Οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου προκαλούν συναγερμό στο Προεδρικό Μέγαρο: Τρέχουν να προλάβουν στην Κύπρο…

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προεδρεύει συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, Λευκωσία. Φωτογραφία ΓΤΠ – Αντρέας Λουκαΐδης, PIO, ΓΤΠ




Μπορεί οι κυρώσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας να μην είναι δεσμευτικές για την Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο η συμπερίληψη και μόνο σε αυτές Κυπρίων πολιτών κάθε άλλο παρά αδιάφορους αφήνει κυβέρνηση και επαγγελματικούς φορείς.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, έδωσε τον τόνο, με οδηγίες για πλήρη διερεύνηση διαπιστώνοντας ότι το θέμα θεωρείται ως ιδιαίτερα σοβαρό και πρέπει να διαφυλαχθεί το όνομα της Κύπρου ως αξιόπιστου χρηματο-οικονομικού και επιχειρηματικού κέντρου.

Η Χριστίνα Μαύρου μετέδωσε στο Omega ότι στην έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο αποφασίστηκε ως πρώτο βήμα η εξέταση των στοιχείων από τη νομική υπηρεσία, και εντός κάποιων 24ωρων το θέμα θα επανέλθει, με παράλληλες έρευνες των υπουργείων εξωτερικών και οικονομικών για πιθανές προεκτάσεις και ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν.

Το κυριότερο μήνυμα που η κυβέρνηση θέλει να εκπέμψει είναι ότι η Δημοκρατία αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του θέματος και ουδεμία πρόθεση υπάρχει να μπει κάτω από το χαλί.

Η Ουάσιγντον, πάντως, στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, στέλνει μήνυμα συνεργασίας με τις αρχές της κυπριακής δημοκρατίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πολύ τη στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, για την αντιμετώπιση των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών και την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Ουάσιγκτον παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία με τους Κύπριους εταίρους, για να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για τον άδικο πόλεμο του Κρεμλίνου, κατά της Ουκρανίας», αναφέρει το State Department σε ερώτηση της Hellas Journal.

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ δήλωσε ότι «Οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαίτερα την υποστήριξη και τη συνεργασία μεταξύ των αμερικανικών και των κυπριακών αρχών για τη διασφάλιση του συντονισμού ώστε (τα παραπάνω πρόσωπα) να λογοδοτήσουν».

Η εικόνα για τον τραπεζικό τομέα είναι, την ίδια ώρα, εντελώς διαφορετική. Πηγή με γνώση του θέματος, μιλώντας στο Omega, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα, χωρίς καμία απολύτως υπόδειξη από την Κεντρική Τράπεζα, να προχωρήσουν από μόνα τους, και κατόπιν ερευνών, στη λήψη μέτρων για όσα άτομα βρίσκονται στους καταλόγους κυρώσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας. Υπήρξαν πάντως περιπτώσεις, που τράπεζες προχώρησαν μονομερώς στο πάγωμα λογαριασμών.

Εν τω μεταξύ, δεν αποκλείεται την ερχόμενη βδομάδα να προστεθούν και άλλα ονόματα στις λίστες κυρώσεων.

Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου; Θορύβησαν οι αμερικανικές και βρετανικές κυρώσεις εις βάρος Ελληνοκυπρίων και επιχειρηματικών οντοτήτων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: