Δεν μπορούν να εξαιρούνται ούτε επώνυμοι ούτε αξιωματούχοι του Κράτους: Eπείγει η κάθαρση για πράξεις διαφθοράς

FILE PHOTO: Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ομιλεί στους δημοσιογράφους. Credit: ΚΥΠΕ, ΓΤΠ, Αντρέας Λουκαΐδης, PIO




Του ΛΟΥΚΗ Γ. ΛΟΥΚΑΙΔΗ* – Λευκωσία

Είναι πια πασίγνωστο ότι οι ιδιώτες και θεσμοί της Πολιτείας έχουν διαβρωθεί από πράξεις διαφθοράς και αυτό έχει επιπτώσεις τόσο στην αξιοπιστία του κράτους μας διεθνώς αλλά και στην εμπιστοσύνη του κοινού στις διάφορες δραστηριότητες του.

Σε πολλές περιπτώσεις η διαφθορά είναι γνωστή μαζί με τα ονόματα των υπαιτίων και τις συγκεκριμένες πράξεις αλλά υπάρχει η δειλία εκείνων που το γνωρίζουν να προχωρήσουν σε καταγγελίες δεδομένου ότι οι αρμόδιοι θεσμοί που αναμένεται να πατάξουν την διαφθορά έχουν και εκείνοι λερωμένη την φωλιά τους.

Συνεπώς χρειάζεται μια αποφασιστική εκδήλωση από μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας προς όλες τις κατευθύνσεις για να καθησυχάσει τους φόβους των καταγγελλόντων.

Πρέπει ο Πρόεδρος να καθορίσει τα εχέγγυα των σχετικών καταγγελιών ώστε να ενισχύσει και να κατοχυρώσει την ασφάλεια των προσώπων που θα βοηθήσουν στην προώθηση τέτοιων καταγγελιών. Σχετικά νομοσχέδια θα βοηθήσουν.

  • Κατ’ αρχήν πρέπει να δημιουργηθεί μια ομάδα προσώπων με νομοθετικές εξουσίες να προβαίνουν σε ενέργειες εν είδη αστυνομίας εν ανάγκη και με την βοήθεια εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) που ασχολούνται με το θέμα της διαφθοράς σε διάφορες χώρες και με εντολή να εξετάζουν κάθε καταγγελία διαφθοράς είτε στο χώρο των ιδιωτών πολιτών είτε σε οποιοδήποτε επίπεδο κρατικών υπηρεσιών.

Ήδη η ΕΕ έχει προχωρήσει προ πολλού στη δημιουργία ενός προγράμματος για την συνεργασία των Μελών χωρών της προς καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Το σχέδιο αυτό ονομάζεται Καταπολέμηση της Διαφθοράς (ΕΣΔΚΔ) και εφαρμόστηκε στην Ελλάδα.

Βασική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί σύμφωνα με το σχέδιο αυτό η καταπολέμηση της διαφθοράς και της δωροδοκίας μέσα από την ανάληψη άμεσων μέτρων και πρωτοβουλιών.

Στο εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς αποτυπώνονται οι κρίσιμοι τομείς των μεταρρυθμίσεων και ορίζονται οι προτεραιότητες με στόχο την ενίσχυση της ακεραιότητας, της διαφάνειας και την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς.

Ο οργανισμός ΟΟΣΑ, της ΕΕ σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέπτυξε μια σειρά επικουρικών δράσεων για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε το 2018 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελλάδα.

Οι στόχοι του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να παταχθεί η διαφθορά στο ιδιωτικό αλλά και στο κρατικό επίπεδο. Λεπτομέρειες δίδονται στο σχέδιο όσον αφορά τους τρόπους ενεργείας.

  • Βεβαίως η εφαρμογή κάθε σχεδίου εξαρτάται από την ικανότητα, το ήθος και την αποτελεσματικότητα των ανθρώπων που αναλαμβάνουν να το φέρουν εις πέρας. Εκείνο που ήθελα εγώ να τονίσω είναι ότι πρέπει άμεσα (αν όχι προ καιρού) να υπάρξει συνεχής συνεργασία με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ για πάταξη της διαφθοράς.

Για να πετύχει όμως το έργο αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις προσώπων ή οργανισμών ή υπηρεσιών εναντίον των οποίων πρέπει να στρέφεται η προσπάθεια επιτυχίας εναντίον της διαφθοράς. Δεν μπορούν να εξαιρούνται ούτε επώνυμοι ούτε αξιωματούχοι του Κράτους οποιουδήποτε επιπέδου είτε επιείκεια έναντι οποιουδήποτε.

Ο κόσμος θα παρακολουθεί και θα ενημερώνεται αναλόγως. Αλλά και ο κόσμος θα συνεργαστεί με το σχέδιο πάταξης της διαφθοράς έστω και εάν στρέφεται εναντίον φίλων και συγγενών. Αλλιώς θα αποτύχουμε.

* Δικηγόρος, πρώην δικαστής ΕΔΑΔ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Σχέδιο για ηλεκτρική διασύνδεση σε τρία χρόνια: Ενίσχυση «ομφάλιου λώρου» Τουρκίας και κατεχομένων με πλήρη εξάρτηση σε νερό και ρεύμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: