Αποχώρησαν οι πρώτοι Έλληνες από το Σουδάν, μαζί με τους δύο τραυματίες: Έφτασαν ήδη στο Τζιμπουτί, η Αθήνα ευχαριστεί τη Γαλλία [video]

Πολλές χώρες πρασπαθούν να απεγκλωβίσουν τους πολίτες του αππο το Σουδάν. Μέλη της Ιαπωνικής Αεροπορικής Δύναμης χαιρετούν μεταγωγικό αεροπλάνο C-130 που φεύγει για το Τζιμπουτί για να προετοιμάσει την εκκένωση Ιαπώνων πολιτών από το Σουδάν. EPA, JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY




Η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και έφτασε στο Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκεί ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Προηγήθηκαν τις πρωινές ώρες της Κυριακής οι Αμερικανοί, οι οποίοι διέδωσαν το διπλωματικό προσωπικό και τις οικογενειές τους.

Στη συνέχεια, τις απογευματινές ώρες χθες, αισιοδοξία και ανακούφιση επικράτησε με την ολοκλήρωση του γαλλικού σχεδίου απεγκλωβισμού.

Συγκεκριμένα, αεροσκάφος με 100 πολίτες της Γαλλίας και άλλων χωρών απογειώθηκε από το Χαρτούμ για να φτάσει στο Τζιμπουτί. Ήταν το πρώτο αεροσκάφος που απογειώθηκε από την πρωτεύουσα του Σουδάν. Μεταξύ των πολιτών, που απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από την εμπόλεμη ζώνη, και οκτώ Έλληνες, ανάμεσά τους και οι δύο τραυματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας Γάλλος υπήκοος φέρεται να πυροβολήθηκε στην προσπάθειά του να εκκενωθεί από το Σουδάν, καθώς οι μάχες συνεχίζονται στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, παρά την υπόσχεση κατάπαυσης του πυρός.

Ο σουδανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι οι αντίπαλες Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, ή RSF, άνοιξαν πυρ εναντίον μιας γαλλικής αυτοκινητοπομπής κατά την εκκένωσή της, τραυματίζοντας έναν Γάλλο υπήκοο.

Σε απάντηση, η RSF ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε επίθεση από στρατιωτικά αεροσκάφη καθώς Γάλλοι πολίτες και διπλωμάτες κατευθύνθηκαν προς το Omdurman μετά την εκκένωση της πρεσβείας. Ανέφερε ότι τα πλήγματα του στρατού «έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές Γάλλων υπηκόων, τραυματίζοντας έναν από αυτούς».

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της επιχείρησης διάσωσης ή τον αναφερόμενο πυροβολισμό για λόγους ασφαλείας, αλλά είπε ότι η εκκένωση συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί.

  • Ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι:

Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του ΥΠΕΞ για ασφαλή απεγκλωβισμό, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί.




Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς την Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ.

Παράλληλα διάφορες αποστολές ανά τον κόσμο επιχειρούν στο Σουδάν για να απεγκλωβίσουν τους πολίτες τους, χρησιμοποιώντας ως ενδιάμεσο σταθμό το Τζιμπουτί, μεταξύ αυτών και η Ιαπωνία.

Οι διεθνείς κυβερνήσεις αγωνίζονται για να απομακρύνουν το διπλωματικό τους προσωπικό και τους πολίτες που έχουν παγιδευτεί στην πρωτεύουσα, καθώς οι αντίπαλοι στρατηγοί αγωνίζονται για τον έλεγχο της τρίτης μεγαλύτερης χώρας της Αφρικής για ένατη ημέρα.

Η Γαλλία, η Ελλάδα και άλλα ευρωπαϊκά έθνη οργάνωσαν μια μαζική έξοδο την Κυριακή. Η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν-Κλερ Λεζάντρ δήλωσε ότι η Γαλλία αναλαμβάνει την επιχείρηση με τη βοήθεια ευρωπαίων συμμάχων.

Οκτώ Έλληνες στο Τζιμπουτί… Οι χώρες χρησιμοποιούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, απομακρύνουν άρον-άρον τους υπηκόους τους από το Σουδάν: Απευύνεται έκκληση για διάλογο αλλά δεν ακούε κανείς…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: