Εσπασαν οι Μπότηδες στην Κέρκυρα, αδιαχώρητο στη Σπιανάδα: «Σεισμός» σε Χίο και Νάξο στην πρώτη Ανάσταση [videos]

FILE PHOTO: Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστιες πήλινες στάμνες γεμάτες νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους στην πλατεία Λιστόν της Κέρκυρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ




Πασχαλινός προορισμός για χιλιάδες επισκέπτες ήταν και φέτος η Κέρκυρα και όπως κάθε χρόνο το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα, στο νησί γιόρτασαν την πρώτη Ανάσταση σπάζοντας τους Μπότηδες (μεγάλα κανάτια) από τα μπαλκόνια των σπιτιών.

Το έθιμο έγινε με επίκεντρο τη Σπιανάδα και το Λιστόν ενώ σε όλη την πόλη επικράτησε το αδιαχώρητο, με τους χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα αλλα και το εξωτερικό.

Οι μπότηδες είναι πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι. Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία που χάνεται στην εποχή της Ενετοκρατίας.

Στη Νάξο

Με λαμπρότητα, δυνατούς κρότους, δάφνες και ροδοπέταλα στάλθηκε από τους πιστούς και τον ιερέα της Μητρόπολης Παροναξίας το πρώτο μήνυμα της Ανάστασης το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.




Ο πατέρας Απόστολος Βελώνης με θεατρικό τρόπο και απίστευτη γρηγοράδα «πετάχτηκε» από το ιερό ψάλλοντας «Ανάστα ο Θεός, κρίνον την γην, ότι ου κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις εθνέσι» και η εκκλησία σείστηκε από τους θορύβους που προκάλεσαν οι πιστοί χτυπώντας και κουνώντας με δύναμη τα στασίδια.

Την ίδια ώρα και στον ίδιο ρυθμό οι πολυέλαιοι της Μητρόπολης κουνιόντουσαν ως αναπαράσταση του σεισμού, την ώρα που αναστήθηκε ο Ιησούς.

Ο πατέρας Απόστολος Βελώνης σκόρπισε δαφνόφυλλα, σύμβολα της νίκης του Χριστού επί του θανάτου και ροδοπέταλα στους πιστούς, που δέχτηκαν με μεγάλη χαρά το μήνυμα που τόσο γλαφυρά τους μετέφερε ο ιερέας τους.

Το έθιμο, παραπέμπει στην Ανάσταση του Χριστού που σπάει τα δεσμά του θανάτου και την ίδια ώρα σεισμός ταρακουνάει συθέμελα τη γη.

Ο «ιπτάμενος ιερέας» της Χίου 

Νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Χίο – και συγκεκριμένα στην κατάμεστη εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας – με πρωταγωνιστή τον ιερέα ο οποίος κάθε χρόνο γίνεται viral με τον… ενθουσιώδη τρόπο που βγαίνει από το ιερό και μοιράζει βάγια στους πιστούς.

Εκατοντάδες πιστοί έσπευσαν και φέτος να δουν τον πατέρα Χριστόφορο Γουρλή να μεταφέρει με τον δικό του μοναδικό τρόπο το αναστάσιμο μήνυμα ενώ τα κινητά και οι κάμερες «πήραν φωτια».

Όπως κάθε χρόνο, οι πιστοί προκάλεσαν «σεισμό» στην εκκλησία χτυπώντας τα στασίδια την ώρα που εψάλη το «Ανάστα ο Θεός, κρίνων την γην».

Πηγή: skai.gr

«Χολιγουντιανός» ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο Χίου: Θα κινηματογραφηθεί και θα μεταδοθεί απευθείας στο Λας Βέγκας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: