“Το τούβλο”: Το πρώτο κινητό τηλέφωνο σαράντα χρόνια πριν- Με 800 γραμμάρια βάρος και 25 εκατοστά ύψος άλλαξε τον κόσμο [videos]

The World’s First Mobile Phone:Motorola DynaTAC 8000X.In 1983, the World saw the very first handheld cellular phone, the Motorola Dyna TAC 8000X Guangzhou China via pixabay




Ήταν γνωστό στη βιομηχανία ως “το τούβλο” και εμφανίστηκε σε πολλές σκηνές στην ταινία του 1987 του Μάικλ Ντάγκλας στη Wall Street.

Το Motorola DynaTac 8000X ήταν το πρώτο φορητό κινητό τηλέφωνο που κυκλοφόρησε στις 6 Μαρτίου 1983, ανοίγοντας έτσι μια νέα εποχή πριν από σαράντα χρόνια στον τομέα των τηλεπικοινωνιών αλλά και στη ζωή μας πλέον ανεπανόρθωτα κολλημένη στο τηλέφωνο, με το οποίο μπορούμε να κάνουμε τα πάντα εκτός από, προς το παρόν, τον καφέ.

Τα χαρακτηριστικά του DynaTac 8000X θα έκαναν τους αναθεωρητές τεχνολογίας να ωχριούν σήμερα: η συσκευή δεν ήταν σε μέγεθος τσέπης αλλά σαφώς ογκώδης με στενό και μακρύ ορθογώνιο σχήμα που το έκανε να μοιάζει με φορητό ραδιόφωνο, ζύγιζε 800 γραμμάρια, είχε ύψος 25 εκατοστά. , μπορούσατε να απομνημονεύσετε 30 αριθμούς τηλεφώνου, χρειαζόταν 10 ώρες για την πλήρη επαναφόρτιση της μπαταρίας, 30 λεπτά πιθανών κλήσεων και η βασική τιμή ήταν 3.995 δολάρια, αριθμός που κάνει τα τρέχοντα smartphone υψηλής ποιότητας να φαίνονται «χαμηλού κόστους».

Πριν κάνει το ντεμπούτο του στα καταστήματα, η Motorola είχε δεχτεί την πρόκληση της κινητής τηλεφωνίας δέκα χρόνια νωρίτερα: τον Απρίλιο του 1973, στην πραγματικότητα, ο μηχανικός Martin Cooper είχε καταφέρει να κάνει την πρώτη πειραματική ασύρματη κλήση, για το δρόμο.

Συνολικά πουλήθηκαν 300.000 από το Dynatac 8000X. Για αυτό το πρώτο μοντέλο κινητού τηλεφώνου που κυκλοφόρησε ποτέ, η Motorola τον Σεπτέμβριο του 1983 έλαβε άδεια από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών. Είχε καταφέρει να είναι το πρώτο στην αγορά, μια κίνηση που του επέτρεψε να κυριαρχήσει μέχρι το 1998 -όταν το ξεπέρασε η Nokia- χάρη και σε άλλα θρυλικά μοντέλα όπως το StarTac. Τώρα η εταιρεία είναι τμήμα του κινεζικού ομίλου Lenovo.

Από τη δεκαετία του 1980 και μετά, το κινητό ξεκίνησε μια πορεία προς την επιτυχία., Χρειάστηκαν επτά χρόνια για να φτάσει το ένα εκατομμύριο χρήστες – στη συνέχεια, όλο και πιο γρήγορα, μέχρι την ανατρεπτική άφιξη του iPhone το 2007, το οποίο, με τη σύνδεση στο Διαδίκτυο και στη συνέχεια η πρόσβαση στον κόσμο των εφαρμογών και των υπηρεσιών έχει φέρει επανάσταση στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, ανοίγοντας το δρόμο για τα smartphones. Ένας κλάδος που αυτή τη στιγμή υποφέρει από την παγκόσμια οικονομική κρίση και από κορεσμό, ειδικά σε πιο ώριμες αγορές.

Πέρυσι – σύμφωνα με αναλυτές της IDC – κατέγραψε -11,3% και οι προβλέψεις μειώνονται επίσης για το 2023, με ανάκαμψη να αναμένεται το 2024. Η ώθηση θα προέλθει από το 5G και τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα, μια τάση που φαίνεται να παγιώνεται όλο και περισσότερο όπως φαίνεται στο Mobile Παγκόσμιο Συνέδριο στη Βαρκελώνη, το οποίο έκλεισε πριν λίγες μέρες. Σε αυτό ποντάρουν η πρωτοπόρος Samsung αλλά και οι κινεζικές Oppo, Honor και OnePlus.

Όπως είδαμε στην παγκόσμια έκθεση τηλεφωνίας της Καταλανίας, προκειμένου να προσελκύσουν τους καταναλωτές να κάνουν μια αντικατάσταση εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι κατασκευαστικές εταιρείες παίζουν περισσότερο σε ορισμένες ιδιαιτερότητες από οτιδήποτε άλλο, έναν ενισχυμένο φωτογραφικό τομέα, δορυφορική σύνδεση, ultra γρήγορη ανανέωση, εικονικά sims. Τα ακουστικά εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας κατέχουν την αγορά. Σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg, ο οποίος ξεκίνησε την εταιρεία του στο metaverse, θα μπορούσαν να γίνουν τα νέα iPhone.

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

Τα αμπέλια άρχισαν να καλλιεργούνται πριν 11.000 χρόνια: Πως έφτασε το κρασί στο τραπέζι μας, τα γονίδια που βελτιώνουν τη γεύση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: