αρκετών ποσοτήτων φυσικού αερίου στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του OMEGA, το ζήτημα της ανάπτυξης των κοιτασμάτων της περιοχής και ειδικότερα το ενδεχόμενο μεταφοράς του φυσικού αερίου της Κύπρου στα τερματικά της Αιγύπτου, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Τάρεκ Ελ Μόλα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες θα βοηθήσουν την επίσπευση των αποφάσεων των εταιριών που διαχειρίζονται τα οικόπεδα, πρωτίστως το οικόπεδο Αφροδίτη, με στόχο την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων όσο το δυνατό συντομότερα.

Επιπλέον συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί Διακυβερνητική Σύνοδος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Λευκωσία καθώς και Τριμερής σύνοδος κορυφής με την Ελλάδα πριν από το τέλος του χρόνου στο Κάϊρο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του OMEGA, o Κωνσταντίνος Κόμπος και Σάμεχ Σούκρι συζήτησαν την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας προς την Αίγυπτο με το πρόσφατο ταξίδι του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο Κάϊρο στις 17 Μαρτίου.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός διαβεβαίωσε τον Κωνσταντίνο Κόμπο πως οι σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου παραμένουν ισχυρές, ειλικρινής και ανεπηρέαστες από άλλους παράγοντες.

Στο μεταξύ, ο Αιγύπτιος Υπουργός αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να επισκεφθεί την Τουρκία κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου ομολόγου του με αφορμή την έναρξη του Ραμαζανιού.

Σε μία άλλη εξέλιξη, τουρκικά μέσα ενημέρωσης πανηγυρίζουν με αφορμή ανάρτηση που έγινε στον νατοϊκό λογαριασμό της Φινλανδίας στο Twitter όπου δημοσίευσε χάρτη της Ευρώπης με τις νατοϊκές χώρες χρωματισμένες με πράσινο και στον οποίο η Κύπρος αποτυπώνεται χωρισμένη στα δύο.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έτρεξαν να το εκμεταλλευτούν και έφτασαν στο σημείο να πουν κάνουν λόγο για αναγνώριση της παράνομης “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” όπως αποκαλούν το ψευδοκράτος.

Κρίσιμη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον ισχυρό άνδρα της Αιγύπτου: Τα θέματα της ενέργειας στο τραπέζι των συζητήσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: