Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου; Θορύβησαν οι αμερικανικές και βρετανικές κυρώσεις εις βάρος Ελληνοκυπρίων και επιχειρηματικών οντοτήτων

FILE PHOTO Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Vedant Patel στην αίθουσα ενημέρωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Φωτογραφία Hellas Journal




Έστω κι αν δεν είναι δεσμευτικές για την Κύπρο οι κυρώσεις από Βρετανία και ΗΠΑ σε βάρος συνολικά 10 Ελληνοκυπρίων και 18 επιχειρηματικών οντοτήτων, εντούτοις, η εν λόγω εξέλιξη θορύβησε, αναφέρει ρεπορτάζ του Φάνη Μακρίδη στον Φιλελεύθερο.

Και αυτό «όχι μόνο δεν αφήνει αδιάφορους κυβερνητικούς κύκλους, αλλά προκαλεί και ιδιαίτερο προβληματισμό σε άτομα τα οποία ασχολούνται με παροχή υπηρεσιών (δικηγόρους και λογιστές) σε επιχειρηματίες και εταιρείες ξένων συμφερόντων».

«Κάποιοι από προχθές το βράδυ», συνεχίζει το δημοσίευνμα, σχολιάζουν ότι ‘άνοιξε ο ασκός του Αιόλου’, αναφέροντας πως πλέον υπάρχει ξεκάθαρη αλλαγή πολιτικής από Βρετανούς και Αμερικανούς έναντι της Κύπρου σε αυτό τον τομέα.

Αιτιολογούν τις σχετικές αναφορές τους, υποδεικνύοντας πως πρώτη φορά τόσα ονόματα Ελληνοκυπρίων που ασχολούνται με τον τομέα παροχής υπηρεσιών σε ξένους επιχειρηματίες κι εταιρείες, περιλαμβάνονται μαζικά σε κυρώσεις (βλ. λίστα OFAC). Εκφράζουν, ταυτόχρονα, ανησυχία για ενδεχόμενο περαιτέρω επιπτώσεων.

Αξιωματούχος, μιλώντας χθες στον «Φ», σχολίασε ότι αν υιοθετήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση τις επίμαχες κυρώσεις, τότε οι αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα λάβουν αμέσως περιοριστικά μέτρα σε βάρος των προσώπων και των επιχειρηματικών οντοτήτων.

«Ενδεχομένως το φαινόμενο να κλιμακωθεί και να δούμε ονόματα κι άλλων Ελληνοκυπρίων από άλλα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία να περιλαμβάνονται σε τέτοιου είδους λίστες. Αντιλαμβάνεστε ότι το πλήγμα θα είναι μεγάλο σε μια τέτοια περίπτωση», μας ανέφερε το ίδιο πρόσωπο.

Κυβερνητική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα μας, είπε πως ανεξαρτήτως αν δεν έχουν καμιά δεσμευτικότητα για την Κύπρο «οι διοικητικές αυτές πράξεις από Βρετανία και ΗΠΑ», «δεν αποκλείεται κυπριακοί τραπεζικοί οργανισμοί να λάβουν αυστηρά μέτρα έναντι εταιρειών και προσώπων που συμπεριλήφθηκαν στις κυρώσεις».

Πρόσθεσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, χρηματοοικονομικοί οργανισμοί της Κύπρου επιβάλλουν σοβαρούς περιορισμούς στους τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται σε τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Άλλο πρόσωπο με αξίωμα σε κρατική υπηρεσία σχολίασε με νόημα ότι σε πανομοιότυπες περιπτώσεις «οι τράπεζες δείχνουν την δέουσα επιμέλεια».

Επιπλέον, αξιωματούχος με γνώση των διαδικασιών, σχολιάζοντας χθεσινές πληροφορίες για «μπλοκάρισμα» τραπζικών λογαριασμών προσώπων που ενέχονται στις νέες κυρώσεις, σχολίασε πως «θεωρείται δεδομένο ότι οι κυπριακές τράπεζες θα λάβουν μέτρα».

Εξάλλου, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε τοποθέτησή του στον «Φ» για τις προχθεσινές εξελίξεις είπε πως η κυβέρνηση έχει λάβει γνώση για τις νέες καταχωρήσεις στους εθνικούς καταλόγους κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ και πως με βάση την σχετική νομοθεσία δεν είναι δεσμευτικές για την Κύπρο. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι οι κατάλογοι με τα ονόματα «έχουν τεθεί ενώπιον αρμόδιων Αρχών και μελετώνται με τη δέουσα προσοχή».

Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Active έκανε λόγο για «πρωτοφανή ενέργεια».

«Φαίνεται ότι υπήρξε μια νέα πολιτική τοποθέτηση, μια αλλαγή εις την σκέψη για διεύρυνση, για να καλυφτούν και αυτά τα άτομα. Ασφαλώς, οι επιπτώσεις είναι δυσμενέστατες και δεν αφορά μόνο αυτά τα συγκεκριμένα άτομα» πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης. Σχολίασε, ακόμη:

«Κατ’ αρχάς θα αναμένουμε να δούμε με πολύ ενδιαφέρον αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ακολουθήσει. Αν ακολουθήσει, αντιλαμβάνεστε πλέον ότι οι κυρώσεις αυτές έχουν απευθείας εφαρμογή στην Κύπρο γιατί θα υποχρεούται να τις εφαρμόσει. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι να υπάρξει διεύρυνση του καταλόγου αυτού και να επεκταθεί σε άλλους νομικούς, σε άλλα γραφεία, τα οποία εξυπηρέτησαν στο παρελθόν και διατηρούν ως πελάτες τους και κάποια άτομα χωρίς, μετά τις κυρώσεις, να κινούν τον λογαριασμό τους».

Ο κ. Κληρίδης έκανε λόγο για «πλήγμα γενικότερα για τον τομέα των υπηρεσιών» και είπε ότι «αναμένω, επίσης, με ενδιαφέρον να δω πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες σε σχέση με αυτές τις νέες κυρώσεις και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις».

Περισσότερα στον Φιλελεύθερο

Η Ουάσιγκτον και η Λευκωσία συνεργάζονται στενά για την “καταπολέμηση των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών” (προς τη Ρωσία): Με αφορμή τις κυρώσεις σε Κύπριους πολίτες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: