Δεν βάζει μυαλό… Μετά την επίσκεψή του στην Κίνα, ο Εμανουέλ Μακρόν προκαλεί και πάλι παρεξηγήσεις μεταξύ των συμμάχων της Γαλλίας

epa10569732 French President Emmanuel Macron (C) and Dutch King Willem Alexander (L) visit the University of Amsterdam’s (UvA) Quantum Gases and Quantum Information Lab in the Amsterdam Science Park to explore the possibilities of quantum technology, in Amsterdam, The Netherlands, 12 April 2023. EPA, MISCHA SCHOEMAKER, POOL




Η έκκλησή του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν για μια ευρωπαϊκή “στρατηγική αυτονομία” – για την οποία μίλησε στο αεροπλάνο της επιστροφής μετά την επίσκεψή του στην Κίνα – και οι δηλώσεις του για την Ταϊβάν προκάλεσαν ανησυχία στην Ταϊπέι και σόκαραν τις ΗΠΑ.

Τα παραπάνω επισημαίνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Monde,  (Κείμενο) Bruno Philip, Philippe Ricard et Piotr Smolar.

Η ανησυχία από τις εν λόγω δηλώσεις έγινε πρώτα αισθητή στην Ταϊβάν. “Η θέση των Ηλυσίων σημαίνει ότι η Γαλλία και η Ευρώπη κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν θεμελιώδεις αξίες υπέρ των σχέσεών τους με την Κίνα“, φοβάται Ταϊβανέζος αναλυτής.

Αυτή είναι η χειρότερη δυνατή στιγμή για να σταλεί ένα μήνυμα αδιαφορίας για την Ταϊβάν”, δήλωσε η Διακοινοβουλευτική Συμμαχία για την Κίνα, ένας συνασπισμός ευρωπαίων και διεθνών εκλεγμένων αντιπροσώπων, “απογοητευμένη” από το γεγονός ότι η Ευρώπη θέλει να αποφύγει, όπως υποστηρίζει ο Γάλλος πρόεδρος, να “εμπλακεί σε συγκρούσεις που δεν είναι δικές μας”.

Σύμφωνα με τον Mujtaba Rahman, αναλυτή στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του London School of Economics, “η χρονική στιγμή είναι ατυχής. Η πραγματοποίηση αυτών των παρατηρήσεων καθώς οι κινεζικοί ελιγμοί περικυκλώνουν την Ταϊβάν -και αμέσως μετά την κρατική επίσκεψη στην Κίνα- είναι λάθος. Θα ερμηνευθεί ως χειρονομία κατευνασμού προς το Πεκίνο και ως πράσινο φως στην κινεζική επιθετικότητα”.

Αλλά και στις ΗΠΑ, παρά τις ανταλλαγές απόψεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Παρισιού που προηγήθηκαν του ταξιδιού του Γάλλου ηγέτη στο Πεκίνο, ο τόνος των παρατηρήσεών του σόκαρε τους εμπειρογνώμονες και πολλούς αξιωματούχους.

Πρώτον, επειδή το θεώρησαν ως μια μορφή αχαριστίας προς τις ΗΠΑ, , οι οποίες έχουν παράσχει 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, παρόλο που η χώρα δεν είναι στα ζωτικά τους συμφέροντα. Δεύτερον, επειδή ο Macron φαίνεται να αντιστρέφει την ευθύνη για την αυξανόμενη ένταση με την Κίνα στην κυβέρνηση Biden.

Ο Lindsey Graham, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, ανάρτησε μια σειρά από tweets σχολιάζοντας τις αναφορές του Γάλλου ηγέτη: “Ο πρόεδρος Macron έχει επιδείξει ισχυρή ηγεσία, ειδικά στην Αφρική. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κίνα και τη Ρωσία, εμπλέκεται από θέση αδυναμίας και πραγματικά δεν καταλαβαίνει τι έχουν να επιδείξουν η Ρωσία και η Κίνα για τον πλανήτη“.

Η στάση του Γάλλου προέδρου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι επίσης πιθανό να φουντώσει τις ευρωπαϊκές συζητήσεις για τις σχέσεις με την Κίνα, τον διφορούμενο σύμμαχο της Ρωσίας στον πόλεμό της στην Ουκρανία, που πάντα απολάμβανε να μπαίνει σφήνα ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς.

Ο Macron κατάφερε να μετατρέψει την επίσκεψή του στην Κίνα σε επικοινωνιακή επιχείρηση για τον Xi και σε διπλωματική καταστροφή για την Ευρώπη”, παρατηρεί ο Γερμανός βουλευτής (CDUNorbert Röttgen, γνωστός για τις ατλαντιστικές του θέσεις: “Με την αντίληψή του για την κυριαρχία, την οποία ορίζει σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι σε συνεργασία, απομονώνεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη“.

Η γαλλική θέση δεν έχει αλλάξει”, δήλωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. “Η Γαλλία δεν βρίσκεται σε ίση απόσταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά δεν ευθυγραμμίζεται“, αναφέρουν.  [Après sa visite en Chine, Emmanuel Macron suscite de nouveau l’incompréhension chez les alliés de la France]

Σε ανάλυσή του στη Liberation για το ίδιο θέμα ο Jean Quatremer σχολιάζει ότι ο Γάλλος ηγέτης, προσπαθώντας αδέξια να υπερασπιστεί τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, κατά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στην Κίνα, δημιούργησε ένα διπλωματικό αλαλούμ, εμφανιζόμενος εφησυχασμένος απέναντι στο Πεκίνο για το ζήτημα της Ταϊβάν.

ΠΗΓΗ: Le Monde, Bruno Philip, Philippe Ricard et Piotr SmolarEmmanuel Macron se prend les pieds dans le tapis chinois

“Θα γίνουμε μάρτυρες της μεγάλης επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα”; ρωτούν στην Γαλλία: Όντως, γυρίζει ο άνεμος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: