Δολοφονία Καραϊβάζ: Το λευκό φορτηγάκι, το λάθος και οι κάμερες * Πώς έφτασε η ΕΛΑΣ στις 2 συλλήψεις [videos]

FILE PHOTO: Ο δολοφονηθείς δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ via esiea.gr




Ένα λευκό φορτηγάκι φαίνεται πως ήταν το στοιχείο που πρόδωσε τους δυο αδελφούς και οδήγησε στην σύλληψή τους σε σχέση με  την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, με την αστυνομία να μην αποκλείει το ενδεχόμενο ένας εκ των δυο συλληφθέντων να είναι ο εκτελεστής.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ τα δυο αδέρφια ηλικίας 40 και 48 ετών και ελληνικής καταγωγής που κρατούνται στο τμήμα ανθρωποκτονιών της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Αττικής,  εντοπίστηκαν σε Νίκαια και Νέο Βουτζά μετά από ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε προ τριών ημερών από την ανακρίτρια και αύριο το πρωί θα οδηγηθούν στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι ανθρωποκτονία κατά συναυτουργία για την δολοφονία του δημοσιογράφου που τελέστηκε την 9 Απριλίου 2021 λίγα μέτρα από το σπίτι του στον Άλιμο.

Και οι δυο έχουν ποινικό παρελθόν και ήταν γνωστοί στις αρχές για ληστείες. Ο ένας, μάλιστα, ανήκε σε ομάδα εκβιαστών.

  • Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, αν και οι μέχρι στιγμής πληροφορίες θέλουν τους δυο συλληφθέντες να είχαν υποστηρικτικό ρόλο στη δολοφονία του δημοσιογράφου, υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ένας εκ των δυο να είναι ο εκτελεστής του Γιώργου Καραϊβάζ.

Και αυτό διότι σύμφωνα με αστυνομικές πηγές από το οπτικοακουστικό υλικό που έχουν συλλέξει άντρες της ασφαλείας από την ευρύτερη περιοχή της εν ψυχρώ δολοφονίας, εικάζουν πως ο ένας εκ των συλληφθέντων μετέβαινε στο λευκό βαν και ο άλλος στη μοτοσυκλέτα που για αρκετά χιλιόμετρα πορεύονταν μαζί. 




Τί έδειξαν οι κάμερες 

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr,  η μαύρη Beverly μοτοσικλέτα και το λευκό βαν βρίσκονταν στην περιοχή και την προηγούμενη ημέρα όπου είχε προγραμματιστεί η δολοφονία, όμως το σκηνικό του θανάτου ανεβλήθη διότι ο δημοσιογράφος επέστρεψε νωρίτερα στο σπίτι του στον Άλιμο.

  • Μέσα από τις κάμερες και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας προέκυψε πως στη μοτοσικλέτα επέβαινε, πιθανότατα, στη θέση του συνεπιβάτη ο ένας απο τους δύο συλληφθέντες και στο λευκο βαν ο αδερφός του, επίσης συλληφθείς.

Λίγα λεπτά μετά τις 2 εκείνο το μεσημέρι της 9ης Απριλίου του 2021, η μοτοσικλέτα Beverly περιμένει στον δρόμο μπροστά από την πολυκατοικία του Καραϊβάζ ενώ το λευκό βαν είναι σταθμευμένο στο επόμενο στενό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της kathimerini.gr, το λευκό βαν εικονίζεται σε βίντεο από την περιοχή την ημέρα της δολοφονίας, ενώ τη στιγμή της εκτέλεσης Καραϊβάζ τα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων ήταν απενεργοποιημένα. Οι δύο άνδρες τα ενεργοποίησαν μετά τη δολοφονία.

Η απόδραση από τον τόπο του εγκλήματος και το λάθος

 Μετά την εκτέλεση του δημοσιογράφου και μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, ο συνεπιβάτης της μηχανής κατεβαίνει και επιβιβάζεται στο βαν, οπου βρίσκεται ο αδερφός του.

Τα δυο οχήματα, κινούνται σχεδόν παράλληλα στην παραλιακή και από ένα σημείο και μετά, χωρίζουν και ακολουθούν διαφορετικά δρομολόγια.

Το λάθος των συλληφθέντων, να αφήσουν στο λευκό βαν τις πινακίδες κυκλοφορίας και να μην του «φορέσουν» πλαστές ή κλεμμένες, τους «έκαψε» καθώς αποκαλύφθηκε η ταυτότητά τους.

  • Το όχημα, όπως διαπιστώθηκε από την ανάλυση των καμερών, ανήκει στη σύντροφο του ενός εκ των συλληφθέντων η οποία είναι ιδιοκτήτρια εταιρείας καθαρισμού και μάλιστα, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση των Αρχών.

Η οικονομική αστυνομία και οι αποδείξεις για τα ίχνη του βαν

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ο Ανθρωποκτονιών, έστειλε κλιμάκιο της Οικονομικης Αστυνομίας στην εταιρεια δήθεν για να πραγματοποιήσει ελέγχους στα βιβλία, με αποτέλεσμα να προσαχθούν στην Ασφάλεια οι ιδιοκτήτες και μετά απο αρκετές ώρες, «φιλικής» αλλά εξαντλητικής κουβέντας να αφεθούν ελεύθεροι. Όμως, ειχαν προλάβει να δουν τις δυο ημέρες που έγινε η ακύρωση και στη συνέχεια η δολοφονία, που βρίσκονταν τα οχήματα της εταιρείας.

Όπως προέκυψε, το συγκεκριμένο λευκό βαν, δεν ήταν πουθενά δηλωμένο, ούτε μετέφερε κάποιο συνεργείο καθαρισμού στα νότια προάστια. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε, αναφέρονται άλλα δύο άτομα, για τα όποια ομως δεν εχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης. Για τον εναν εξ αυτών μάλιστα, βρίσκεται σε εξέλιξη δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Εμπλοκή και στην δολοφονία του πυγμάχου Χάρη Κοντογιώργη

Στη δικογραφία αναφέρονται τα ονόματα ακόμα δύο ατόμων, γνωστών για συμμετοχή σε ομάδα μπράβων της νύχτας. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας, ένας από τα δύο αδέρφια που συνελήφθησαν είχε συμμετοχή στη δολοφονία του πυγμάχου Χάρη Κοντογιώργη στο Γαλάτσι, στις 6 Δεκεμβρίου 2021.

Εκτιμάται πως η δολοφονία Κοντογιώργη ήταν πράξη αντεκδίκησης ομάδας μπράβων για την εκτέλεση του πρώην πυγμάχου, Μιχάλη Καπίρη. Υπεύθυνος για τη δολοφονία, στις 15 Μαΐου 2021, θεωρείται ο Χ. Κοντογιώργης.

Ο ένας εκ των αδερφών που συνελήφθησαν σήμερα ήταν φίλος του Μ. Καπίρη και φέρεται να δολοφόνησε τον Χ. Κοντογιώργη ως πράξη αντεκδίκησης.

 

«Τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη»

Την είδηση για τις δύο συλλήψεις γνωστοποίησε αρχικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με ανάρτηση στα social media που ανάφερε τα εξής:

«Είχαμε πει, από την πρώτη στιγμή, ότι θα κάνουμε τα πάντα για να εξιχνιαστεί η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Όσος χρόνος και αν χρειαστεί να περάσει.
Πριν από λίγο η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε δύο πρόσωπα -για τα οποία εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης- που εμπλέκονται στη δολοφονία του αδικοχαμένου δημοσιογράφου.
Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. επιταχύνθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και είχαν αποτέλεσμα, που οδηγεί στην εξιχνίαση άλλης μίας δολοφονίας.
Όσοι χρησιμοποίησαν αυτή την τραγική υπόθεση, για να συκοφαντήσουν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Κυβέρνηση συνολικά και την Ελληνική Αστυνομία, οφείλουν μία συγγνώμη.
Συνεχίζουμε όλα όσα πρέπει για την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης.
Τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι συνελήφθησαν σήμερα, Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, αμέσως μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του 30ού Ανακριτικού Τμήματος Αθηνών, δύο ημεδαποί, 40 και 48 ετών, κατηγορούμενοι για την ανθρωποκτονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, που τελέστηκε την 9 Απριλίου 2021».

 

Το χρονικό της δολοφονίας Καραϊβάζ

Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ έγινε το μεσημέρι της 9ης Απριλίου του 2021 έξω από το σπίτι του στην οδό Θέμου Αννινου στον Αλιμο.

Ο δημοσιογράφος επέστρεφε από τα στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού Star όπου εργαζόταν. Πάρκαρε το αυτοκίνητό του 20 μέτρα από την είσοδο της πολυκατοικίας όπου έμενε με τη σύζυγό του και τον γιο τους Δημήτρη.

Μόλις κατέβηκε απ’ αυτό, οι δύο δράστες που τον ακολουθούσαν με μια μαύρη μηχανή τον πυροβόλησαν τουλάχιστον δέκα φορές τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Δύο από τις σφαίρες τον έπληξαν στο κεφάλι, με τους αστυνομικούς να μιλούν για «χαριστικές βολές».

Ο φόνος του δημοσιογράφου βύθισε στο πένθος την οικογένειά του και προκάλεσε σοκ σε ολόκληρη την κοινωνία.

Την επομένη του φόνου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε εκτάκτως τον τότε επικεφαλής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητώντας του τη γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ο υπουργός είχε κάνει λόγο για «ειδεχθές έγκλημα», σημειώνοντας ότι «πολύ γρήγορα η αστυνομία θα βρει τους δολοφόνους και θα τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη».

Η δολοφονία Καραϊβάζ συνδέθηκε από την πρώτη στιγμή με το οργανωμένο έγκλημα, με την πίεση για γρήγορη εξιχνίαση να μεταφέρεται άμεσα στους αξιωματικούς της Ασφάλειας που είχαν την ευθύνη της έρευνας. Είχαν, εξάλλου, προηγηθεί σειρά εκτελέσεων συμβολαίων θανάτου, που δημιουργούσαν την εντύπωση ότι το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα δρα ανεξέλεγκτο.

  • Για ορισμένες από τις δολοφονίες και για όσα συνέβαιναν στον χώρο της νύχτας είχε αρθρογραφήσει ο Καραϊβάζ στην ιστοσελίδα Bloko που διαχειριζόταν.

Σε δύο περιπτώσεις, μάλιστα, αυτές των Δημήτρη Μάλαμα και Δημήτρη Καπετανάκη, που δολοφονήθηκαν ο πρώτος το 2019 και ο δεύτερος στα τέλη του 2020, ο δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει, σε συναισθηματικά φορτισμένα κείμενα στο Bloko, ότι διατηρούσε φιλική σχέση με τα θύματα.

  • Επιπλέον, το όνομα του Καραϊβάζ αναφερόταν σε ενημερωτικό σημείωμα της ΕΥΠ για την υπόθεση της λεγόμενης Greek Mafia, με τον ίδιο να καλείται να παράσχει εξηγήσεις ως ύποπτος.

Το πρώτο διάστημα μετά τη δολοφονία, το προσωπικό του «Ανθρωποκτονιών» δούλευε διπλές βάρδιες, με περίπου 40 αστυνομικούς εφοδιασμένους με φορητούς υπολογιστές να συλλέγουν βίντεο από το σημείο της δολοφονίας και από τους δρόμους που ήταν πιθανό οι δράστες να είχαν χρησιμοποιήσει για τη διαφυγή τους.

Συγκέντρωσαν πάνω από 300 βίντεο από κάμερες ασφαλείας, τα οποία επεξεργάστηκαν σε βάθος αρκετών μηνών.

Πέτυχαν, έτσι, να ανασυνθέσουν το δρομολόγιο διαφυγής του μαύρου Beverly από τον Αλιμο έως την οδό Πέτρου Ράλλη, στην περιοχή της Νίκαιας, όπως επίσης και να χαρτογραφήσουν τις κινήσεις της ομάδας υποστήριξης και να συγκεντρώσουν στοιχεία για ένα μέλος της.




Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/kathimerini.gr/skai.gr/protothema.gr/in.gr

Ραγδαίες εξελίξεις στην εξιχνίαση της δολοφονίας Καραϊβάζ: Δύο αδέρφια 40 και 48 ετών οι συλληφθέντες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: