Προσγειώθηκαν στην Αίγυπτο ένα C-130, ένα C-27j και 15 κομάντος για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν

FILE PHOTO: C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία




Δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27j απογειώθηκαν στις 5 το απόγευμα σήμερα από την Ελευσίνα, μεταφέροντας 15 κομάντος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και προσγειώθηκαν στην Αίγυπτο περίπου στις 9 το βράδυ, στο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν.

Νωρίτερα σήμερα οι ελληνικές αρχές είχαν προχώρησει στην ενεργοποίηση του απόρρητου σχεδίου «Κόσμος» του ΓΕΕΘΑ, όπως έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν όπου έχει χρειαστεί να υπάρξουν ασφαλείς απομακρύνσεις Ελλήνων, ως ένα πρώτο βήμα προκειμένου να επιχειρηθεί ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων από το Σουδάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Hellas Journal, το σχέδιο προβλέπει την αποστολή δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων σε επίπεδο διμοιρίας, μαζί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και όποιο άλλο υλικό κριθεί απαραίτητο για μία τέτοια επιχείρηση, η οποία διεξάγεται κατόπιν συνεννόησης ΥΠΕΞ και Υπουργείου Αμύνας και σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  • Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στο Σουδάν πολλαπλές επιχειρήσεις απομάκρυνσης ξένων υπηκόων, με τον  βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να ανακοινώνει πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του απομάκρυναν από το Σουδάν τα μέλη του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού και τις οικογένειές τους.

«Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε μια περίπλοκη και ταχεία απομάκρυνση από το Σουδάν των βρετανών διπλωματών και των οικογενειών τους, σ’ ένα πλαίσιο κλιμάκωσης της βίας και απειλών για το προσωπικό της πρεσβείας», έγραψε ο Ρίσι Σούνακ στο Twitter.

«Συνεχίζουμε να αναζητούμε όλες τις λύσεις για να βάλουμε τέλος στην αιματοχυσία στο Σουδάν και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των βρετανών υπηκόων που παραμένουν στη χώρα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας διευκρίνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε αυτή την επιχείρηση «μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γαλλίας και άλλους συμμάχους». Σ’ αυτή συμμετείχαν «περισσότερα από 1.200 μέλη» των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Μισέλ: Οι πρώτες εκκενώσεις διπλωματών και των πολιτών μας της ΕΕ ξεκίνησαν από το Χαρτούμ

«Οι πρώτες εκκενώσεις διπλωματών και των πολιτών μας της ΕΕ ξεκίνησαν από το Χαρτούμ» αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter, ευχαρίστησε τόσο τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και τους Ευρωπαίους διπλωμάτες «για τις συνεχείς προσπάθειες και την ανθεκτικότητά τους», όσο και τη Γαλλία «που ηγήθηκε αυτής της δουλειάς» και το Τζιμπουτί.

Πυροβολισμοί σε γαλλικό κομβόι

Παράλληλα, καθώς η Γαλλία πραγματοποιούσε επιχείρηση απομάκρυνσης των υπηκόων της, έγινε γνωστό πως ένας Γάλλος πυροβολήθηκε με τα δύο αντιμαχόμενα μέρη της σύρραξης στο Σουδάν να αλληλοκατηγορούνται για την φερόμενη επίθεση.

  • Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η γαλλική επιχείρηση εκκένωσης ανεστάλη μετά την επίθεση, αλλά οι Γάλλοι δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει το περιστατικό.

Διαψεύδει το ΥΠΕΞ πληροφορίες για Έλληνες τραυματίες

Τηλεφωνική συνομιλία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με θέμα την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους από αυτήν την αφρικανική χώρα.

Επίσης, το ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Το ΥΠΕΞ παράλληλα ανακοίνωσε ότι δημοσιεύματα περι Ελλήνων τραυματιών σε γαλλικό κομβόι δεν επιβεβαιώνονται. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ οι Έλληνες τραυματίες στο Σουδαν παραμένουν δυο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συντονισμό με τα λοιπά κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ευρωπαίων υπηκόων και όπως σημεινώνει, προτεραιότητα είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν.

 

Ενεργοποιείται το σχέδιο «Κόσμος» για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων από το φλεγόμενο Σουδάν: Κομάντος και πολεμικά αεροσκάφη φεύγουν για νότιο Αίγυπτο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: