Αποκάλυψη της εφημερίδας Guardian: Με ποιο τρόπο κυπριακή εταιρεία βοήθησε “Ορθόδοξο ολιγάρχη” μετά την επιβολή κυρώσεων

Ο Ρώσος λεγόμενος ορθόδοξος ολιγάρχης, Konstantin Malofeyev. Φωτογραφία via YouTube, NBC




Η Anna Isaac αποκαλύπτει στην εφημερίδα Guardian ότι ολιγάρχης που κατηγορείται για χρηματοδότηση φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία φαίνεται πως συνέχιζε να μεταφέρει εκατομμύρια δολάρια μέσω του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος με τη βοήθεια κυπριακής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατόπιν των κυρώσεων που του επιβλήθηκαν από τις δυτικές κυβερνήσεις.

Ο Konstantin Malofeyev, τραπεζίτης του οποίου τα επιχειρηματικά συμφέροντα περιλαμβάνουν τον όμιλο ΜΜΕ Tsargrad που υποστηρίζει το Κρεμλίνο, έχει περιγραφεί από τις αρχές των ΗΠΑ ως «μία από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης» για την προώθηση των ρωσικών συμφερόντων στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία.

Γνωστός ως «ο Ορθόδοξος ολιγάρχης» λόγω της υποστήριξής του στη ρωσική εκκλησία, ο Malofeyev έχει περιγράψει την επίθεση στην Ουκρανία ως «ιερό πόλεμο». Ήταν μεταξύ των ατόμων με το πλέον υψηλό προφίλ που επλήγησαν από κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) να τον θέτει υπό περιορισμούς τον Ιούλιο του 2014 και οι ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το υλικό που είχε στα χέρια της η Guardian, φαίνεται ότι τα επόμενα 3 χρόνια παρέμεινε πελάτης της κυπριακής εταιρείας λογιστικών και υπεράκτιων υπηρεσιών MeritServus, η οποία φαινόταν ότι βοηθούσε εταιρείες που συνδέονται με τον Malofeyev να μεταφέρουν χρήματα και να εκδίδουν δάνεια, και σε αμερικανικά δολάρια.

Στην MeritServus επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις από την κυβέρνηση του ΗΒ μετά από αποκαλύψεις από την ε/φ Guardian σχετικά με τον ρόλο της εταιρίας στη μεταφορά κεφαλαίων για τον πρώην ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Τα νέα στοιχεία θα εγείρουν εκ νέου ανησυχίες για τους οικονομικούς ελέγχους στην Κύπρο, ένα κ-μ της ΕΕ που εδώ και χρόνια διευκολύνει τη μετακίνηση ρωσικών κεφαλαίων στην Ευρώπη και εκτός.

Η εταιρεία φαίνεται ότι συνέχισε να βοηθά με συναλλαγές, συνολικού ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων, έως ότου σταμάτησε να ενεργεί για λογαριασμό του Malofeyev την άνοιξη του 2017. Φαίνεται ότι ορισμένες από τις εργασίες μπορεί να ήταν κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ και του κυπριακού δικαίου, όπου η μη συμμόρφωση με τις κυρώσεις αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Πριν της επιβληθούν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, η MeritServus είπε ότι εκτελούσε κανονικές υπηρεσίες με άδειες από τις ρυθμιστικές αρχές και πρόσθεσε ότι δεν συμμετείχε σε «ξέπλυμα χρήματος ή παραβιάσεις της νομοθεσίας περί κυρώσεων, ούτε διευκόλυνε ή έκλεισε τα μάτια σε κάτι τέτοιο».

Η MeritServus είπε επίσης ότι «κατά λάθος δεν εντόπισε» τον Malofeyev στον κατάλογο κυρώσεων. Μόλις έλαβε γνώση του θέματος, το 2017, λέει η εταιρεία, ενημέρωσε την κυπριακή ρυθμιστική αρχή λογιστικής ICPAC και το κυβερνητικό τμήμα που είναι αρμόδιο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και «το θέμα επιλύθηκε» και με τους δύο φορείς.

Όταν προσεγγίστηκε για πρώτη φορά για σχολιασμό, η ICPAC είπε ότι αφού έλαβε γνώση του θέματος, κάλεσε τη MeritServus στα γραφεία της και ζήτησε από την εταιρεία «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με το νόμο».

Πρόσθεσε ότι, από το υλικό που υποβλήθηκε, διαπίστωσε ότι η MeritServus δεν είχε «παραβιάσει» τις κυρώσεις του ΟΗΕ ή της ΕΕ. Σε μεταγενέστερη δήλωση, που εκδόθηκε μετά την επιβολή κυρώσεων για το MeritServus, ο διευθυντής της ICPAC είπε ότι θα «αξιολογήσει την κατάσταση και θα εξετάσει εάν θα ήταν δικαιολογημένη η λήψη οποιασδήποτε δράσης επ’ αυτής».

Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η υποστήριξη της χώρας στις κυρώσεις της ΕΕ «ήταν σαφής και ξεκάθαρη» και ότι η συνεργασία μεταξύ των Αρχών στην Κύπρο και των ομολόγων τους σε Λονδίνο & Ουάσιγκτον ήταν «υποδειγματική και αμοιβαία επωφελής».

Και πρόσθεσε: «Τα άτομα και οι οντότητες που αναφέρονται σε αυτές τις τελευταίες κυρώσεις έχουν ήδη υποβληθεί στις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και μελετώνται με τη δέουσα προσοχή»(….)

Το άρθρο αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ότι η MeritServus συχνά ενεργούσε ως υποψήφιος μέτοχος, χρησιμοποιώντας θυγατρικές για να κατέχει μετοχές σε εταιρείες για λογαριασμό των πραγματικών ιδιοκτητών, ώστε ουσιαστικά τα περιουσιακά στοιχεία των τελευταίων να είναι μακριά από τα δημόσια βλέμματα.

Σύμφωνα με τα αρχεία, ο Malofeyev φαίνεται να έχει γίνει πελάτης το 2005, τη χρονιά που ίδρυσε την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων του. Υπέγραψε μια «πράξη εμπιστοσύνης» που επιτρέπει στην MeritServus να κατέχει μετοχές σε μια νεοσύστατη κυπριακή εταιρεία, την Tinello Investments Ltd, για λογαριασμό του.

Οι μετοχές κατέχονταν μέσω μιας θυγατρικής με την επωνυμία Finservus (Trustees) Ltd, η οποία χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό με έναν αριθμό πελατών.

Σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας, ο Malofeyev ήταν ο μοναδικός μέτοχος της Tinello Investments τα 12 χρόνια που χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες της MeritServus. Αντί να πάψει να ενεργεί για λογαριασμό του ολιγάρχη μετά το 2014, η εταιρεία φαίνεται να τον βοήθησε με τα χαρτιά για πολλές μεγάλες συναλλαγές….

Ο Χρήστος Κληρίδης, πρόεδρος του Κυπριακού Δικηγορικού Συλλόγου, είπε ότι οι συναλλαγές κινδυνεύουν να παραβιάσουν το κυπριακό δίκαιο, το οποίο απαιτεί από κάθε πρόσωπο ή κρατική οντότητα κράτος να συμμορφώνεται με όλες τις κυρώσεις που επιβάλλονται από τον ΟΗΕ και την ΕΕ.

Ο Κληρίδης είπε: «Παρέχοντας υπηρεσίες σε ένα άτομο στο οποίο έχουν υποβληθεί κυρώσεις, μια εταιρία υπηρεσιών όπως η MeritServus θα είχε παραβιάσει τον νόμο της Κύπρου του 2016 που θεσπίστηκε για την εφαρμογή κυρώσεων της ΕΕ και του ΟΗΕ».

Οι παραβάσεις μπορεί να επισύρουν ποινές φυλάκισης έως δύο ετών, πρόστιμο 100.000 ευρώ ή και τα δύο για φυσικά πρόσωπα και πρόστιμο 300.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα όπως εταιρείες. Τουλάχιστον μία από τις συναλλαγές φαίνεται να έχει πραγματοποιηθεί μετά τον Απρίλιο του 2016, όταν τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία.

Η MeritServus φαίνεται ότι αποφάσισε να σταματήσει να ενεργεί για λογαριασμό του Malofeyev το 2017. Τον Μάιο του ίδιου έτους, του παρέδωσε πίσω τις μετοχές που κατείχε για λογαριασμό του ως καταπίστευμα.

Τίτλος: «Αποκάλυψη: Με ποιο τρόπο κυπριακή εταιρεία βοήθησε τον ‘Ορθόδοξο ολιγάρχη’ μετά την επιβολή κυρώσεων» – Revealed: how Cypriot firm helped the ‘Orthodox oligarch’ after he was placed under sanctions

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Guardian

Η εφημερίδα Guardian επιμένει: “Οι εκλογές στην Τουρκία μπορεί να σημαίνουν τελικά το τέλος του Ερντογάν;”, ερωτά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: