Φόνοι, αλκοόλ, πόρνες και ατιμωρησία: Χιλιάδες εγκληματίες της Wagner που αμνήστευσε ο Πούτιν επιστρέφουν: Τρόμος στη Ρωσία [videos]

FILE PHOTO: Men walk past a mural depicting the logo of the Russian mercenary ‘Group Wagner’ and a slogan in Russian by the informal pro-Russia organization ‘Narodna Partola’ (lit.: People Patrol), in Belgrade, Serbia. EPA, ANDREJ CUKIC




Περιδιάβαινε τον κεντρικό δρόμο του Τσινβάλι την περασμένη Δευτέρα – όπως έκανε τις περισσότερες μέρες. Σταματούσε που και που για να κουβεντιάσει με τους περαστικούς.

Οι ντόπιοι τον ήξεραν αυτόν τον άνδρα, τον 38χρονο Σοσλάν Βαλίγεφ ως ένα ιδιόρρυθμο αλλά δημοφιλές πρόσωπο στο Τσινβάλι, τη μικροσκοπική πρωτεύουσα της ρωσόφιλης αποσχισθείσας περιοχής της Νότιας Οσετίας στη Γεωργία.

Ο Τσούγκρι, όπως τον φώναζαν στοργικά τον Βαλίγεφ όλοι στην πόλη, είχε αναπτυξιακή αναπηρία.

«Από τότε που θυμάμαι το Τσινβάλι, ο Τσούγκρι  ήταν πάντα εκεί, χαιρετούσε τα αυτοκίνητα καθώς έμπαιναν στην πόλη με το πλατύ χαμόγελό του», είπε ο ντόπιος δημοσιογράφος Αλίκ Πουχάτι .

«Τον αγαπούσαν όλοι στη μικρή και δεμένη κοινότητά μας. Ένας ευπρόσδεκτος καλεσμένος σε γάμους και τραπέζια, οι άνθρωποι τον φρόντιζαν πραγματικά και τον προστάτευαν», πρόσθεσε ο Πουχάτι.

Το σοκ ήταν λοιπόν μεγάλο στο Τσινβάλι όταν μαθεύτηκε ότι ο Τσούγκρι είχε σκοτωθεί εκείνο το βράδυ.

  • Ένα ανατριχιαστικό βίντεο που δημοσιεύτηκε στα κανάλια του Telegram δείχνει έναν άνδρα να κυνηγάει και να κλωτσάει τον Τσούγκρι λίγες στιγμές πριν τον μαχαιρώσει μέχρι θανάτου.

«Όλοι είναι σοκαρισμένοι», είπε ο Πουχάτι, «οι άνθρωποι αναρωτιούνται: «Πώς είναι δυνατόν να έγινε αυτό;»

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης ότι συνέλαβαν έναν άνδρα που ήταν ύποπτος για τη δολοφονία του Τσούγκρι.

  • Ο άνδρας, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ήταν ο Γκεόργκι Σιουκάγεφ,  ένας καταδικασμένος δολοφόνος που στρατολογήθηκε από τη φυλακή το περασμένο φθινόπωρο από την παραστρατιωτική οργάνωση Wagner για να πολεμήσει στην Ουκρανία .

Κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Wagner έχει στρατολογήσει δεκάδες χιλιάδες κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων δολοφόνων, για να δώσει μερικές από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου.

  • Πολλοί πιστεύεται ότι πέθαναν στην Ουκρανία, αλλά όσοι επέζησαν έξι μήνες στις τάξεις της μισθοφορικής οργάνωσης, κέρδισαν προεδρική χάρη και τώρα επιστρέφουν στις πόλεις τους.Σύμφωνα με τον διαβόητο επικεφαλής του Wagner, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν,  περισσότεροι από 5.000 πρώην εγκληματίες έχουν ήδη απελευθερωθεί από τους 17.000 και πλέον που έχουν στρατολογηθεί από τις φυλακές της Ρωσίας.

Ένας από αυτούς είναι ο Σιουκάγιεφ που πρόσφατα επέστρεψε στην πατρίδα του, το Τσινβάλι.

Η απελευθέρωση αυτών των εγκληματιών έχει σκορπίσει το φόβο ότι οι άνθρωποι αυτοί θα συνεχίσουν να διαπράττουν περαιτέρω εγκλήματα. Ο φόβος αυξήθηκε αφότου έγιναν γνωστά μια σειρά από βίαια εγκλήματα που διέπραξαν πρώην μισθοφόροι της Wagner – συμπεριλαμβανομένης της  δολοφονίας του Τσούγκρι.

Ο αναίσχυντος Πριγκόζιν, σχολιάζοντας τη δολοφονία ισχυρίστηκε ότι ο πρώην κατάδικος και πρώην μισθοφόρος Σιουκάγεφ υπερασπιζόταν τους περαστικούς που παρενοχλούνταν από τον Τσούγκρι.

Αλλά ο Ανατόλι Μπιμπίλοφ , ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Οσετίας, απέρριψε τη δήλωση του Πριγκόζιν, αποκαλώντας τον Τσούγκρι έναν «ευγενικό και ακίνδυνο τύπο που όλοι, με σπάνιες εξαιρέσεις, αγαπούσαν σαν δικό τους».

Η δολοφονία του Τσούγκρι δεν ήταν η πρώτη που φέρεται να διαπράχθηκε από “συγχωρεμένο” κατάδικο εγκληματία που έγινε μισθοφόρος της Wagner.

 

Φόνος με τσεκούρι στα καλά καθούμενα

Στα τέλη Μαρτίου, η Γιούλια Μπούισκιτς, μια 85χρονη συνταξιούχος, σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι της στην ήρεμη πόλη Novyj Burets στην περιοχή Κίροφ, 600 μίλια ανατολικά της Μόσχας.

  • Ο δράστης, ο 28χρονος Ιβάν Ροσομάκιν, είχε ήδη εγκληματικό παρελθόν όταν εκ νέου καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση για φόνο το 2020. Επιστρατεύτηκε και αυτός από τον Πριγκόζιν και πρόσφατα επέστρεψε στην πόλη του μετά από τη συμμετοχή του στις μάχες στην Ουκρανία.

Η είδηση ​​της επιστροφής του Ροσομάκιν ανησύχησαν βαθιά τις μερικές εκατοντάδες κατοίκους της ταπεινής κοινότητας του  Novyj Burets. Μάλιστα,  οδήγησε σε μια συνάντηση στο δημαρχείο, η οποία μεταδόθηκε από ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο αρχηγός της αστυνομίας Βαντίμ Βαράνκιν υποσχέθηκε ότι ο «προβληματικός ταραχοποιός» Ροσομάκιν θα απομακρυνθεί από την πόλη στις 28 Μαρτίου.

  • Αλλά μια μέρα αργότερα, στις 29 Μαρτίου, ο Ροσομάκιν μπήκε στο ξύλινο σπίτι της γηραιάς Μπούισκιτς, όπου τη σκότωσε με ένα τσεκούρι.

«Το κράτος και προσωπικά ο Πούτιν και ο Πριγκόζιν φταίνε για τον θάνατο της Γιούλια και θα πρέπει να λογοδοτήσουν γι’ αυτό», δήλωσε στενός συγγενής του Μπουίσκιτς, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Έβγαλαν ένα άρρωστο κάθαρμα στην κοινωνία».

Ο συγγενής περιέγραψε Μπούισκιτς ως «πολύ δραστήριο και χαρούμενο άτομο, γεμάτο ζωή».

«Στα 85 της άρεσαν τόσο πολύ τα ταξίδια, που συχνά ταξίδευε εκατοντάδες μίλια για να επισκεφτεί τους φίλους και την οικογένειά της», είπε ο συγγενής.

«Είχε τόση χαρά στη ζωή της, αρκετή για άλλα 10 χρόνια».

Σε μια φωτογραφία που έφτασε στην βρετανική εφημερίδα Observer, η χαμογελαστή Μπουίσκιτς  φορώντας ένα λουλουδάτο φόρεμα κρατά ένα μεγάλο μπολ με φράουλες. Μια άλλη εικόνα την δείχνει να στέκεται περήφανα δίπλα στην εγγονή της.

  • Ο συγγενής, καθώς και άλλα μέλη της οικογένειας με τα οποία επικοινώνησε ο Observer, είπαν ότι φοβούνται κρατικά αντίποινα επειδή μίλησαν εναντίον της Wagner.

Ατιμωρησία και εγγυήσεις Πριγκόζιν: Θα καθαρίσω εγώ….

Νωρίτερα φέτος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νομοθεσία που καθιστά ποινικό αδίκημα τη δημόσια κριτική στους μισθοφόρους της Wagner  ή τη δημοσίευση αρνητικών αναφορών για αυτούς.

Αμέσως μετά, ένας Ρώσος ακτιβιστής που αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις ταφές των μισθοφόρων Wagner που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία εγκατέλειψε τη χώρα.

Και ο διαβόητος εγκληματίας Πριγκόζιν, παλιός φίλος και σύμμαχος του Πούτιν – παρά τις τρέχουσες διαφωνίες και κόντες εξουσίας –  έχει δεσμευτεί προσωπικά  να βοηθήσει πρώην κατάδικους που έχουν εξαντλήσει τις συμβάσεις τους στην Ουκρανία, εάν βρεθούν σε μπελάδες με την επιβολή του νόμου.

  • «Η αστυνομία πρέπει να σας συμπεριφέρεται με σεβασμό. Αν είναι παράλογοι… εγώ ο ίδιος θα τηλεφωνήσω και θα τακτοποιήσω τα πράγματα με τους κυβερνήτες και ούτω καθεξής. Θα βρούμε μια λύση», είπε πρόσφατα ο Πιργκόζιν σε μια ομάδα πρώην κρατουμένων.

Η υποστήριξη του Πριγκόζιν, μιας από τις πιο διαβόητες προσωπικότητες της Ρωσίας, θα προσθέτει σε ένα αυξανόμενο αίσθημα ατιμωρησίας που νιώθουν οι κρατούμενοι που επιστρέφουν στα σπίτια τους, δήλωσε εκπρόσωπος της “Jailed Russia”, μιας ΜΚΟ για τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Ένας από αυτούς τους πρώην εγκληματίες είναι ο Αλεξέι Σαβίτσεφ, ο οποίος επέστρεψε τον Μάρτιο στη γενέτειρά του πόλη Βιορονέζ, μια πόλη στη νοτιοδυτική Ρωσία.

Ο 49χρονος Σαβίτσεφ,  καταδικασμένος δολοφόνος που στρατολογήθηκε από την Wagner τον περασμένο Σεπτέμβριο, πολέμησε για έξι μήνες στην Ουκρανία, πρώτα στη μάχη για την πόλη Σολεντάρ και, μετά στο Μπαχμούτ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σε μια συνέντευξή του που δημοσίευσε ο βρετανικός The Guardian παραδέχτηκε ότι σκότωσε και βασάνισε «δεκάδες» Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου.

  • Πίσω στο Βορονέζ, ο Σαβίτσεφ είπε ότι ξόδεψε γρήγορα όλο το ποσό που κέρδισε ως μισθοφόρος της Wagner – περίπου ένα εκατομμύριο ρούβλια (£ 10.000) – σε «αλκοόλ και πόρνες».

«Έπινα βασικά ασταμάτητα, τελικά είχα ελευθερία και πολλά χρήματα», είπε.

Ο Σαβίτσεφ περιέγραψε στον Observer πώς η αστυνομία στο Βορονέζ περιστασιακά τον “μάζευε” η αστυνομία για κακή συμπεριφορά αργά τη νύχτα.

Όμως, σύμφωνα με την δική του αφήγηση, τον άφηναν ελεύθερο κάθε φορά αφού έδειχνε στην αστυνομία μερικά από τα μετάλλια που έλαβε για την συμμεετοχή του στον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός προεδρικού βραβείου “ανδρείας” που έλαβε από τον Πούτιν.

«Οι αστυνομικοί με αντιμετώπιζαν κάπως σαν ήρωα», καυχήθηκε ο Σαβίτσεφ, προσθέτοντας ότιτον καλούσαν για τσάι για να ακούσουν ιστορίες για τις μέρες του στην Wagner.

«Ένιωθα ότι μπορούσα να ξεφύγω απ’ τα πάντα».

Με πληροφορίες από The Guardian

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: