Ευκαιρία για να να θεραπεύσουμε τα οποιαδήποτε τραύματα της ψυχής μας: Το πραγματικό μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού

FILE PHOTO: Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε η ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και του όρθρου της Μεγάλης Πέμπτης στον Ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης στη Νέα Κίο Αργολίδας, τη Μεγάλη Τετάρτη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ, Λάρισα

Μεγάλη και Αγία Εβδομάδα. Ο Χριστός σ’ ένα μικρό γαϊδουράκι εισέρχεται στην Πόλη, καθώς ακούγονται τα ωσαννά  (θρησκευτική λέξη στον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό) από το πλήθος που συγκεντρώθηκε να τον υποδεχθεί.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που λίγο αργότερα θα τον προδώσουν και θα τον παραδώσουν αναφωνώντας: «Σταύρωσον-Σταύρωσον Αυτόν», την ώρα που ο Πόντιος Πιλάτος έπαρχος της ρωμαϊκής επαρχίας της Ιουδαίας, πλένει τα χέρια του για να δείξει ότι δεν είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση του Ιησού και ότι τον στέλνει απρόθυμα στο θάνατο.

Τρεις μέρες μετά τη θριαμβευτική είσοδο στην Ιερουσαλήμ ο Χριστός από αγάπη σαν δούλος και υπηρέτης ενδύεται το λέντιο, την υπηρετική ποδιά, παίρνει το νιπτήρα, σκύβει, πλένει και σκουπίζει τα πόδια των Δώδεκα μαθητών του.

Θα ακολουθήσουν τα θεία πάθη: ο Γολγοθάς, η Σταύρωση. Τα πάθη του Χριστού συμβολίζουν τα πάθη της καθημερινότητας του κάθε ανθρώπου και του υπενθυμίζουν ότι πάντα υπάρχουν δύσκολες στιγμές στη ζωή. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να λυγίζει. Αλλά με παράδειγμα τον Χριστό μπορεί να βρίσκει τη δύναμη να στέκεται στα πόδια του.

  • Η επανάληψη του θείου δράματος κάθε Μεγάλη Εβδομάδα ενισχύει τις αντοχές μας στις αντιξοότητες της ζωής και μας δίνει ελπίδες για το μέλλον. Μας δίνει την ευκαιρία να στοχαστούμε και να προβληματισθούμε.

Τα θεία πάθη και το μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού μας αφορά όλους προσωπικά. Και πρέπει να βρούμε τον σωστό τρόπο να το βιώσουμε. Είτε ανήκουμε στους πιστούς χριστιανούς, είτε όχι, αξίζει να διερωτηθούμε για την αξία του μηνύματος της Ανάστασης στη δική μας ζωή.

Η απόφαση μας να γιορτάσουμε αυτή την ημέρα, το Πάσχα της Ανάστασης, δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα απλής συνήθειας, παράδοσης και εθίμου αλλά γνήσιας και ειλικρινούς ανάγκης να συμμετέχουμε σε αυτή την μεγάλη εορτή.

Η κάθε Ανάσταση απαιτεί την αναμέτρηση με το σκότος. Για το κάθε άτομο ξεχωριστά η ιστορία του Ιησού διδάσκει πως παρά τις δυσκολίες και τις προσπάθειες στο τέλος έρχεται η «νίκη». Όπως ο Ιησούς που σταυρώθηκε από τους ανθρώπους αλλά στο τέλος κατάφερε να νικήσει το θάνατο.

Πρακτικά λοιπόν, Ανάστατη σημαίνει να θεραπεύσουμε τα οποιαδήποτε τραύματα της ψυχής μας και να στραφούμε επιτέλους μέσα μας. Ανάσταση και Αναγέννηση αντίστοιχα. Ανάσταση είναι η εξάλειψη των σκοτεινών μερών του χαρακτήρα μας και η Αναγέννηση του εαυτού μας. Με τον Ιησού Χριστό πάντα οδηγό στη ζωή μας.

Τα πασχαλινά ήθη και τα έθιμα έρχονται να συμπληρώσουν τη χαρά μας και να μας χαρίσουν λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς, με τη σκέψη στραμμένη  σ΄ εκείνους που βρίσκονται κάτω από τη δίνη της αρρώστιας, της σκλαβιάς και του πολέμου.

  • Το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη, τα λουλούδια που μαζεύουμε για τον επιτάφιο την Μεγάλη Παρασκευή, οι λαχταριστές φλαούνες της Κύπρου, το τσούγκρισμα των αυγών μετά την Ανάσταση -που συμβολίζει τη συντριβή του τάφου του Χριστού- το απολαυστικό τσουρέκι την Κυριακή του Πάσχα, και άλλα πολλά συμπληρώνουν τη χαρά για το μέγα γεγονός της Ανάστασης.

Το Άγιο Φως της Ανάστασης, ας φωτίσει τις ψυχές και τις ζωές όλων μας. Καλή Ανάσταση και Καλή Πασχαλιά. Χρόνια πολλά!

Υστερόγραφο: Η διακυβέρνηση του Πιλάτου στην Ιουδαία ήταν σκληρή και προκλητική τόσο απέναντι στις ιουδαϊκές αρχές όσο και απέναντι στον ιουδαϊκό λαό. Όταν κάποια στιγμή οι βιαιοπραγίες ξέρασαν τα όρια, ο Πιλάτος ανακλήθηκε στη Ρώμη και εξορίστηκε.

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Αποχαιρετισμός σε μία γλυκειά ελληνική φωνή: Η Ρένα θα είναι πάντα εδώ να μας συντροφεύει με το ήθος και τη ψυχή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: