Από την εποχή του Χαλκού οι άνθρωποι έπαιρναν παραισθησιογόνα ναρκωτικά: Στην Ισπανία εντοπίστηκε χρήση ατροπίνης και εφεδρίνης προ 3.000 ετών

FILE PHOTO: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ουσίες, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να είναι αρκετά ισχυρές, μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν ως μέρος των τελετουργιών που πραγματοποιούνταν στο σπήλαιο Es Càrritx. Photo via pixabay.com/Harry/https://pixabay.com/users/currens-302891/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=663689




Oι άνθρωποι της εποχής του Χαλκού – πριν από περίπου 3.000 χρόνια – έπαιρναν μεγάλη ποσότητα παραισθησιογόνων ναρκωτικών στην Ισπανία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η εξέταση τριχών από έναν τόπο ταφής στη Μενόρκα δείχνουν ότι οι αρχαίοι ανθρώπινοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν φάρμακα που προέρχονταν από φυτά και θάμνους.

Πιστεύεται ότι είναι η παλαιότερη άμεση απόδειξη στην Ευρώπη για την χρήση παραισθησιογόνων ναρκωτικών.  
Προκαλούσαν παραλήρημα και παραισθήσεις, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports , έδειξαν σημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας στο σπήλαιο Es Càrritx, στη νοτιοδυτική πλευρά της Μενόρκα.
Το σπήλαιο φιλοξενεί περισσότερους από 200 ανθρώπινους τάφους και πιστεύεται ότι χρησίμευε ως τόπος τελετουργίας και κηδειών για περίπου 600 χρόνια, μέχρι το 800 π.Χ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ουσίες, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να είναι αρκετά ισχυρές, μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν ως μέρος των τελετουργιών που πραγματοποιούνταν στο σπήλαιο.

Στις τελετουργίες αυτές μπορεί να μετείχαν σαμάνοι  “που ήταν ικανοί να ελέγξουν τις παρενέργειες των φυτικών φαρμάκων”.

Η ανάλυση των τριχών, που είχαν βαφτεί κόκκινες κατά τη διάρκεια των αρχαίων τελετουργιών και πιθανόν να  προέρχονται από περισσότερα από ένα άτομα, εντόπισε τρεις ψυχοδραστικές ουσίες.

 

Μαζί με την ατροπίνη και τη σκοπολαμίνη, που προκαλούν παραισθήσεις, οι επιστήμονες βρήκαν εφεδρίνη, η οποία ενισχύει την ενέργεια και την εγρήγορση.

Η ατροπίνη και η σκοπολαμίνη βρίσκονται  στην οικογένεια των  νυχτολούλουδων και μπορούν να προκαλέσουν παραλήρημα, παραισθήσεις και αλλοιωμένη αισθητηριακή αντίληψη. Η εφεδρίνη είναι ένα διεγερτικό που προέρχεται από ορισμένα είδη θάμνων και πεύκων που μπορεί να αυξήσει τον ενθουσιασμό, την εγρήγορση και τη σωματική δραστηριότητα.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν: «Ήδη από την Παλαιολιθική περίοδο, οι άνθρωποι γνώριζαν τις μη διατροφικές ιδιότητες ορισμένων φυτών.

«Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται εδώ δείχνουν ότι αρκετά φυτά που φέρουν αλκαλοειδή καταναλώθηκαν από άτομα της εποχής του χαλκού στη Μενόρκα .

«Είναι ενδιαφέρον ότι οι ψυχοδραστικές ουσίες που ανιχνεύονται σε αυτή τη μελέτη δεν είναι κατάλληλες για την ανακούφιση του πόνου που εμπλέκεται σε σοβαρές παλαιοπαθολογικές καταστάσεις που επιβεβαιώνονται στον πληθυσμό που είναι θαμμένος στο σπήλαιο Es Carritx, όπως αποστήματα, σοβαρή τερηδόνα και αρθροπάθειες.

«Λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή τοξικότητα των αλκαλοειδών που βρίσκονται στα μαλλιά, ο χειρισμός, η χρήση και οι εφαρμογές τους αντιπροσώπευαν εξαιρετικά εξειδικευμένη γνώση. Αυτή τη γνώση κατείχαν συνήθως οι σαμάνοι, οι οποίοι ήταν σε θέση να ελέγξουν τις παρενέργειες των φυτικών φαρμάκων μέσω μιας έκστασης που καθιστούσε δυνατή τη διάγνωση ή τη μαντεία».

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι στη σπηλιά βρέθηκαν δοχεία με σπειροειδή μοτίβα σκαλισμένα στα καπάκια. Ορισμένοι μελετητές, ανέφερε η έκθεση, θεώρησαν ότι αυτό αντιπροσωπεύει τις «αλλαγμένες καταστάσεις συνείδησης» ενός ατόμου ενώ βρίσκεται υπό την επίδραση παραισθησιογόνων.

Προηγούμενες ενδείξεις για την προϊστορική χρήση ναρκωτικών στην Ευρώπη βασίζονταν σε έμμεσα στοιχεία όπως η εμφάνιση φυτών ναρκωτικών σε καλλιτεχνικές απεικονίσεις.

Με πληροφορίες από BBC, The Guardian

Μαύρη τρύπα «δραπέτης» απομακρύνεται από τον γαλαξία μας με εξωπραγματική ταχύτητα: Αφήνει πίσω της χιλιάδες νεογέννητα αστέρια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: