Το Brexit και το Qatargate είναι ανιχνευτές τρωτών σημείων για την Ευρωπαϊκή Ένωση: Χρειάζονται σαφείς κανόνες

FILE PHOTO: Flags in front of the European Parliament in Strasbourg, France. EPA, JULIEN WARNAND




Του ΑΝΔΡΕΑ ΤΣΙΛΟΓΙΑΝΝΗ – Ηράκλειο

Τα βρετανικά μαρτύρια, το ηπειρωτικό σοκ του QatarGate και τα λόγια ενός φιλοσόφου για την ελευθερία της ζωής και της κριτικής, ταρακουνώντας την κοινή αρχιτεκτονική για να την διαλύσουν, πυροδοτώντας τον καταστροφικό θυμό, δεν βοηθούν το κοινό καλό.

Ήταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα που η βάση έπρεπε να επικοινωνήσει για μια ανωμαλία και την πρόωρη διακοπή της αποστολής του βρετανικού πυραύλου στο διάστημα.

Ο πύραυλος, ομολογεί η δήλωση της Virgin Orbit, δεν έφτασε ποτέ στα αναμενόμενα ύψη.

Tο πλήρωμα επέστρεψε με ασφάλεια, αλλά οι υπερτεχνολογικοί και υπερχορηγούμενοι δορυφόροι κατέληξαν σε κομμάτια πάνω από τη Δυτική Αφρική.

Οι βρετανικές αρχές έσπευσαν να δηλώσουν, δικαίως, ότι οι αποτυχίες αποτελούν πρόδρομο για μελλοντικές θεϊκές επιτυχίες.

  • Όμως το χτύπημα ήταν βαρύ. Τόσο πολύ που, σε αμήχανο σοβιετικό στυλ, το προφίλ του Μπόρις Τζόνσον, διαγράφηκε βιαστικά από μια φωτογραφία που ανέβασε στο Twitter ένας από τους πρώην υπουργούς του για να γιορτάσει την εκτόξευση στο διάστημα.

Αυτή η ιστορία, ωστόσο, αποκαλύπτει πόσο πολύ το όνειρο μιας νέας βρετανικής εποχής, απαλλαγμένης από την Ε.Ε , φαίνεται να διαλύεται μόλις επτά χρόνια μετά το δημοψήφισμα και μόλις τρία από την έναρξη των διαδικασιών αποσύνδεσης από τις Βρυξέλλες.

Τι έκανε το Brexit για τη Βρετανία, ρώτησε η εφημερίδα The Guardian στις αρχές Ιανουαρίου.

Τι απέγιναν οι υποσχέσεις για αναπροσανατολισμό των επενδύσεων προς τοπικούς στόχους, ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, είπαν οι υποστηρικτές της άδειας, για την ανακατάκτηση της κυριαρχίας στα σύνορα, για τον υπέροχο πολλαπλασιασμό των εμπορικών συμφωνιών.

Σήμερα, το εμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου με την περιοχή της ΕΕ έχει μειωθεί κατά ένα τέταρτο, ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, οι επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας σε μια περίπλοκη εποχή για όλους είναι κάτω από τον μέσο όρο των καλύτερων μεταξύ των 27.

Η αντίρρηση για αυτό το σενάριο είναι το Qatargate.

Μπορεί μια Ένωση που κλονίζεται από την έρευνα του βελγικού ομοσπονδιακού εισαγγελέα με ισχυρισμούς για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση εντός και γύρω από το Κοινοβούλιο να παρουσιαστεί ως ένας καλύτερος κόσμος;

Η πεποίθηση παραμένει ότι μόνο μια δομημένη απάντηση στο Qatargate που ορίζεται στο Στρασβούργο, στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά.

Χρειαζόμαστε σαφείς κανόνες που να καθορίζουν ρόλους και ασυμβατότητες, περισσότερη διαφάνεια στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων μα πάνω απ ‘όλα την ικανότητα να εκπροσωπούμε τις ανάγκες και να αναλαμβάνουμε τους φόβους εκείνων που δίνουν ζωή στην Ένωση εκτός των κυκλωμάτων με τις στάρλετ.

Το Brexit και το Qatargate ήταν διασταυρούμενοι ανιχνευτές τρωτών σημείων.

Ωστόσο, μαζί μας έδειξαν ένα πράγμα.

  • Ότι το κούνημα της κοινής αρχιτεκτονικής για να τη διαλύσουμε φουσκώνοντας τον καταστροφικό θυμό τριγύρω, το κλείσιμο των χώρων αναγνώρισης όσο κουραστικό κι αν είναι, δεν οδηγούν σε λογικές διαδικασίες για το κοινό καλό ενάντια στη φτώχεια και τη δυσαρέσκεια.

Όπως έγραψε ένας φιλόσοφος, η μόνη αληθινή ιδεολογία που αξίζει να βιωθεί βρίσκεται στην ευρωπαϊκή παράδοση.

Γιατί υπάρχει κάτι μοναδικό, ίσως ανεπανάληπτο, στην ιδέα και την εμπειρία της ελευθερίας που ανέκαθεν γεννούσε και ανανέωσε η Ευρώπη.

Η ίδια κριτική σκέψη απέναντι στην Ευρώπη, από δεξιά ή από αριστερά, έχει τις ρίζες της στην κληρονομιά μας.

*Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής. @mail: [email protected], Twitter: TsiloyannisAnd, Facebook: Andreas Tsiloyannis, © Andreas Tsiloyannis

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η.Π.Α και Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά από ποτέ; Το είδος της στρατηγικής που αγαπάει η κυρία φον ντερ Λάιεν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: