Αποστολή εξετελέσθη: C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε στο Χαρτούμ, παρέλαβε 39 εγκλωβισμένους και επιστρέφει Ελλάδα!

Φωτοηγραφία από την ελληνική αποστολή στο Χαρτούμ. Πηγή: ΓΕΕΘΑ




Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εκκένωσης και διάσωσης 20 Ελλήνων και 19 πολιτών ξένων κρατών, η οποία πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Πέμπτη 27 Απριλίου, στην αεροπορική βάση Wadi Seidna, βόρεια του Χαρτούμ στο Σουδάν.

Την επιχείρηση, τη σοβαρή πιθανότητα της οποίας να υλοποιηθεί ανέδειξε χθες η Hellas Journal, εκτέλεσαν στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε στενή συνεργασία και συντονισμό με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Το C-130 αναμένεται να προσγειωθεί στην αεροπορική βάση Ελευσίνας, σήμερα στις 21:00.

Την όλη επιχείρηση εκκένωσης και διάσωσης παρακολούθησαν ζωντανά από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Με την έλευση του C-130, από στρατιωτικής πλευράς, η επιχείρηση εκκένωσης και διάσωσης στο Σουδάν έλαβε τέλος, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Επικεφαλής της αποστολής εκκένωσης και διάσωσης ήταν ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Στην αποστολή συμμετείχε επίσης ο διευθυντής της Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Σούλιος, καθώς και ο υποδιοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων ταξίαρχος Χαράλαμπος Γεωργίου ως επικεφαλής του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Η αποστολή σε όλη την διάρκεια των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού βρίσκονταν σε επαφή με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο γενικότερο πλαίσιο της αποστολής απεγκλωβισμού και διάσωσης Ελλήνων και ξένων πολιτών από την έναρξη της κρίσης στο Σουδάν, πραγματοποιήθηκαν επίσης οι παρακάτω επιμέρους επιχειρήσεις:

 

ΠΗΓΗ: ΓΕΕΘΑ

– Την Κυριακή 23 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε αποστολή δύο μεταφορικών αεροσκαφών ενός C-27 και ενός C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας από την αεροπορική βάση Ελευσίνας στο αεροδρόμιο Ασουάν της Αιγύπτου.

– Τη Δευτέρα 24 Απριλίου, απογειώθηκε ένα C-27 από το Ασουάν με προορισμό το Τζιμπουτί και παρέλαβε τους πρώτους 17 πολίτες (13 ‘Ελληνες και 4 άλλους υπηκόους συζύγους των Ελλήνων) και επέστρεψε την Τρίτη 25 Απριλίου στην Ελευσίνα.

– Την Τρίτη 25 Απριλίου, απογειώθηκε άλλο C-27 από την Ελευσίνα και προσγειώθηκε στο Ασουάν ενώ στη συνέχεια, παρέλαβε από το Τζιμπουτί και την ‘Ακαμπα της Ιορδανίας 16 ‘Ελληνες πολίτες, έναν από Κύπρο, 9 από Ρουμανία και 8 από Φινλανδία. Την Τετάρτη 26 Απριλίου το αεροσκάφος με τον Ν. Χαρδαλιά και τους διασωθέντες πολίτες επέστρεψε στην αεροπορική βάση Τανάγρας.

– Την Τετάρτη 26 Απριλίου, απογειώθηκε αεροσκάφος C-27 από την Ελευσίνα και προσγειώθηκε στο Ασουάν από όπου αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση

«Απογειώθηκε νωρίτερα σήμερα αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από το Χαρτούμ, στο πλαίσιο επιχείρησης απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν.

Το αεροσκάφος έχει ήδη εισέλθει με ασφάλεια στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, μεταφέροντας 39 άτομα, εκ των οποίων 20 είναι Έλληνες πολίτες και μέλη οικογενειών τους.

Οι λοιποί απεγκλωβισθέντες είναι πολίτες άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και τρίτων χωρών.

Στην αποστολή συμμετέχει και Έλληνας διπλωματικός υπάλληλος.

ΠΗΓΗ: ΓΕΕΘΑ

Η άφιξη του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα αναμένεται σήμερα το βράδυ.

ΠΗΓΗ: ΓΕΕΘΑ

Με την ολοκλήρωση της εν λόγω επιχείρησης, ο αριθμός των απεγκλωβισθέντων συμπατριωτών μας και μελών οικογενειών τους ανέρχεται στα 125 άτομα».

Σφαίρες παντού

Για τις ημέρες αγωνίας που πέρασαν εγκλωβισμένοι στο κτήριο της Μητρόπολης στο Χαρτούμ και τις δραματικές ώρες μέχρι τον απεγκλωβισμό τους από το Σουδάν που ταράσσεται από τη βίαια, εμφύλια σύρραξη, μίλησε ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, ο οποίος αποκάλυψε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι φυγαδευτηκαν από τη χώρα με τη βοήθεια ενός ανώτερου μουσουλμάνου κληρικού.

«Είμαστε ασφαλείς. Δόξα τω Θεώ το συνειδητοποιούμε σιγά σιγά» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ από τη Φρανκφούρτη στη Γερμανία όπου έχει μεταφερθεί με μια από τις πτήσεις απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων από την αφρικανική χώρα.

Έχοντας τη συνδρομή του ελληνικού Προξενείου που έχει αναλάβει τη φροντίδα και των επαναπατρισμό όλων των Ελλήνων που διέφυγαν μαζί του ο Μητροπολίτης Νουβίας δήλωσε ότι αναμένει τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.

Ο ανώτατος κληρικός που είχε μιλήσει για την πολιορκία που βίωναν επί μέρες εντός του εκκλησιαστικού κτηρίου από ενόπλους τόνισε ότι για τη διαφυγή τους είχαν τη βοήθεια ενός ανώτατου μουσουλμάνου κληρικού ενώ, όπως είπε, είχαν γίνει επαφές με μέλη των παραστρατιωτικών που ήταν έξω από την εκκλησία.

Έχει μείνει κόσμος που δεν μπορεί να διαφύγει

Ο Μητροπολίτης Νουβίας και Παντός Σουδάν είχε παραμείνει, μαζί με άλλους Χριστιανούς, εγκλωβισμένος από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι πριν από δύο ημέρες στο Χαρτούμ, επίκεντρο των συγκρούσεων, ερωτηθείς για το πώς ήταν η κατάσταση εντός του χώρου όπου είχαν καταφύγει συνολικά δεκαπέντε άτομα όλες αυτές τις ημέρες είπε χαρακτηριστικά. «Προσπαθούσαμε να τους κρατάμε όσο γίνεται καλύτερα πιο ήρεμους. Δεν είχαμε πανικό».

Όσον αφορά την κατάσταση στους δρόμους της πρωτεύουσας του Χαρτούμ δήλωσε ότι «δεν υπήρχε τίποτα έξω στους δρόμους. Μόνο στρατός, σφαίρες και βόμβες». Και όπως είπε η κατάσταση που βίωσαν ήταν αιφνιδιαστική παρόλο που εντάσεις στο Σουδάν υπήρχαν τα τελευταία τρία χρόνια.

Αναφερόμενος στην ελληνορθόδοξη κοινότητα του Χαρτούμ και στις προσπάθεις απομάκρυνσής τους ο Μητροπολίτης Νουβίας δήλωσε ότι εκτός από όλους όσοι μέχρι στιγμής έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας στο κέντρο της πρωτεύουσας «έχουν μείνει πίσω άνθρωποι που δεν μπορεί να διαφύγουν».

Έχοντας γνώση από την πραγματική κατάσταση στην αφρικανική χώρα που μετρά δεκάδες νεκρούς από τις ένοπλες συρράξεις των τελευταίων ημερών τόνισε ότι οι εκεχειρίες που εξαγγέλλονται είναι μόνο στα χαρτιά.

Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από το Σουδάν 50 Έλληνες υπήκοοι. Οι υπολογισμοί που γίνονται για τους εναπομείναντες Έλληνες που ζουν στο Σουδάν, είναι ότι ο αριθμός τους ίσως φτάνει τους 80. Όλοι έχουν φροντίσει να κρύβονται σε καταφύγιο ή στα σπίτια τους, ενώ ο εντοπισμός τους από τις ελληνικές αρχές γίνεται με δυσκολία.

 

Τι κρίνει την ελληνική επιχείρηση με το C-130 και τη ΔΕΠ στο Χαρτούμ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: