“Γιατί πρέπει να ψηφιστεί το ΚΚΕ; Για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων”, απαντά ο υποψήφιος στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, Κώστας Γουλιάμος

Ο υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ, Κώστας Γουλιάμος. Φωτογραφία Διάλογος




Του ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΙΑΜΟΥ*

Το θεμελιώδες ζήτημα και ζητούμενο για την Ελλάδα είναι η ανατροπή της οικονομικής βάσης και του κοινωνικού εποικοδομήματος, γεγονός που σημαίνει αλλαγή του κοινωνικού σχηματισμού.

Καθώς τα υπόλοιπα ζητήματα υποτάσσονται ή/και εντάσσονται στην αλλαγή του κοινωνικού σχηματισμού, αυτή η αλλαγή έχει ιστορικά και εκ των πραγμάτων αποδειχθεί πως δεν μπορεί να γίνει με αστικές κυβερνήσεις και κόμματα που βρίσκονται σε πλήρη πολιτική αντιστοίχιση με την εφαρμογή όλων των επεκτατικών-αντιλαϊκών πολιτικών του κεφαλαιοκρατικού, ευρωατλαντικού και ΝΑΤΟϊκού συστήματος.

Εξού και είναι διαχρονικές οι ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αφού έχουν εφαρμόσει αυταρχικά κάθε αντιλαϊκή πολιτική στα πεδία του καθημερινού βίου, οδηγώντας την Ελληνική κοινωνία στα τραγικά επίπεδα της φτωχοποίησης και των αβυσσαλέων ανισοτήτων.

Οπως προκύπτει από το Ευρωβαρόμετρο, 3 στα 4 νοικοκυριά, δηλαδή το 77%, δηλώνουν αδυναμία πληρωμής λογαριασμών. 3 εκατ. πολίτες βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας. Από το 2019 μέχρι και το 2022 οι άνεργοι αγγίζουν το 1 εκατ, δηλαδή το 20-25% του εργατικού δυναμικού της χώρας, ενώ οι μισοί περίπου εργαζόμενοι (49% για το 2022) προσλαμβάνονται με σύμβαση μερικής απασχόλησης ή/και εκ περιτροπής εργασίας. Όπου ένας στους πέντε πτυχιούχους ΑΕΙ ηλικίας 25-39 ετών είναι άνεργος, κι` ένας στους τρείς εργάζεται σε δουλειά άσχετη με το επιστημονικό του πεδίο.

Επιπλέον, η εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών απο τις αστικές κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δημιούργησαν ένα δημόσιο χρέος 400+ δις. Κι` ακόμα: διογκώθηκε το ιδιωτικό χρέος στα 256 δις., το εμπορικό έλλειμμα στα 38+ δις., ενώ 58+ δις. είναι το ποσό απαλλαγής φόρων για τα λεγόμενα funds (μεταξύ 2016-22), και 5+ δις. οι απευθείας αναθέσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους.

  • Ταυτόχρονα πέρασε ο νόμος της ΝΔ -με την ανοχή των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ)- για 700 χιλιάδες πλειστηριασμούς. Και βέβαια το ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης με τον νόμο 4336/2015. Νόμο που όριζε πως όλοι οι ασφαλισμένοι, σε όλα τα Ταμεία, θα πρέπει μετά το 2021 να συνταξιοδοτούνται στα 67 έτη.

Είναι στο μεταξύ σημαντικό να επισημανθεί πως στη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 50% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης της Ν.Δ, το δε ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) το 70%. Και τα τρία αυτά αστικά κόμματα συμπορεύτηκαν στις πολιτικές τους, τόσο στους πλειστηριασμούς, όσο και στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών.

Πρόδηλα, τις κυβερνήσεις τους δεν απασχολούσε η ασφάλεια των πολλών αλλά τα κέρδη των ολίγων. Διόλου τυχαίο πως εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους όλης της χώρας με σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον σιδηρόδρομο. Αφορά όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ζωής.

Τελικά, η διεθνής πείρα διδάσκει ότι το αστικό κράτος, το κράτος κεφαλαίου, δεν μπορεί να μετασχηματιστεί προς όφελος του λαού. Ούτε μπορεί ένα τέτοιο κράτος ν` αποτελέσει αντίβαρο στα συμφέροντα των οικονομικών ελίτ. Το ΚΚΕ κινείται ακριβώς στον αντίποδα της αστικής πολιτικής.

Αποκαλύπτει διαλεκτικά ότι η πραγματική αιτία των δεινών είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός και η Ε.Ε, που -ως ένωση του κεφαλαίου- στρέφεται ενάντια στο εργατικό κίνημα. Αποκαλύπτει διαλεκτικά πως η καπιταλιστική ανάπτυξη και η αστική εξουσία δεν συνδέονται με την ευημερία του λαού. Αντίθετα, υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της ανατροπής. Ο δρόμος της εργατικής εξουσίας, που με την κοινωνικοποίηση της παραγωγής, μπορεί να διασφαλιστεί ανάπτυξη με στόχο την κοινωνική ευημερία. Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος – ο σοσιαλισμός.

Αυτόν το νέο κόσμο του σοσιαλισμού στηρίζω και υποστηρίζω. Συμπορεύομαι με το ιστορικό ΚΚΕ, επειδή έχει πολιτικό στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Είναι το κόμμα που πάντα εξελίσσεται μέσα από τους αγώνες και τις αγωνίες της νέας γενιάς. Τους αγώνες και τους προβληματισμούς του λαού.

Η αγωνιστική δύναμη, η πολιτική γνώση και η δεινή οργανωτική ικανότητα του ΚΚΕ, το ήθος και οι ουμανιστικές αξίες του σοσιαλισμού-κομμουνισμού, όλ` αυτά μαζί αλλά και πολλά άλλα- μ` εμπνέουν. Όπως εμπνέουν όλες και όλους μας. Όλες τις γενιές.

Βιώνουμε στην εποχή μας ασύμμετρες κοινωνικές συνθήκες ως αποτέλεσμα ενός κύκλου καπιταλιστικών κρίσεων, κύκλων πανδημίας, περιφερειακών πολέμων, ενεργειακής και οικολογικής κρίσης. Στο δε πέρασμα απο τη μια κρίση προς την άλλη, επαναλαμβάνονται περιοδικές φάσεις του κύκλου αναπαραγωγής του κεφαλαίου. Το βέβαιο είναι πως οι κρίσεις αποκαλύπτουν τις αντιθέσεις και τις εσωτερικές αντιφάσεις του καπιταλισμού.

Οι εργαζόμενοι, τα εργατικά-λαϊκά στρώματα, οι “εργαζόμενοι φτωχοί”, οι άνεργοι και οι νέοι πλήρωσαν και συνεχίζουν να σηκώνουν πολύτροπα τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης και ανάπτυξης, ιδιαίτερα τα τελευταία 15 χρόνια με τα «μνημόνια διαρκείας» της Ε.Ε και την υπερσυγκέντρωση πλούτου. Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, κάθε 26 ώρες δημιουργείται ένας νέος δισεκατομμυριούχος. Γι` αυτό και ο λαός έχει κάθε λόγο ν` ανατρέψει τη βαρβαρότητα των ανισοτήτων.

  • Παρακολουθώντας συστηματικά τα νέα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, το ΚΚΕ επιχειρεί τη διαλεκτική – υλιστική ερμηνεία των όλων εξελίξεων με κριτήριο την ανάγκη απελευθέρωσης του λαού από την εκμετάλλευση.  Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που η πολιτική και οι προβλέψεις του επαληθεύονται.

Προειδοποίησε έγκαιρα για το Κυπριακό, για το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για τις αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους από τη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων και τον αέναο κύκλο των καπιταλιστικών κρίσεων. Ειδικότερα, στο Κυπριακό ζήτημα υπήρξε η μοναδική πολιτική δύναμη στην Ελλάδα που καταδίκασε ξεκάθαρα το συνομοσπονδιακό, διχοτομικό «σχέδιο Ανάν/Χάνει».

Για χρόνια πολλά παλεύει για Κύπρο Ενιαία. Αντιπαλεύει τον εθνικισμό και την γκετοποίηση που προκαλούν η «διζωνικότητα» και τα δύο «Συνιστώντα Κράτη», εκφράζοντας την αναγκαιότητα της ενιαίας οργάνωσης και της κοινής πάλης ενάντια στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τον αστικό κοσμοπολιτισμό.

Το ΚΚΕ πιστεύει πως ο αγώνας πρέπει να κατευθύνεται στο στόχο για μια Κύπρο Ενιαία, στην οποία αφέντης θα είναι ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες. Για το ΚΚΕ, Κύπρος Ενιαία σημαίνει Ενιαία Κρατική Συγκρότηση. Ενα κράτος και όχι δύο κράτη.

Η αστική ανάλυση όπως συμβαίνει και σε άλλα ζητήματα, συσκοτίζει το Κυπριακό με το να ερμηνεύει επιλεκτικά τις εξελίξεις, αποκρύπτοντας τους συσχετισμούς ισχύος και, συνάμα, υποβαθμίζοντας τις αντιφάσεις και αντιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος αλλά και τις ίδιες τις ενδοϊμπεριαλιστικές αναμετρήσεις.

Στις εκλογές του Μάη δεν κρίνεται αν η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσουν ή όχι αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν κρίνεται το «εκβιαστικό δίλημμα περί ”ακυβερνησίας” ή ”σταθερότητας” του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Άλλωστε αυτή τη ”σταθερότητα” την βίωσε ο λαός με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, των σιδηροδρόμων, της ενέργειας και με την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Δεν κρίνεται το δίπολο “ακυβερνησία ή ψήφος σε ΠΑΣΟΚ – ΝΔ ή σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ”. Δεν κρίνεται ακόμα και ποια άλλα κόμματα θα αποτελέσουν τον συμπληρωματικό ιμάντα της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης. Όλ` αυτά είναι ψευδεπίγραφα διλήμματα πολιτικού μεσσιανισμού, που ως τέτοια λειτουργεούν με όρους εναλλαγής και συναλλαγής εξουσίας.

Όμως ο λαός δεν αποδέχεται την εκλογή ανάμεσα στη “Σκύλλα και τη Χάρυβδη“, επειδή ακριβώς ό,τι και να διαλέξει θα λειτουργεί σε βάρος του. Ο λαός τ` απορρίπτει και παλεύει για να να δημιουργήσει προϋποθέσεις για μια σοσιαλιστική προοπτική. Για μια ουσιαστική διέξοδο, για ριζική αλλαγή και  ανατροπή των συσχετισμών δύναμης.

Με πρωταγωνιστεί το λαό, το ΚΚΕ μπορεί να ηγηθεί των μεγάλων ανατρεπτικών αγώνων που έχει ανάγκη η χώρα μας. Ετσι και μόνο έτσι μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση. Γιατί μόνο το ΚΚΕ πιστεύει στη δύναμη του λαού και αγωνίζεται να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να χτυπηθεί οριστικά η ανεργία, η φτώχεια, η ανασφάλεια, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η λαίλαπα της εμπορευματοποίησης.

*Υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, καθηγητής, Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και τ. Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τα λιανοντούφεκα κόντρα στις “υψηλές πολιτικές” και η 1η Απριλίου 1955: Σήμερα το “ου περί χρημάτων” έγινε “περί χρημάτων” και καρέκλας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: