Οκτώ Έλληνες στο Τζιμπουτί… Οι χώρες χρησιμοποιούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, απομακρύνουν άρον-άρον τους υπηκόους τους από το Σουδάν: Απευθύνεται έκκληση για διάλογο, δεν ακούει κανείς…

epa10588508 People from a group of 343 citizens of Jordan, Palestine, Iraq, Syria, and Germany who were evacuated from Sudan disembark from military aircraft at Marka Military Airport, in Amman, Jordan, 24 April 2023. Heavy armed clashes between the military and rival paramilitay groups have been occurring in Khartoum and other parts of Sudan since 15 April 2023. EPA/MOHAMMED ALI




Η κυβέρνηση του Καναδά αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της διπλωματικής αποστολής της χώρας στο Σουδάν και απέσυρε τους διπλωμάτες που υπηρετούσαν στο αφρικανικό κράτος, ανακοίνωσε χθες Κυριακή μέσω Twitter ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Οι καναδικές αρχές προσπαθούν να προσφέρουν υποστήριξη στους σουδανούς που εργάζονται για την διπλωματική τους αποστολή, πρόσθεσε ο κ. Τριντό εν μέσω του συνεχιζόμενου χάους.

Πολλές άλλες κυβερνήσεις –των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας…– ανακοίνωσαν επίσης πως απομάκρυναν ή απομακρύνουν τους πολίτες ή /και το διπλωματικό τους προσωπικό από το Σουδάν.

Από τη 15η Απριλίου, οι δυο στρατηγοί που βρίσκονται στην εξουσία στο Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021 ρίχτηκαν σε ανελέητο πόλεμο.

Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 3.700 και πλέον.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Η Ιταλία απομάκρυνε χθες Κυριακή όλους τους υπηκόους της που είχαν ζητήσει να εγκαταλείψουν το Σουδάν, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τζόρτζα Μελόνι, η οποία απηύθυνε έκκληση να «τελειώσει ο πόλεμος και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις».

Σημειώνουμε ότι η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και έφτασε στο Τζιμπουτί. Συνολικά οκτώ άτομα. Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και ξένες χώρες έχουν καλέσει τις αντιμαχόμενες πλευρές -τον τακτικό στρατό του Σουδάν υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταλ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, γνωστού ως Χεμεντί — να τηρήσουν την εκεχειρία στην οποία έχουν συμφωνήσει και να δημιουργήσουν ασφαλή περάσματα για τους αμάχους αλλά και για τη διέλευση βοήθειας.

Με το αεροδρόμιο κλειστό και τον εναέριο χώρο μη ασφαλή χιλιάδες αλλοδαποί – ανάμεσά τους εργαζόμενοι σε πρεσβείες, σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και φοιτητές- στο Χαρτούμ και αλλού στο Σουδάν δεν μπορούν να φύγουν. Γι’ αυτό οι χώρες ξεκίνησαν επικίνδυνες στρατιωτικές επιχειρήσεις ως η μοναδική οδός προς τη σωτηρία.

  • Ανθρωπιστικός κίνδυνος

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ζήτησαν να ανοίξουν ασφαλείς διάδρομοι προκειμένου να περάσουν εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και βοήθεια.

«Χρειαζόμαστε λιμάνια εισόδου από όπου θα μπορέσει να περάσει προσωπικό που ειδικεύεται στους τραυματισμούς και ιατρικός εξοπλισμός», δήλωσε ο Αμπντάλα Χουσέιν επικεφαλής των επιχειρήσεων στο Σουδάν της οργάνωσης.

Η ένωση Σουδανών γιατρών δήλωσε ότι περισσότερο από τα δύο τρίτα των νοσοκομείων στις περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις είναι εκτός λειτουργίας, ενώ 32 εκκενώθηκαν δια της βίας από στρατιώτες ή βρέθηκαν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε ότι 413 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 3.551 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των συγκρούσεων. Μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Εκτός από το Χαρτούμ οι σφοδρότερες συγκρούσεις εντοπίζονται στο Νταρφούρ, τη φτωχότερη επαρχία του Σουδάν όπου οι διαεθνοτικές συγκρούσεις που ξέσπασαν το 2003 προκάλεσαν τον θάνατο 300.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 2,7 εκατομμυρίων.

Ο ΟΗΕ κατήγγειλε ότι λεηλατήθηκαν τα γραφεία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) στη Νιάλα, με αποτέλεσμα να κλαπούν τουλάχιστον 1 0 φορτηγά της υπηρεσίας καθώς και άλλα έξι που περιείχαν τρόφιμα.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μία από τις δύο πλευρές θα επικρατήσει σύντομα ή ότι είναι ανοικτή σε συνομιλίες. Ο στρατός ελέγχει την πολεμική αεροπορία, ενώ οι ΔΤΥ έχουν δυνάμεις διάσπαρτες σε αστικές περιοχές.

Ο Μπουρχάν είπε ότι «πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί ως Σουδανοί και να βρούμε τον σωστό τρόπο για να επιστρέψουμε στην ελπίδα και τη ζωή», οι πιο συμφιλιωτικές δηλώσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής.

Στο Σουδάν, την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό χρυσού στην Αφρική και παρ’ όλα αυτά μία από τις πιο φτωχές παγκοσμίως, οι υπηρεσίες υγείας έχουν καταρρεύσει εδώ και δεκαετίες, ενώ το ένα τρίτο των 45 εκατ. κατοίκων της χώρας υποφέρει από πείνα.

Η αναστολή των δραστηριοτήτων των περισσότερων ανθρωπιστικών οργανώσεων θα επιδεινώσει την κατάσταση. Η σύγκρουση εξάλλου απειλεί να εξαπλωθεί πέρα από τα σύνορα του Σουδάν, σύμφωνα με ειδικούς.

«Όλοι οι συμπολίτες μας που είχαν ζητήσει να φύγουν απομακρύνθηκαν», ανέφερε η Ιταλίδα πρωθυπουργός σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Ανάμεσα στους ανθρώπους που απομακρύνθηκαν «βρίσκονταν επίσης αλλοδαποί», διευκρίνισε.

Νωρίτερα χθες ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της, ο Αντόνιο Ταγιάνι, αναφέρθηκε στην εκκένωση από τον ιταλικό στρατό «περίπου 200 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων Ελβετών και μελών της αποστολικής νουντσιατούρας (σ.σ. της διπλωματικής αποστολής του Βατικανού στο Σουδάν). Μέσω Twitter, ο κ. Ταγιάνι διευκρίνισε πως οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν βρίσκονταν «εν πτήσει προς το Τζιμπουτί».

Η κυρία Μελόνι κάλεσε χθες βράδυ να «τερματιστεί ο πόλεμος» και «να αρχίσουν διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν (στον σχηματισμό) πολιτικής κυβέρνησης».

Από τη 15η Απριλίου, οι δυο στρατηγοί που βρίσκονται στην εξουσία από το πραξικόπημα του 2021 έχουν αρχίσει ανελέητο πόλεμο.

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 3.700 και πλέον.

Έχουν επίσης εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες άμαχους, που πήραν τον δρόμο προς άλλες πολιτείες του Σουδάν ή προς γειτονικές χώρες, το Τσαντ και την Αίγυπτο. Και προκάλεσαν την κινητοποίηση πολλών κυβερνήσεων για την κατεπείγουσα απομάκρυνση των πολιτών τους.

  • Η Ισπανία ανακοινώνει πως απομάκρυνε περίπου 100 ανθρώπους από το Σουδάν

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως προχώρησε στην εσπευσμένη απομάκρυνση περίπου εκατό ανθρώπων από το Σουδάν, με φόντο διάφορες άλλες αποστολές εκκένωσης ξένων υπηκόων και διπλωματών, έπειτα από μια εβδομάδα και πλέον φονικών μαχών ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικούς.

«Ισπανικό στρατιωτικό αεροσκάφος απογειώθηκε από το Χαρτούμ λίγο πριν από τις 23:00 (00:00 ώρα Ελλάδας) με περίπου εκατό επιβάτες», σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, που διευκρίνισε πως το αεροσκάφος μεταβαίνει στο Τζιμπουτί.

Η Ισπανία ανακοίνωσε αυτή την επιχείρηση καθώς πολλές άλλες χώρες –οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία…– απομάκρυναν επίσης τους πολίτες ή το διπλωματικό τους προσωπικό από το Σουδάν.

Ανάμεσα στους 100 επιβαίνοντας στο αεροσκάφος είναι τριάντα υπήκοοι Ισπανίας και περίπου 70 υπήκοοι Πορτογαλίας, Ιταλίας, Πολωνίας, Ιρλανδίας, Μεξικού, Βενεζουέλας, Κολομβίας, Αργεντινής και Σουδάν, εξήγησε το ισπανικό ΥΠΕΞ.

«Η επιχείρηση μεταφοράς από την πρεσβεία της Ισπανίας στο Χαρτούμ (σ.σ. στο αεροδρόμιο) έγινε χωρίς απρόοπτα, χάρη στη δύναμη» που εστάλη για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων που θα μεταφέρονταν εκτός χώρας, κατά την ανακοίνωση.

Η Μαδρίτη είχε κάνει γνωστό πριν από μερικές ημέρες πως επιδίωκε να απομακρύνει πολίτες της από το Σουδάν, αλλά ανέμενε την στιγμή που αυτό θα ήταν πιο ασφαλές για να δράσει.

Από τη 15η Απριλίου, οι δυο στρατηγοί που βρίσκονται στην εξουσία στο Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021 ρίχτηκαν σε ανελέητο πόλεμο.

Κατά τους αριθμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 3.700 και πλέον.

  • Η Ανναλένα Μπέρμποκ δεν θα είναι παρούσα στο συμβούλιο υπουργών λόγω της κρίσης στο Σουδάν

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ δεν θα συμμετάσχει στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται σήμερα, λόγω της κρίσης στο Σουδάν.

Τη Γερμανία θα εκπροσωπήσει ο πρεσβευτής της χώρας στο Λουξεμβούργο, ο Μίχαελ Κλάους, έκαναν γνωστό χθες Κυριακή οι υπηρεσίες της κυρίας Μπέρμποκ, η οποία συντονίζει την επιχείρηση κατεπείγουσας απομάκρυνσης γερμανών υπηκόων σε εξέλιξη.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα κυρίως την υποστήριξή τους στην Ουκρανία· η κρίση στο Σουδάν βρίσκεται επίσης στην ατζέντα.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP, το Reuters και το dpa
Ρώμη, Italy – Μαδρίτη, Spain – Βερολίνο, Germany – Ουάσιγκτον, United States

Επικίνδυνες αποστολές στο Σουδάν: Σε εξέλιξη επιχειρήσεις απομάκρυνσης χιλιάδων ξένων πολιτών από το Χαρτούμ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: