Αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στο Σουδάν ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν: Εκκενώθηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ, απομακρύνθηκαν οι διπλωμάτες

US President Joe Biden delivers remarks in the Rose Garden at the White House, Washington DC, USA. EPA, WILL OLIVER




Αμερικανική στρατιωτική δύναμη απομάκρυνε τις πρώτες πρωινές ώρες τους αμερικανούς διπλωμάτες και τα μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Τα παραππανω μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανακοίνωση της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και καλά πληροφορημένη πηγή την οποία δεν κατονομάζει.

Αμέσως μετά ακολούθησε δήλωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Αναφέρει:

Σήμερα, με εντολή μου, ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών διεξήγαγε μια επιχείρηση για την αποχώρηση του προσωπικού της κυβέρνησης των ΗΠΑ από το Χαρτούμ. Είμαι περήφανος για την εξαιρετική δέσμευση του προσωπικού της Πρεσβείας μας, που εκτέλεσε τα καθήκοντά του με θάρρος και επαγγελματισμό και ενσάρκωσε τη φιλία και τη σύνδεση της Αμερικής με τον λαό του Σουδάν.

Είμαι ευγνώμων για την απαράμιλλη ικανότητα των μελών της υπηρεσίας μας που τους έφεραν με επιτυχία στην ασφάλεια. Και ευχαριστώ το Τζιμπουτί, την Αιθιοπία και τη Σαουδική Αραβία, που ήταν κρίσιμες χώρες για την επιτυχία της επιχείρησης μας.

Λαμβάνω τακτικές αναφορές από την ομάδα μου για τη συνεχιζόμενη εργασία τους για να βοηθήσουν τους Αμερικανούς στο Σουδάν, στο μέτρο του δυνατού. Σε αυτή την προσπάθεια συνεργαζόμαστε επίσης στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας.

Αυτή η τραγική βία στο Σουδάν έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αθώους πολίτες. Είναι ασυνείδητο και πρέπει να σταματήσει. Τα εμπόλεμα μέρη πρέπει να εφαρμόσουν μια άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, να επιτρέψουν την ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση και να σεβαστούν τη βούληση του λαού του Σουδάν.

Αναστέλλουμε προσωρινά τις εργασίες στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σουδάν, αλλά η δέσμευσή μας προς τον σουδανικό λαό και το μέλλον που θέλουν για τον εαυτό τους είναι ατελείωτη.

Μέχρι στιγμής το Πεντάγωνο δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση για την επιχείρηση εκκένωσης της αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ.

Η διοίκηση της RSF ανακοίνωσε νωρίτερα ότι στην επιχείρηση εκκένωσης χρησιμοποιήθηκαν έξι αεροσκάφη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Σαουδική Αραβία άρχισε νωρίτερα να οργανώνει την απομάκρυνση πολιτών χωρών του Κόλπου μέσω λιμανιού στην Ερυθρά Θάλασσα, 650 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Χαρτούμ. Η Ιορδανία είχε γνωστοποιήσει ότι θα χρησιμοποιούσε την ίδια οδό.

Δυτικές χώρες σχεδιάζουν επιχειρήσεις εκκένωσης με αεροσκάφη από το Τζιμπουτί, παρότι ο σουδανικός στρατός έχει προειδοποιήσει πως δεν θεωρεί ασφαλή τα αεροδρόμια.

Τόσο ο ΟΗΕ όσο και πολλές κυβερνήσεις έχουν απευθύνει έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνηθείσα εκεχειρία και να ανοίξουν ασφαλή δίοδο για την εκκένωση αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όπου χρειάζεται.

Οι εχθροπραξίες του Σαββάτου παραβίασαν την τριήμερη εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο (ή «Χαμέτι»), και των στρατευμάτων υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που κυβερνά το Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021.

Ο επικεφαλής της RSF κατηγόρησε χθες Σάββατο τον σουδανικό στρατό ότι «δεν σεβάστηκε την εκεχειρία», μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya. «Αν τη σεβαστούν, θα τη σεβαστούμε κι εμείς», συμπλήρωσε.

Οι μάχες στο Σουδάν έχουν εισέλθει στη δεύτερη εβδομάδα τους, με τις συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και παραστρατιωτικών να έχουν προκαλέσει ήδη τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων, ενώ οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός έχουν πέσει στο κενό.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters
Χαρτούμ, Sudan

Πολύχρωμη μαζική διαδήλωση στο Λονδίνο για τη «Μέρα της Γης» και την κλιματική κρίση: Συνέχεια της κινητοποίησης Κυριακή -Δευτέρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: