Τζιρόνα, η «ομάδα- παλιατζίδικο» που διασύρει τα μεγαθήρια της La Liga: Η μεταμόρφωση της «μικρής αδελφής» της Σίτι με «μαγικό ζωμό» τα λεφτά του Άμπου Ντάμπι [βίντεο]

Girona’s defender Miguel Gutierrez (R) jubilates after scoring the 1-2 during the Spanish LaLiga soccer match between FC Barcelona and Girona FC at Estadio Olimpico Lluis Companys stadium in Barcelona, Catalonia, Spain, 10 December 2023. EPA/Siu Wu




Μέχρι τώρα κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά την Τζιρόνα. Όμως με τον θρίαμβό της στο καταλανικό ντέρμπι με την Μπαρτσελόνα, την οποία κέρδισε με 2-4, η Τζιρόνα φαίνεται να είναι μία ποδοσφαιρικά ώριμη ομάδα.

Μεταξύ αυτών που έβγαλαν το καπέλο στην ομάδα-έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος Ισπανίας ήταν και ο αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας, Ιλκάι Γκιουντογκάν.

Ο ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει την ποιότητα της αντιπάλου, δηλώνοντας μετά τον αγώνα πως «δεν είναι τυχαίο που η Τζιρόνα είναι στην κορυφή της βαθμολογίας».

«Το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο»

Ακόμη και στην ισπανική πρωτεύουσα, όπου υπάρχει έντονη αντιπάθεια προς την Καταλονία, προπύργιο των αυτονομιστών και πατρίδα του φυγόδικου Κάρλες Πουτζντεμόν, δεν έλειψαν οι διθύραμβοι:

«Η συμπαθητική ομάδα-έκπληξη, που θεωρούταν περισσότερο ομάδα-πυροτέχνημα, πρέπει τώρα να αναγνωριστεί ως διεκδικήτρια του πρωταθλήματος», έγραψε η αθλητική εφημερίδα AS, η οποία προ ολίγων εβδομάδων είχε αναφερθεί και πάλι στο «θαύμα της Τζιρόνα».

Μία άλλη μαδριλένικη εφημερίδα, η Marca, διαπιστώνει πως «κανείς δεν παίζει αυτή τη στιγμή καλύτερα, κανείς δεν επιδιώκει ένα πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο από την Τζιρόνα. Εντυπωσιακό».

Η εφημερίδα La Vanguardia της Βαρκελώνης παρομοίασε τον σύλλογο, που έχει ως έδρα το Στάδιο Μοντιλίβι, χωρητικότητας μόλις 14.000 θεατών και που συμμετέχει μόλις για τέταρτη φορά στη La Liga, με το «χωριό των ανυπόταχτων Γαλατών» των Αστερίξ και Οβελίξ.

Όμως, ενώ αυτοί όφειλαν τη δύναμή τους στον μαγικό ζωμό, ολοένα και περισσότεροι αναρωτιούνται: Πώς εξηγείται το παραμύθι των «μικρών Καταλανών», της επιθετικής και θαρραλέας Τζιρόνα;

Στοχευμένες μεταγραφικές κινήσεις

Από το 2017 ο σύλλογος ανήκει εξίσου (κατά 44,3%) στο City Football Group (CFG) του σεΐχη του Άμπου Ντάμπι Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, στον οποίο ανήκει μεταξύ άλλων και η Μάντσεστερ Σίτι, και στο Girona Football Group του Πέρε Γκουαρδιόλα, αδερφού του Πεπ Γκουαρδιόλα, προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως, όπως θα μπορούσαν να σκεφτούν πολλοί, το μυστικό της επιτυχίας είναι τα πετροδόλαρα.

«Οι κακές γλώσσες που λένε κάτι τέτοιο έχουν εντελώς άδικο», έγραψε η Marca.

Στην πραγματικότητα η πιο ακριβή αγορά του προπονητή της Τζιρόνα, Μίτσελ Σάντσεθ, είναι ο 26χρονος Ουκρανός επιθετικός Άρτεμ Ντόβμπικ, ο οποίος κόστισε 8 εκατομμύρια ευρώ και έχει σκοράρει ήδη 8 γκολ στο πρωτάθλημα.

Κατά τη Marca, η Τζιρόνα είναι ένας σύλλογος… «παλιατζίδικο»: υπογράφει παίκτες που απορρίφθηκαν από άλλες ομάδες και έρχονται συχνά ως ελεύθεροι – όπως ο Ντάλει Μπλιντ (33), πρώην παίκτης της Μπάγερν Μονάχου, ή οι Έρικ Γκαρθία (22) και Πάμπλο Τόρε (20), πρώην παίκτες της Μπαρτσελόνα.

Ταυτοχρόνως, μετά την αξιοσημείωτη κατάληψη της 10ης θέσης την περσινή σεζόν πολλοί σημαντικοί παίκτες της ομάδας έφυγαν, όπως ο Τάτυ Καστεγιάνος που πήγε στη Λάτσιο.

Υπομονή και πίστη στο προπονητικό πλάνο

Ποια είναι όμως η συνταγή της επιτυχίας; Ο γυμναστής Νταβίντ Πορσέλ δεν έχει καμία αμφιβολία: «Η υπομονή της διοίκησης του συλλόγου».

Ακόμη και σε δύσκολες περιόδους οι εργαζόμενοι στον σύλλογο μπόρεσαν να δουλέψουν με την ησυχία τους, όπως πριν από τρία χρόνια, όταν η ομάδα κόντεψε να πέσει στην τρίτη κατηγορία.

Επιπλέον, ο προπονητής Μίτσελ Σάντσεθ μπορεί να βγάλει τον καλύτερο εαυτό των παικτών, οι οποίοι στην αρχή της σεζόν «θα είχαν απορριφθεί από το 70% των ομάδων του πρωταθλήματος».

16 από τις 38 αγωνιστικές έχουν περάσει, με την Τζιρόνα να συγκεντρώνει 41 βαθμούς – 2 περισσότερους από τη Ρεάλ Μαδρίτης και 7 περισσότερους από την Μπαρτσελόνα – έχοντας σημειώσει 13 νίκες, περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Επιπλέον, καμία άλλη ομάδα της La Liga δεν έχει σκοράρει τόσα γκολ όσα η Τζιρόνα, που έχει βρει δίχτυα 38 φορές.

Παρ’ όλα αυτά ο Μίτσελ Σάντσεθ είναι συγκρατημένος: «Η ομάδα μου γράφει ιστορία, αλλά δεν ξέρω εάν μπορούμε να συμβαδίσουμε ολόκληρη τη σεζόν με τη Ρεάλ, την Μπάρτσα και την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει απλώς να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας στην κατηγορία».

ΠΗΓΗ: deutsche welle

Ισόβιος αποκλεισμός από τα γήπεδα για τον Τούρκο μποξέρ πρόεδρο της Ανκαραγκιουτσού: Μένει στη φυλακή, παραιτήθηκε και από το κόμμα του Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: