Άρθρο-κόλαφος: Η Ουάσιγκτον να σταματήσει να κάνει τη χάρη στον Ερντογάν, ο Μπάιντεν να του πει ότι πρέπει να τερματιστούν όλες οι κινήσεις εναντίον των ΗΠΑ και των εταίρων τους

FILE PHOTO: Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της στρατιωτικής ακαδημίας. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




To περίφημη ιστοσελίδα «19FortyFive», σε άρθρο γνώμης του Sinan Ciddi τονίζει ότι η Τουρκία θεωρείται ύποπτη ότι πραγματοποίησε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εντός του Ιρακινού Κουρδιστάν, που παραλίγο να σκοτώσει τον ηγέτη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) – Στρατηγό Mazloum Abdi.

Το χτύπημα παραλίγο να σκοτώσει αρκετούς Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι επέβαιναν μαζί του στη συνοδεία του. Ευτυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχουν θύματα, αλλά αυτό ήταν παρατρίχα.

ΤΙΤΛΟΣ: Biden Must Tell Erdogan to Stop Targeting US Partners – Ο Μπάιντεν πρέπει να πει στον Ερντογάν να σταματήσει να στοχεύει τους εταίρους των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει κρύψει την έχθρα του για τις SDF – έναν σταθερό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι ηγήθηκαν του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Χωρίς τους μαχητές των SDF – η πλειοψηφία των οποίων είναι Κούρδοι της Συρίας, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να εξαλείψουν την απειλή του ISIS.

Ο Ερντογάν θεωρεί τις SDF ως τρομοκρατική οντότητα που είναι άμεσο παρακλάδι της τουρκικής μητρικής οργάνωσης – του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει διεξάγει αποσχιστική εκστρατεία στην Τουρκία από τη δεκαετία του 1970.

Στην πραγματικότητα, αν και το PKK και οι SDF έχουν οργανωτικούς δεσμούς, οι SDF δεν έχουν απειλήσει την Τουρκία. Έχουν δύο προτεραιότητες: να διασφαλίσουν ότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν θα δολοφονηθούν από το καθεστώς Άσαντ και να νικήσουν το ISIS. Ο Ερντογάν επιμένει ότι οι SDF είναι μια μεγάλη απειλή που πρέπει να εξαλειφθεί, κυρίως επειδή αυτή η προκλητική ρητορική έχει απήχηση στους Τούρκους ψηφοφόρους, οι οποίοι θα ψηφίσουν τον Μάιο για να καθορίσουν εάν ο Ερντογάν θα παραμείνει πρόεδρος για άλλα πέντε χρόνια.

Μέχρι τώρα η Ουάσιγκτον επέλεξε να συμφωνήσει ότι διαφωνεί με την Τουρκία για τη συνεργασία της με τις SDF. Η κυβέρνηση Biden προσπάθησε να διαχειριστεί την Τουρκία, δηλώνοντας ότι εργάζονται στενά για να διασφαλίσουν ότι γίνονται σεβαστές οι ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια. Η θρασύτατη ενέργεια του Ερντογάν να δολοφονήσει τον στρατηγό Abdi είναι μια απαράδεκτη κλιμάκωση. Η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον ενδέχεται να διαφωνούν έντονα σχετικά με τη συνέχιση της συνεργασίας των ΗΠΑ με τις SDF, αλλά η απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη των SDF, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να μείνει ατιμώρητη.

Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 1000 μέλη των αμερικανικών δυνάμεων που συμβουλεύουν άμεσα τις δυνάμεις των SDF, καθώς συνεχίζουν να εξαλείφουν τα κατάλοιπα του ISIS. Ποια θα ήταν η απάντηση των ΗΠΑ εάν η Τουρκία σκοτώσει έναν Αμερικανό στρατιώτη; Πρέπει πραγματικά να το ανακαλύψουμε;

Ο Λευκός Οίκος πρέπει να ενημερώσει τον Πρόεδρο Ερντογάν ότι οποιεσδήποτε επιθέσεις κατά των δυνάμεων των SDF είναι απαράδεκτες και ότι οποιαδήποτε ζημιά πλήττει το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ δεν θα ερμηνευθεί ως ακούσια. Είναι κατανοητό (ως ένα σημείο) ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να παρουσιαστεί ως αποφασιστικός ηγέτης ενώπιον των ψηφοφόρων του, αλλά όχι εις βάρος των μελών του αμερικανικού στρατού.

Ο Λευκός Οίκος και το State Department ήταν πολύ ήπιοι στην αντιμετώπιση της Άγκυρας, κυρίως λόγω της πεποίθησής τους ότι η Τουρκία είναι βασικός παράγοντας στην ουκρανική σύγκρουση. Έχει πουλήσει μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο και έχει διασφαλίσει ότι οι αποστολές σιτηρών της Ουκρανίας φτάνουν στις παγκόσμιες αγορές. Ωστόσο, αυτό έδωσε στον Ερντογάν την εντύπωση ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στη Συρία.

Η Ουάσιγκτον πρέπει να σταματήσει να κάνει τη χάρη στον Ερντογάν, καθώς κάτι τέτοιο θα σκοτώσει το αμερικανικό προσωπικό. Πρόσφατες αναφορές δείχνουν επίσης ότι η Τουρκία παίζει και τις δύο πλευρές στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ενώ έχει πουλήσει drones στην Ουκρανία, πουλάει επίσης όπλα σε Ρώσους μισθοφόρους, συγκεκριμένα στην ομάδα Wagner.

Η ικανοποίηση του Ερντογάν δεν αποφέρει πολλά στην Ουάσιγκτον όσον αφορά τα απτά οφέλη. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο σκάβει κανείς, τόσο περισσότερο ανακαλύπτει πόσο προκλητικά εργάζεται ο Ερντογάν ενάντια στα συμφέροντά μας.

Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να φύγει από τα καθήκοντά του ( να καταψηφιστεί) τον Μάιο. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση Biden θα πρέπει να πει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι πρέπει να τερματιστούν όλες οι εχθρικές κινήσεις εναντίον των ΗΠΑ και των εταίρων τους. Εάν είναι η τύχη με το μέρος μας, η Ουάσιγκτον μπορεί να συνεργαστεί με τον διάδοχό του.

Ο Sinan Ciddi είναι συνεργάτης στο Foundation for Defense of Democracies (FDD), όπου συνεισφέρει στο Πρόγραμμα του FDD για την Τουρκία, και στο Center on Military and Political Power (CMPP).

ΠΗΓΗ: ιστοσελίδα «19FortyFive», Sinan Ciddi

Το CNN καρφώνει την Τουρκία: Αμερικανικό στρατιωτικό έγγραφο αποκαλύπτει ότι η Wagner προσπάθησε να αγοράσει όπλα από μέλος του ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: