Εδώ σταματάει η Ευρώπη, λέει το AFP: Στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., η Ελλάδα επεκτείνει τον φράχτη της κατά των μεταναστών

FILE PHOTO: Άποψη του φράχτη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη και συνοδών έργων, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην περιοχή Ψαθάδες Διδυμοτείχου έως Κορνοφωλιά Σουφλίου στην Π.Ε. Έβρου στις Φέρες, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Υπό τον τίτλο η περιφερειακή εφημερίδα La République des Pyrénées αναπαράγει στην ιστοσελίδα της ρεπορτάζ του γαλλικού πρακτορείου AFP, για την επέκταση του φράκτη στον Έβρο.

Εδώ σταματάει η Ε.Ε., σημειώνει το ρεπορτάζ, για το μεταλλικό φράχτη στον Έβρο, που παρακολουθείται συνεχώς από στρατιωτικούς εξοπλισμένους με κάμερες, ραντάρ υψηλής τεχνολογίας και drones, με στόχο την αποτροπή της εισόδου μεταναστών στην ΕΕ.

Τίτλος: “Στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η Ελλάδα επεκτείνει τον φράχτη της κατά των μεταναστών

Σε προεκλογική περιοδεία στην περιοχή ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου, ο Συντηρητικός Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε την επιθυμία του να επεκτείνει έως το τέλος του έτους κατά 35 χιλιόμετρα αυτόν τον φράχτη, μήκους ήδη 37,5 χιλιομέτρων. Μέχρι το 2026 η Αθήνα στοχεύει σε επέκταση στα 100 χιλιόμετρα.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που επέλεξε να θέσει υποψηφιότητα σε αυτή την παραμεθόρια εκλογική περιφέρεια του Έβρου, το έργο στοχεύει να αποτρέψει την επανάληψη της «εισβολής», της «επίθεσης», κατά τα δικά του λόγια, του Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020.

Σε μια ακόμη αναμέτρηση με τους Ευρωπαίους, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είχε τότε ενθαρρύνει Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς να δοκιμάσουν την τύχη τους στην ΕΕ.

Στις αγροτικές περιοχές του Έβρου, η προέκταση αυτού του μεταλλικού τείχους φαίνεται να ικανοποιεί σχεδόν όλους -συνεχίζει το ρεπορτάζ- παρουσιάζοντας απόψεις ντόπιων υπέρ της επέκτασης του φράχτη. Ανάμεσά τους, ο πρόεδρος του Πόρου Έβρου, Αθανάσιος Πεμούσης, αναφέρει: «Ζω εδώ 45 χρόνια και βλέπω ότι οι ροές σταμάτησαν από την κατασκευή του φράχτη».

Πέρυσι η Ελλάδα απέτρεψε την είσοδο στο έδαφός της 265.000 μεταναστών, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Τον Μάρτιο του 2020, το AFP είχε συγκεντρώσει μαρτυρίες ντόπιων, ιδιαίτερα κυνηγών, οι οποίοι χτένιζαν την περιοχή για να ειδοποιήσουν την αστυνομία, σε περίπτωση διέλευσης μεταναστών από την Τουρκία. Σε αυτή την περιοχή που εκτείνεται από τα βουλγαροτουρκικά σύνορα έως το δέλτα του Έβρου 200 χλμ. πιο κάτω, η Ελλάδα έχει κατηγορηθεί από ΜΚΟ, με μαρτυρίες που το στηρίζουν, ότι προχώρησε σε παράνομη επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στην ΕΕ. Η Αθήνα έχει πάντοτε διαψεύσει  τέτοιες πρακτικές.

Τον περασμένο Οκτώβριο, 92 άνδρες βρέθηκαν γυμνοί σε χωράφι στην περιοχή. Η Αθήνα είχε εμπλέξει την Άγκυρα, διαβεβαιώνοντας ότι οι Τούρκοι τους είχαν αφαιρέσει τα προσωπικά τους αντικείμενα πριν τους ρίξουν στην ελληνική πλευρά, κάτι που η Τουρκία είχε αρνηθεί.

Η ελληνική κυβέρνηση υπολογίζει το κόστος των εργασιών για την επέκταση του φράχτη σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία σκοπεύει να χρηματοδοτήσει μόνη της εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι της αρνηθούν να βάλουν το χέρι τους στην τσέπη.

Στους κόλπους των 27, η κατασκευή φραχτών και τειχών για την απώθηση των ανθρώπων που ζητούν άσυλο δε χαίρει ομοφωνίας.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χατζημαγιόγλου, κάτοικος Φερών, αναφέρει ότι “το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής δεν είναι οι μετανάστες. Αν με ρωτάτε,  εάν θα ήθελα (την εγκατάσταση) ενός φράχτη ή ενός εργοστασίου θα προτιμούσα προφανώς το δεύτερο”.  Αυτή η απομακρυσμένη περιοχή, που βρίσκεται τρεις ώρες οδικώς από τη Θεσσαλονίκη και είναι στρατιωτικοποιημένη, υποφέρει από έλλειψη οικονομικής δραστηριότητας, σημειώνει το ρεπορτάζ.

Ωστόσο, ο φράχτης δημιουργεί ορισμένα προβλήματα, υπογραμμίζει ο κ. Πεμούσης, ιδιαίτερα για τους κτηνοτρόφους που άφηναν τα ζώα τους να πιουν νερό στο ποτάμι.   Όσο για τους αγρότες που δεν μπορούν πλέον να ποτίσουν ικανοποιητικά τη γη τους, ο Έβρος βρίσκεται πίσω από τον απροσπέλαστο φράχτη -καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: La République des PyrénéesAux frontières extérieures de l’UE, la Grèce étend sa clôture anti-migrants

“Χρυσές βίζες” σε τιμή ευκαιρίας στην Ελλάδα, αγοράζουν κυρίως οι Κινέζοι: Στην Κύπρο ερευνάται και το γραφείο του τέως Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: